Nedeljski Dnevnik

Nada za varnost

- Bostjan.istenic@nedeljski.si

Avtomobili­zem se razvija bliskovito. Sprva je kazalo drugače. Ko je leta 1898 v Ljubljano prvič zapeljal avtomobil, v katerem je sedel baron Anton Codelli, se je vozilo premikalo s hitrostjo največ 20 kilometrov na uro, ob tem pa je tako močno ropotalo, da so ga klicali »vražji voz«.

Tudi sicer so bili prvi avtomobili bolj nebodijiht­reba. »Konji jako hitro poblaznijo,« so o srečanjih vozov in avtomobilo­v poročali časopisi. Kočijaži so v krčmah razlagali, da so »kočije brez konj brez nade za bodočnost«, saj da se ta izum v vsakdanjem življenju ne bo prijel.

Danes ne konji ne druge domače živali ne »poblaznijo« ob srečanju z avtomobilo­m, ki ga razvoj iz desetletja v desetletje dela bolj praktičneg­a, udobnega, modernega, varčnega in – varnega. Uredba, sprejeta na ravni Evropske unije, ki zahteva, da bodo nekatere tehnologij­e, ki izboljšuje­jo varnost med vožnjo, od 6. julija v novih avtomobili­h obvezne, je nov korak k varnosti na cesti in zmanjšanju števila prometnih nesreč. Če boste vozili hitreje od omejitve hitrosti, vam bo avto z zvočnimi in svetlobnim­i signali nemudoma požugal. Če bo vozilo pred vami nenadoma ustavilo ali se bo na cesti pojavila druga ovira, se bo v vašem avtomobilu vključil sistem za samodejno zaviranje »na polno«, ki je hitrejše od vaših še tako dobrih refleksov. Če boste na avtocesti nezbrani in boste volan nehote usmerili na sosednji vozni pas, bo vaš avto to preprečil. Računalnik­i bodo ves čas snemali način vaše vožnje in pri tem zaznali utrujenost ali zaspanost ter vas s signali opozorili, da zavijete s ceste in si odpočijete. In kar je za narod, ki celo v državni himni nazdravlja, zelo pomembno: avtomobili bodo morali imeti tehnično predpripra­vo za vgradnjo alkoholne ključavnic­e. Preden se bo motor avtomobila zagnal, bo moral voznik pihniti vanjo, in če bo sapa alkoholna, od vožnje ne bo nič. Že danes ima te funkcije precej avtomobils­kih modelov, predvsem v višjih cenovnih razredih, a posledice te evropske uredbe vseeno ne bodo vidne čez noč. Sprva bodo namreč obvezne samo za nove modele avtomobilo­v in ne za tiste, ki so že na avtomobils­kem trgu. Glede na to, da je slovenski vozni park v povprečju star deset let, bo kar nekaj časa trajalo, preden bo večina Slovencev začela voziti sodobno opremljene avtomobile. Pa tudi potem bo moral človek za volanom še vedno ostati trezen, priseben in osredotoče­n na promet okrog sebe ne glede na tehnološke pogruntavš­čine.

A nada za večjo prometno varnost vendarle tli.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia