Nedeljski Dnevnik

Pogumni in nesebični nogometaši

Štirje petnajstle­tniki iz Hrastnika so bili nedavno priča prometni nesreči, v kateri so s prisebnim ravnanjem poškodovan­emu vozniku nesebično priskočili na pomoč

- Besedilo in fotografij­i: Mojca Marot

Veliko odraslih o današnji mladini nima najboljšeg­a mnenja, češ da jih zanimajo le računalniš­ke igre in niti ne vedo, kaj vse se dogaja okoli njih. Da to ne drži, dokazuje zgodba štirih mladeničev iz Hrastnika, ki so nesebično pomagali vozniku v prometni nesreči, ki se je prvi petek v maju okoli 19. ure zgodila na cesti med Zidanim Mostom in Rimskimi Toplicami. Fantje so bili sopotniki v vozilu, za volanom katerega je sedela Zdenka Nedić. Vračali so se z ene od tekem, ki so jo tisti dan imeli v Radečah, ko jim je malo pred Rimskimi Toplicami pot prekrižal voznik, ki je zaradi neprilagoj­ene hitrosti izgubil nadzor nad vozilom, prebil varovalno ograjo in zapeljal po brežini reke Savinje.

Niti sekundo niso oklevali. Nemudoma so poklicali na številki 112 in 113, takoj zatem zavarovali kraj nesreče, da bi preprečili morebitni nalet vozil, in zatem stekli do brežine, da bi pomagali vozniku. Na srečo je avto zadržalo drevo, da ni zdrsnilo v reko, voznik pa je medtem vozilo zapustil sam. Bil je v šoku. Dispečerji so fantom svetovali, naj voznika posedejo, saj se ne bi smel premikati, a jih sploh ni ubogal. Na srečo so zelo hitro prispeli reševalci, gasilci in policisti, ki so nato vzeli vajeti v svoje roke. A ključna je bila takojšnja in zelo prisebna reakcija štirih mladih fantov, ki so se sporazumel­i skorajda brez besed in natančno vedeli, kaj vse morajo v takem trenutku narediti. In vse so naredili prav.

Pohvale za njihovo ravnanje in pomoč so prejeli tudi od Policijske uprave Celje. Prometna nesreča se je za udeleženeg­a voznika na srečo končala le z lažjimi telesnimi poškodbami. Nedavno je mlade Hrastničan­e, nogometaše Alexa Mikoliča, Anisa Hotića, Petra Urbana Pogačnika in Emanuela Mujakovića, sprejel župan občine Hrastnik Marko Funkl. Kot je poudaril, ima njihovo pogumno dejanje v času, ko se zdi, da je med nami vse manj solidarnos­ti, toliko večjo težo. Za izkazano srčnost in nesebično pomoč jim je čestital, izročil posebno zahvalo in majhno pozornost. In seveda zaželel, da bi še naprej ostali tako srčni mladeniči in bili svetel vzor svojim vrstnikom.

Anisa, Alexa, Petra Urbana in Emanuela, na katere so upravičeno ponosni tudi starši, smo obiskali med treningom na nogometnem igrišču v Hrastniku, kjer že devet let trenirajo nogomet pod budnim očesom trenerja Slaviše Maksimović­a. Tudi on je na svoje fante seveda izjemno ponosen. Pravi, da so na igrišču dobro uigran tim, zdaj pa so se kot takšni izkazali tudi v povsem nepričakov­ani situaciji na cesti. Zdenka Nedić, ki je fanveda Nedićeva in nadaljuje, da je vote peljala iz Radeč, kjer so imeli tisti znik zadel ob robnik. Ko je začel zadan tekmo, pravi, da še vedno podovirati, je njegov avto kar odneslo prek življa, kar se je zgodilo. Hkrati pa se drugega voznega pasu v odbojno ogše bolj zaveda svoje odgovornos­ti. In rajo, ki jo je prebil in zdrsnil po bretudi tega, da so pravzaprav vsi imeli žini reke Savinje. »Za hip nas je preneverje­tno srečo. »Že od daleč smo šinilo, da je pristal v reki. A na srevideli, kako se nam audi bliža z veliko čo ni,« se spominja Zdenka Nedić, ki hitrostjo. Voznik je peljal od Rimskih še enkrat pohvali fante, ki so ravnali Toplic proti Zidanemu Mostu, mi pa zelo prisebno: »Sama sem bila povv nasprotni smeri, proti Rimskim. A sem v šoku, fantje pa so najprej po

e

takoj se je videlo, da audi ovinka pred iskali in na cesto postavili varnostni

gic no

nami ne bo zvozil. Sreča v nesreči je trikotnik, ki je na nevarnost opozar

e sel

bila, da smo bili nekaj sekund prej v jal tudi druge udeležence v prometu,

Ve

tem ovinku mi, sicer bi trčil v nas,« zatem pa stekli proti brežini, po ka

o tv

se zdaj, ko se ozira nazaj, dobro zateri je zdrsnil avto.«

uS

Dr

»Voznik je imel res veliko srečo, da je njegov avto zadržalo drevo. A tudi če bi zdrsnil v reko, bi mu pomagali, tudi oživljali bi ga, če bi bilo treba,« nam je brez zadržkov zatrdil Emanuel Mujaković, eden od četverice pogumnih mladih nogometaše­v.

»Res sem ponosen na fante, ki tudi na igrišču točno vedo, kaj in kako morajo kaj narediti. Ne nazadnje so ob nesreči izpostavil­i tudi svoja življenja, saj so druge voznike ustavljali in jih opozarjali na nevarnost, čeprav so mnogi mislili, da se šalijo,« pa je svoje varovance pohvalil trener Slaviša Maksimović.

 ?? ?? Hrastniški župan Marko Funkl je sprejel mlade nogometaše (od leve) Anisa Hotića, Alexa Mikoliča, Petra Urbana Pogačnika in Emanuela Mujakovića.
Hrastniški župan Marko Funkl je sprejel mlade nogometaše (od leve) Anisa Hotića, Alexa Mikoliča, Petra Urbana Pogačnika in Emanuela Mujakovića.
 ?? ?? Mladi nogometaši s trenerjem Slavišo Maksimović­em in voznico Zdenko Nedić (druga od leve)
Mladi nogometaši s trenerjem Slavišo Maksimović­em in voznico Zdenko Nedić (druga od leve)

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia