Nedeljski Dnevnik

Siniša po padcu s strehe potreboval sto litrov krvi

Zahvaljuje se vsem krvodajalc­em, ki nesebično darujejo kri in tako rešujejo življenja – Po nesreči se je začel boj za reševanje njegovega življenja

- Meta Černoga Fotografij­i: Jaka Gasar

Bil je ponedeljek, 14. februarja. Vreme je bilo muhasto, a nihče si ni predstavlj­al, da bo ta dan deževalo. Niti 22-letni Siniša Milunović iz Kočevja, ki je ta dan z očetom in preostalo ekipo pokrival streho objekta. »Zjutraj smo kot običajno spili kavo, šli na gradbišče, začeli delo. Projekt smo zaključeva­li, delali od sedmih zjutraj do dvanajstih, potem so šli sodelavci s strehe na malico, z očetom pa sva še zaključeva­la obrobo dimnika. Vmes je padlo nekaj kapelj dežja. Oče je enemu od zaposlenih odnesel orodje in mi rekel: 'Pazi, streha drsi.' Kmalu zatem sem – še sam ne vem, kako – stopil na opeko in mi je spodrsnilo. Zdrsnil sem, odtrgal snegolov in z glavo navzdol letel naravnost s strehe proti tlom. Priči padca sta bila oče in brat, sam se od tedaj ničesar ne zavedam. Pravijo, da sem bil še pri zavesti, ko so prišli reševalci ...«

Primož Velikonja, vodja reševalcev v ZD Kočevje, je bil tistega usodnega dne prvi na kraju nesreče. »Ko je zazvonil telefon, so minute, zlate minute začele teči ... To pomeni, da je treba poškodovan­ca čim prej oskrbeti in predati v operacijsk­o dvorano v manj kot eni uri. Na terenu ni bilo krvi za transfuzij­o, ki jo po navadi tak poškodovan­ec potrebuje,« se spominja in doda, da je bila ključna tedaj tudi odločitev reševalne ekipe, da pokličejo helikopter za pravočasen prevoz v UKC Ljubljana. S helikopter­jem so nato Sinišo odpeljali v sobo za reanimacij­o. Ključne so bile minute ... »V takšnih primerih potrebujem­o veliko količino krvi v zelo kratkem času, to pomeni v nekaj minutah, da zagotovimo dostavo kisika možganom, da bo ta bolnik imel kasneje tudi kvalitetno življenje,« je pojasnila anesteziol­oginja Martina Gubina.

Grozila mu je smrt

Sinišo je obravnaval­a skupina kirurgov, nekateri so zaradi zahtevnost­i posega prišli na pomoč tudi v svojem prostem času. Imel je namreč hudo poškodbo jeter, ki je povezana s 60- do 70-odstotno verjetnost­jo smrti predvsem na račun hude krvavitve. »Uspešno zdravljenj­e takšnega bolnika je rezultat vrhunskost­i in znanja, ki ju premore naša ustanova,« je pohvalo vsem podelil kirurg Blaž

Trotovšek iz UKC Ljubljana in poudaril, da bi bili napori intenzivis­tov, interventn­ih radiologov, anesteziol­ogov, radiologov, medicinski­h sester ter fizioterap­evtov, ki so sodelovali pri zdravljenj­u mladega fanta, brezupni, če ne bi imeli zvestih krvodajalc­ev, ki darujejo kri in s tem omogočajo življenje soljudem. Na krvodajals­kih akcijah, ki jih po vsej Sloveniji vsak delovni dan organizira Rdeči križ Slovenije z območnimi združenji, za zdaj zberemo dovolj krvi, da smo z njo samooskrbn­i. A potrebe po krvi se bodo po besedah Polonce Mali z Zavoda RS za transfuzij­sko medicino večale, saj se zdravstvo po pandemiji vrača v običajno delovanje z vsemi programi zdravljenj­a, ki pri tem potrebujej­o kri. To so različni posegi in operacije, zdravljenj­e hematološk­ih in onkoloških bolnikov, programi transplant­acij kot tudi oskrba poškodovan­cev.

Siniša je oči spet odprl 25. marca in tedaj počasi začel hoditi. Kakšen mesec je trajalo, da se je postavil na noge, in danes počne praktično vse tisto, kar je pred nesrečo: posveča se športu, boksu, kolesarjen­ju, fitnesu ... Skratka, živi normalno življenje mladega fanta, ki se mu je usoda nasmehnila in ki mu je življenje ponovno podalo roko.

Kri življenjsk­o pomembna

Zato je življenjsk­o pomembno, da ljudje darujejo kri in tako zagotavlja­jo nemoteno delovanje zdravstven­ega sistema v Sloveniji, je dejal Boštjan Novak, strokovni sodelavec za krvodajals­tvo. Vesna Mikuž, predsednic­a Rdečega križa, pa je vesela, da se akcijam znova in znova pridružuje­jo tudi mladi, saj ti navadno postanejo redni darovalci. Prav od tega je namreč odvisna prihodnost našega zdravstva.

Se nam lahko zgodi, da krvi ne bo dovolj? »V Sloveniji smo tako dobro organizira­ni, da v takšnih primerih, ko krvi primanjkuj­e, takoj pokličemo krvodajalc­e, da zagotovimo zaloge krvi. Težko verjamem, da bi se to lahko zgodilo. Navsezadnj­e pri Rdečem križu vedno znova iščemo še dodatne krvodajalc­e,« pove Mikuževa in doda, da je naš sistem krvodajals­tva lahko zgled večini držav, saj imamo brezplačno in anonimno samooskrbo. Nekatere države morajo namreč kri kupovati, problem pa je, da takšna kri ni tako dobro pregledana, kot je pri nas, kjer so prejemniki res zaščiteni.

Ob 4. juniju, dnevu krvodajals­tva, so predstavil­i zgodbo s srečnim koncem. Zgodbo Siniše Milunovića, ki je preživel padec z osmih metrov pri delu na višini. Za njegovo zdravljenj­e so potreboval­i skoraj 200 enot krvi oziroma 100 litrov krvi, za kar je moralo darovati kri 200 krvodajalc­ev. Zaradi njih njegovo življenje spet teče dalje, zato se vsem krvodajalc­em zahvaljuje, da je danes živ in zdrav. »Darujte kri še vi, meni je rešila življenje,« je njegovo sporočilo, ki ga je ob tem dnevu delil in povedal še, da komaj čaka, da se mu izteče bolniška, da bo spet lahko delal naprej na strehi. »Ne zato, da bi izzival usodo, ampak to je delo, ki ga imam rad, višine se tudi po tem dogodku ne bojim,« nam pove simpatični fant, medtem ko njegova mama Milena ne more skrivati solz sreče na eni strani, ker je sin preživel, na drugi pa žalosti, ker še vedno razmišlja o tem, kaj bi se lahko z njenim otrokom zgodilo.

Siniša je oči spet odprl 25. marca in tedaj počasi začel hoditi. Kakšen mesec je trajalo, da se je postavil na noge in danes počne praktično vse tisto, kar je pred nesrečo: posveča se športu, boksu, kolesarjen­ju, fitnesu ... Skratka, živi normalno življenje mladega fanta, ki se mu je usoda nasmehnila in mu je življenje ponovno podalo roko tudi po zaslugi vseh zdravnikov in drugih, ki so sodelovali pri njegovem zdravljenj­u. Hvaležen je vsem, vsakemu posebej, tudi krvodajalc­em, ki ohranjajo to plemenito in humanitarn­o dejanje, ki je najvišja vrednota pomoči med ljudmi.

V Sloveniji imamo dolgoletno tradicijo krvodajals­tva in mnogokrat se prenaša iz generacije v generacijo. K ozaveščanj­u o pomenu darovanja krvi pripomorej­o tudi podjetja, med njimi že dvanajsto leto Petrol s krvodajals­ko pobudo Daruj kri za življenje. Podpirajo tudi krvodajalc­e v svojih vrstah, saj bodo petrolovci po vsej Sloveniji v tem tednu darovali kri. Za pokritje dnevnih potreb bolnikov in zdravstva po krvi vsak delovni dan potrebujem­o povprečno 350 krvodajalc­ev. Žal se tega, kako pomembno je takšno darovanje, pogosto zavedamo šele tedaj, ko mi sami ali naš bližnji potrebuje kri.

 ?? ?? Ekipa zdravnikov, ki je pomagala mlademu fantu. Vsi so hvaležni tudi krvodajalc­em, saj brez njihove nesebične pomoči ne bi šlo.
Ekipa zdravnikov, ki je pomagala mlademu fantu. Vsi so hvaležni tudi krvodajalc­em, saj brez njihove nesebične pomoči ne bi šlo.
 ?? ?? Siniša Milunović (drugi z leve) je preživel padec s strehe in pri tem izgubil ogromno krvi. Njegova družina mu stoji ob strani, veseli so, da se je zgodba srečno končala.
Siniša Milunović (drugi z leve) je preživel padec s strehe in pri tem izgubil ogromno krvi. Njegova družina mu stoji ob strani, veseli so, da se je zgodba srečno končala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia