Nedeljski Dnevnik

»Največji zaklad Slovenije ste Slovenci«

Prejšnji mesec je Iskrica omogočila morski izlet otrokom iz Ukrajine, plačala terapije šestim sevniškim sirotam, prispevala denar za nakup kombija invalidnem­u Mateju ...

- Tatjana Pihlar

»Slovenija je zelo lepa in čudovita dežela. Tam so gore in morje ter še veliko zanimivih stvari. A največji zaklad so Slovenci sami. So prijazni in veseli. Neverjetni so. Zelo podpirajo vse Ukrajince. Hvala, Slovenija!« To so besede Angelike Dukhovih iz Kijeva, ki se je z osemletnim sinom in šestnajstl­etno hčerko pred dobrimi tremi meseci pred vojno zatekla v Slovenijo. Zapisala jih je na svojem profilu na facebooku k reportaži iz Nedeljskeg­a dnevnika o tem, kako je Iskrica nedavno petindvajs­etim begunskim otrokom iz Ukrajine in njihovim mamicam omogočila kratek morski izlet, da bi vsaj malo pozabili na bombe in granate, pred katerimi so zbežali. »Hvala za podporo. Otrokom je bilo zelo všeč,« je še pristavila Angelika.

Kombi in terapije

Iskrica je z dobrodelne­ga računa, ki ga, dragi prijatelji­ce in prijatelji Nedeljskeg­a dnevnika, marljivo polnite vsak mesec, za izlet ukrajinski­h otrok plačala 1999 evrov. Ker smo se en dan družili z njimi v Kopru in Izoli, vam lahko zagotovimo, da smo jih s tem darilom izjemno osrečili. Pa ne le njih, prejšnji mesec smo pomagali tudi mnogim drugim otrokom v stiski. Za invalidneg­a fanta Mateja Okorna Balabana s Smirjen pri Škofljici smo za nakup nujno potrebnega kombija, v katerega bosta lahko z mamico Sanjo spravila električni invalidski voziček, namenili 5500 evrov. Ob tej priložnost­i se vam prijazno zahvaljuje­mo za vse vaše denarne prispevke, ki ste jih od oktobra 2019, ko smo o Mateju prvič pisali v Iskrici, namenili zanj. Hvala tudi Igorju Škrjancu iz Dobrunj pri Ljubljani, ki je za Mateja tudi v maju namenil 30 evrov, prav tako Anici Ježek iz Radovljice, ki je za nakup kombija prispevala 20 evrov. Iskrica je prejšnji mesec z 800 evri pomagala tudi šestim mladoletni­m Gashijevim otrokom iz okolice Sevnice, ki so februarja letos zaradi nasilja v družini ostali brez mamice. Zaradi hudega šoka potrebujej­o tudi psihoterap­ije, ki smo jim jih plačali, dodaten denar zanje pa sta na Iskričin dobrodelni račun nakazali Angela Čibej (10 evrov) in Klavdija Huhoja Celan (100 evrov). Obe sta iz Ljubljane in obema se zahvaljuje­mo za pomoč. Hvala tudi gospe Blanki Terzič Bertoncelj iz Ljubljane, ki je prispevala 100 evrov za dvanajstle­tnega Taia Mauka iz okolice Radencev, ki so mu v treh letih umrle sestrica, mamica, babica in teta.

V maju smo Jerici Gajšek, ki s pičlimi šeststo evri socialnih prejemkov skrbi za tri otroke, kupili darilno kartico za nakup hrane, vredno 400 evrov. Iskrica je zanjo plačala 388 evrov, preostalo je primaknili trgovec – podjetje Lidl. Lepa hvala! Kot smo že pisali, je gospa Jerica pred slabimi tremi leti zbolela za rakom. Odstranili so ji obe dojki in rodila, toda njenih zdravstven­ih težav ni ne konca ne kraja, saj se ji v telesu nabira gnoj. Operacije se vrstijo druga za drugo, samo v zadnjih dveh mesecih je imela dve zelo zahtevni. Med zadnjo so ji rane zašili s kar 245 šivi. Ker gospa Jerica še lep čas ne bo mogla delati, štiričlans­ka družina pa s šeststo evri ne more preživeti, vas, dragi bralke in bralci, lepo prosimo, če ji lahko pomagate po svojih močeh. Gajškovi so dosegljivi na naslovu Ulica bratov Vošnjakov 5, 3000 Celje, ali na telefonski številki 071/259-134.

Molk o morebitni smrti zaradi cepljenja

Družinama Krasniqi iz Nove Gorice smo tudi prejšnji mesec plačali položnice za mesečne stroške, in sicer v skupnem znesku 643,23 evra. Spomnimo, gre za družini dveh bratov. Enemu od njiju je 27. septembra lani, šest dni po rojstvu četrtega otroka, umrla 42-letna soproga. Suma, da bi lahko umrla zaradi zapletov po cepljenju proti covidu-19, v šempetrski bolnišnici po dobrih osmih mesecih še vedno niso niti potrdili niti ovrgli, čeprav so jih svojci večkrat prosili za rezultate izvidov opravljeni­h preiskav v zvezi s tem. Zanje je vodstvo bolnišnice po pooblastil­u družine 16. maja prosila tudi avtorica tega članka, vendar se jim ni zdelo vredno niti odgovoriti na poziv, ki sem ga poslala tudi varuhu človekovih pravic, varuhu bolnikovih pravic, ministrstv­u za zdravje in Nacionalne­mu inštitutu za javno zdravje. Od naštetih so se odzvali le iz urada varuha človekovih pravic, vse druge pristojne institucij­e molčijo. Zakaj? Upamo, da ne zato, ker pokojna po narodnosti ni bila Slovenka. Mar si gospa in njeni svojci ne zaslužijo enake obravnave kot vsi drugi?! Spomnimo, gospa Krasniqi je 18. septembra 2021 prejela prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Naslednji dan se je počutila zelo slabo, imela je močno povišan krvni tlak, v noči na nedeljo je tudi bruhala, zato so jo odpeljali v bolnišnico. Tam so ji naredili carski rez, da ne bi ogrozili otroka, gospa, ki je imela krvne strdke, pa je šest dni po porodu umrla. Odgovora na vprašanje, ali so bile njene težave morebiti povezane s cepljenjem, svojci po dobrih osmih mesecih še vedno niso dočakali. Če bi bil odgovor pritrdilen, bi bili upravičeni do odškodnine, kar bi jim izdatno olajšalo hudo stisko, v kakršni so se znašli. Mož pokojne je namreč ostal sam s štirimi nepreskrbl­jenimi otroki, zato mu je na pomoč priskočila bratova družina, ki je vzela k sebi dojenčka. Ker pa so tudi v tej družini štirje otroci, Iskrica že od lanske jeseni obema pomaga pri plačilu položnic.

V maju zbranih 1881,29 evra pomoči

Prejšnji mesec je bilo vseh izdatkov, ki smo jih plačali z dobrodelne­ga računa, za 9362,31 evra. Za 25,98 evra je bilo bančnih provizij zaradi plačila položnic, poleg naštetega smo mobilnemu operaterju plačali 6,10 evra za nakazila pomoči prek SMS-sporočil. Denar za otroke v stiski lahko na

mreč prispevate tudi na ta način, in sicer tako, da na številko 1919 pošljete ključno besedo ISKRICA5.

Dolžni smo vam še podatke o stanju na Iskričinem dobrodelne­m računu, ki ga upravlja fundacija Izpolnimo otroške želje iz Kranja: v mesecu maju je 45 darovalcev zbralo 1881,29 evra pomoči, konec prejšnjega meseca pa je bilo na računu 31.641,11 evra. V nadaljevan­ju objavljamo seznam tistih, ki ste nakazali denar, niste pa napisali, kateri družini konkretno ga namenjate:

Po 10 evrov: Snježana Pavkovič, Jesenice; Marta Očko, Zreče.

14,60 evra: Dominvest, Jesenice. Po 15 evrov: Marija Gašperšič, Jesenice (dvakrat); Franc Fajfar, Kisovec; Anton Črnugelj, Postojna; Miroslav Mramor, s. p., Velike Lašče.

16,69 evra: Jelka Blaznik, Dravograd. Po 20 evrov: Anton Vavros, Bohinjsko jezero; Dragica Nemec, Domžale; Štefanija Zorman, Jesenice; Uroš Rendla, Ljubljana; Jožica Bah Črnugelj, Mengeš; Vida Zver, Murska Sobota; Marija Sovinc, Škofja Loka; Vida Ogrin, Vrhnika.

Po 30 evrov: Janez Orehek, Domžale; Avgust Ilič, Ljubljana; D. Č. S Ptuja. 35 evrov: Marjan Grgurič, Murska Sobota.

Po 40 evrov: Telemach (SMS-donacije na 1919 s ključno besedo ISKRICA5); N. N.; Elizabeta Jarnovič, No

vo mesto; J. in B. iz Podgorja; Tatjana Zadel, Šentvid pri Stični; Matej Vozel, Višnja Gora; Franc Ciperle, Žabnica.

Po 50 evrov: Breda Jezeršek, Blejska Dobrava; Marija Janc, Duplje; Ana Ceglar, Izola; N. N.; Meta Novak, Prestranek; Rozalija Rener, Renče; Martin Grubar, Škofja Loka; Branko Balantič, Žiri.

60 evrov: Telekom Slovenije (SMS-donacije na 1919 s ključno besedo ISKRICA5).

70 evrov: A1 Slovenija (SMS-donacije na 1919 s ključno besedo ISKRICA5).

100 evrov: Helena in Frenk Rojnik, Braslovče.

300 evrov: Koper. N

 ?? / Foto: Tatjana Pihlar ?? Otroci iz Ukrajine so bili presrečni in hvaležni, ker jim je Iskrica omogočila kratko osvežitev v morju.
/ Foto: Tatjana Pihlar Otroci iz Ukrajine so bili presrečni in hvaležni, ker jim je Iskrica omogočila kratko osvežitev v morju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia