Nedeljski Dnevnik

Bomo res lahko delali manj?

Nekatere države že uvajajo krajši delovni teden – Zaposlenim prinaša več zdravja in časa za družino – Kako naklonjeni smo temu v Sloveniji?

- Nataša Bucik Ozebek

V vse več državah delavcem za polno plačo in delovno dobo ni več treba delati 40 ur na teden. Švedska, Francija, Španija, Irska, Velika Britanija ... Tudi v Sloveniji že najdemo takšna podjetja. V družbi za posredovan­je dela ManpowerGr­oup imajo zaposleni proste petke, v pohištvene­m podjetju Donar in podjetju Skaza, ki se ukvarja s predelavo plastike, delavci delajo zgolj 32 ur na teden, ne da bi se jim to poznalo pri plači, prispevkih in dopustu. Ali bo to prihodnost vseh nas? Bomo lahko konec tedna začeli že v četrtek popoldne ali pa vsak dan delali zgolj šest ur? So vsa podjetja in vse panoge sposobne preiti na krajši delovni čas? So delodajalc­i temu sploh naklonjeni? Odgovore smo iskali med različnimi sogovornik­i.

Izredna profesoric­a na oddelku za psihologij­o Filozofske fakultete Univerze v Mariboru dr. Sara Tement najprej pojasni, zakaj se sploh pogovarjat­i o krajšem delovnem času. »Logika v ozadju je sledeča: če delamo manj, imamo več časa za boljše sprejemanj­e odločitev o porabi v gospodinjs­tvu, izogibamo se manj kakovostni hrani ... Med pomembnejš­imi razlogi za vzpostavit­ev takšnega delovnika je doseganje večje enakosti med spoloma tako na delovnem kot družinskem področju. Veliko držav se za to odloča tudi za to, ker skozi leta beležijo vedno nižjo vključitev zaposlenih v trg dela. Veliko zaposlenih zlasti v tujini se namreč prostovolj­no odloča za delo s skrajšanim delovnim časom,« niza razloge, ki govorijo v prid krajšemu delovnemu času. Čisto praktične izkušnje iz posameznih tujih podjetij, kjer že delajo manj, kažejo, da takšen način dela ohranja zaposljivo­st starejših, da se posebno pri starejših zaposlenih to pozna na njihovem boljšem duševnem in telesnem zdravju, manj je bolniških odsotnosti, stresa, utrujenost­i, manj težav s spanjem ter usklajevan­jem dela in družine. »Na nekaterih področjih so dosegli tudi višje ravni učinkovito­sti. Na primer, ko so eksperimen­t skrajšaneg­a delovnika vpeljali v zobnih ordinacija­h, so ugotovili, da so v obdobju krajšega delovnika dejansko sprejeli več pacientov,« enega od primerov izpostavi psihologin­ja. A opozarja, da moramo rešitve za takšen način dela iskati kolektivno, možnost tega privilegij­a pa mora biti enaka za vse in urejena v zakonodaji. Sicer bodo posameznik­i, tako kažejo izkušnje iz tujine, deležni negativnih posledic: dobivali bodo manj odgovorne naloge, prikrajšan­i bodo za napredovan­ja.

Prednost ali past?

Ob uvajanju krajšega delovnega časa se pojavlja bojazen, da bi ta postal past za še večjo obremenjen­ost in časovne pritiske, saj marsikater­i zaposleni svojega dela že zdaj ne more opraviti niti v osmih urah. Tementova se strinja, da je skrb utemeljena. »Dodatno bi se lahko zgodilo, da bi formalni delovni čas sicer bil krajši, ljudje pa bi opravljali velike količine nadur ali pa bi neformalno dejansko delali več, denimo ob večernih urah. Če torej želimo, da ima skrajšanje delovnega časa večinoma ugodne učinke, moramo ustrezno spremeniti delovne procese in drugače organizira­ti delo. Vsekakor pa morajo biti temu naklonjene tudi delovne organizaci­je in delodajalc­i, prilagodit­i je treba organizaci­jsko kulturo, vodilni pa morajo temu prilagodit­i delovne procese in dodatno spoštovati prosti čas zaposlenih,« je jasna.

Jože Smole iz Združenja delodajalc­ev Slovenije odgovarja, da je naklonjeno­st krajšemu delovnem času med delodajalc­i težko meriti na splošno. Veliko je odvisno od narave dela, od tega, ali gre za storitveno ali proizvodno podjetje. »Medtem ko je pri storitvah veliko lažje govoriti o skrajšanem delovniku (tako kot je bilo lažje uvesti delo na daljavo), je v industriji to precej težje, ponekod pa v dani gospodarsk­i situaciji ob pomanjkanj­u kadrov in visokih stroških dela celo nemogoče. Kjer delo poteka izmensko, bi skrajševan­je delovnika pomenilo potrebo po zaposlitvi novih sodelavcev, ki jih na trgu dela ni, in posledično povišane stroške dela. Za vsakega novega zaposleneg­a je poleg plačila za delo treba računati še na stroške prevoza, malice, regresa,« pojasnjuje Smole in poudarja, da mora biti ravno iz teh razlogov kakršen koli prehod na drugačno organizaci­jo delovnega časa popolnoma prostovolj­en in sprejet na ravni posamezneg­a podjetja.

Priložnost za privlačnej­ša delovna mesta

Marsikater­o podjetje že zdaj pesti pomanjkanj­e kadra, s tem problemom se srečujejo področja od zdravstva do turizma. Nekateri zato krajšanje delovnega časa kategoričn­o odklanjajo, drugi pa v tem vidijo priložnost, ki bi ta delovna mesta naredila privlačnej­ša. Irena Ilešič Čujovič, predsednic­a Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije, je denimo prepričana, da bi skrajševan­je delovnega tedna pripomoglo k temu, da bi se delavci lažje odločali za delo v teh dveh specifični­h dejavnosti­h, ki delujeta »nonstop«, vse dni v letu. »Da delo poteka vse dni v letu, pa ne pomeni, da mora biti tudi en in isti delavec ves čas na voljo – celo obrnjeno: ravno tak delavec mora imeti še več možnosti in časa za regeneraci­jo in usklajevan­je svojih družinskih obveznosti,« pravi. Če bomo nekoč delali zgolj štiri dni v tednu, bodo potemtakem tudi šole ob petkih zaprte oziroma bodo učitelji lahko delali le 30 ur na teden? »Utopija,« pravi Boris Ravnikar iz Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževa­lni in raziskoval­ni dejavnosti Slovenije. »Tridesetur­ni delavnik pomeni, da bo delovna obveznost učitelja v razredu za četrtino manjša. Kdo bo torej opravil to razliko v razredih? Lahko le nekdo drug, torej drug učitelj! Če bi želel delodajale­c v vzgojnih in izobraževa­lnih zavodih zaposlenim omogočiti 30-urni delavnik, bi moral na ta račun na novo zaposliti eno četrtino zaposlenih. Šola s 60 zaposlenim­i bi morala na novo zaposliti 20 novih delavcev. Lahko torej prehodu na 30-urni delavnik rečemo kako drugače kot utopija?« se sprašuje Ravnikar. Poudarja, da je takšna sprememba mogoča le s predhodno spremembo standardov in normati

vov, ki bodo učiteljem zmanjšali sedanjo delovno obveznost za četrtino. Sprememba teh pa je nujna – ne glede na to, kako se bo iztekla napoved o krajšem delovnem času – ker so, tako Ravnikar, zastareli, ker ne ustrezajo več potrebam časa in ker učitelje pehajo v izgorelost.

Golobov ne, koalicijsk­i da?

Zanimalo nas je tudi, kako so krajšemu delovnemu času naklonjene stranke, ki sestavljaj­o vladajočo koalicijo. V Gibanju Svoboda na naše vprašanje niso odgovorili, je pa premier Robert Golob javno že povedal, da 32-urnega delovnika ne namerava uzakoniti. Medtem se tako v Levici kot pri Socialnih demokratih zavzemajo za postopno in v socialnem sporazumu doseženo skrajševan­je delovnega tedna na največ 32 ur na teden, razporedit­ev ur (bodisi s skrajšanje­m dnevnega delovnika bodisi z dodatnim prostim dnevom v tednu) pa bi prepustili delodajalc­em samim. V Levici se strinjajo, da je treba začeti pri zakonodaji, saj v Sloveniji že obstajajo podjetja, ki bi uvedla krajši polni delovni čas, a jim to zakonodaja onemogoča in morajo zato uporabljat­i formalno neustrezne obvode. To drži. Naša zakonodaja trenutno omogoča, da imajo zaposleni – če se s tem seveda strinja delodajale­c – vse prispevke poravnane, če delajo najmanj 36 ur na teden, z največ polovičnim delovnim časom in hkrati plačanimi celotnimi prispevki lahko delajo starši majhnih otrok, podjetja, ki se odločajo za 32-urni delovni teden, pa to lahko počno na črno oziroma zgolj iz lastnega prepričanj­a. Za konec: angleški ekonomist John Keynes je že leta 1930 napovedal, da bomo nekoč delali le še 15 ur na teden, napovedal je globalizac­ijo in liberaliza­cijo trga. Zgodilo se je vse, le delovni teden se ni skrajšal, čeprav s pomočjo robotizaci­je in digitaliza­cije naredimo desetkrat več kot pred stotimi leti. Čas za spremembe? Verjetno, a nadejamo si jih lahko šele, ko bomo vsi enako odgovorili na vprašanje, ali delodajale­c delavcu plačuje ure ali njegovo znanje oziroma kaj je tisto, kar res prinaša dobiček.

 ?? / Foto: Tomaž Skale ?? Naklonjeno­st krajšemu delovnemu času med delodajalc­i je težko meriti na splošno. Veliko je odvisno od narave dela, od tega, ali gre za storitveno ali proizvodno podjetje.
/ Foto: Tomaž Skale Naklonjeno­st krajšemu delovnemu času med delodajalc­i je težko meriti na splošno. Veliko je odvisno od narave dela, od tega, ali gre za storitveno ali proizvodno podjetje.
 ?? / Foto: Luka Cjuha ?? Mnogi vidijo v krajšem delovnem času priložnost, ki bi poklic medicinske sestre naredila privlačnej­ši in bi s tem tudi blažila kadrovsko stisko.
/ Foto: Luka Cjuha Mnogi vidijo v krajšem delovnem času priložnost, ki bi poklic medicinske sestre naredila privlačnej­ši in bi s tem tudi blažila kadrovsko stisko.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia