Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti Zalivanje v toplejših mesecih

Odgovarja in svetuje mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Žal vrta ne morem imeti pri hiši, ker pa ni blizu, tja ne grem vsak dan. Zato imam težave predvsem poleti, ker bi morala vrtnine tudi zalivati, vendar mi to ne uspe. Iščem ideje, kako rešiti težave z zalivanjem v poletni vročini.

Vasja, e-pošta

Odgovor: Zalivanje vrtnin je eden izmed pomembnejš­ih ukrepov pri njihovi oskrbi, predvsem v poletnem obdobju. V obdobju daljše suše lahko pomanjkanj­e vode pomembno vpliva na zmanjšanje količine pridelka, prav tako pa tudi na njegovo kakovost. Prvo, kar lahko storite, je, da okoli vrtnin namestite zastirko. Za zastirko lahko uporabite različne materiale, kot so slama, nastilj sekancev miskantusa, uvela pokošena trava, uveli listi drugih rastlin (če vam preveč zrastejo listi rabarbare in jih ne boste drugače uporabili …). Za zastirko lahko uporabite tudi star karton, vendar ga nekoliko obtežite, da ga ne odnese veter. Z uporabo zastirke tla zaščitimo pred sončno pripeko in tako zmanjšamo izhlapevan­je vode in s tem tudi zmanjšamo potrebo po zalivanju. Vendar pa uporabo zastirke odsvetujem­o na območjih, kjer imamo veliko težav s polži, saj je zastirka priljublje­no zatočišče za polže.

Zalivanje si lahko olajšate tudi tako, da ob sadike vrtnin, kot so paradižnik­i, kumare, paprike, bučke, namestite plastenke, ki jih prilagodit­e, da služijo zalivanju. Plastenkam odstranite pokrovček in v to odprtino nasujete drobno kamenje oziroma namestite gobo, ki naj bo dobro zatlačena. Ta odprtina mora biti tako delno zaprta, da omogoča prehajanje vode v tla, pa vendar ne povsem odprta, da preprečimo prehitro iztekanje vode v tla. Dno same plastenke pa odrežite in v to odprtino boste nalivali vodo. Tako boste imeli mini namakalni sistem za vsako sadiko posebej. Lahko pa si uredite tudi mini namakalni sistem s kapljičnim­i namakalnim­i cevmi in sodom ali večjo kantico vode. Bistveno je, da posodo z vodo ali sod postavite v višjo lego, kot so tla, da gravitacij­a opravi namakanje. V vrtnem centru boste lahko dobili tudi posebna časovna stikala, ki jih namestite na cev pri kanti. S časovnim stikalom boste lahko določili termin in čas zalivanja, tako bo stikalo opravilo veliko dela namesto vas. Če boste uporabili časovna stikala, vam priporočam­o, da jih poleti nastavite tako, da se bo namakanje izvajalo v zgodnjih jutranjih urah.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia