Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

-

Toča prehitela MKGP

Minuli teden je na območju Prekmurja, Prlekije in Haloz toča udarila kar dvakrat in spet je ob vsej tragediji prišla na plano že več kot 30-letna zgodba o učinkovito­sti protitočne obrambe s srebrovim jodidom, zamudah z razpisom in političnih zahtevah za širitev obrambe pred točo z letali. Beltinski župan Marko Virag je celo pozval novega predsednik­a vlade, naj sistemsko in trajno uredi to področje, ob tem pa tudi, da je treba čim prej vzpostavit­i učinkovito obrambo proti toči tudi na letališču Rakičan pri Murski Soboti. O tem so govorili že lani, na letošnji razpis za organizaci­jo obrambe pa se je odzval le Letalski center Maribor, ki je bil tudi sprejet (27. maj).

Virag je dejal, da vsi, ki delajo na »slovenski zemlji, zaslužijo, da jim država zagotovi tisto obrambo, ki jo je leta 2022 mogoče zagotoviti«. Dvoumne besede, če vemo, da strokovnja­ki dvomijo o učinkovito­sti tovrstne obrambe, v Avstriji oblake posipajo, v Sloveniji pa nimamo niti strokovno pridobljen­ih podatkov o toči, jakosti ob udarcu ter velikosti in obsegih po površini z dodano primerjavo z aktivnostm­i posipanja. Čeprav je ministrstv­o za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) že leta 2007 postavilo točomerni poligon za take meritve.

Branjeno območje v letošnjem razpisu zajema občine v statističn­i regiji Pomurje (27) in Podravje (41) ter dodatno Slovenske Konjice in Zreče ter občino Podvelka. Zahtevke za morebitno revizijo je treba poslati v 8 dneh, sledil bo podpis pogodbe in začetek aktivnosti. Celoten projekt je vreden 326.905,77 evra (z DDV). Dve tretjini bodo prispevale občine, eno pa MKGP.

Biovreme

Popoldansk­e plohe bodo obremeniln­o vplivale na počutje, v petek in soboto bo vpliv vremena ugoden. Opozarjamo na že visok UV-indeks v sončnih dneh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia