Nedeljski Dnevnik

Poletje je čas za pohorske dogodivšči­ne

Zdi se, da štajerski in koroški hribi ter gozdovi ponujajo vse za aktivni dopust – Pohodništv­o ali kolesarjen­je, pozimi smučanje in kopanje v blagodejni termalni vodi – Vse boljša je tudi kulinarika, ki jo nadgrajuje­ta pohorska odprtost in prijaznost

- Besedilo in fotografij­e: Jan Konečnik

V učilnico bistriškeg­a gradu je vstopila učiteljica in glasno zahtevala tišino. Odrasli otroci smo se smeje posedli za majhne stare mize, za katerimi so pred kakšnimi stotimi leti verjetno res sedeli šolarji. »Prebrali bomo pravljico o gozdarju in njegovi ženi, ki sta siromašno živela pod obronki Pohorja, dokler nista ujela zlate ribice. No, kdo bi rad bral? Monika!« je ukazovalno dejala starodobna učiteljica in zgodba pisca Jožeta Tomažiča nas je odpeljala na pravljično Pohorje. Kakšno uro pozneje smo se tja tudi odpravili. Vrata so se zaprla, nad nami je zarožljalo in železna vrv je rdečo gondolo potegnila v hrib. Bolj ko smo se dvigali, lepši je bil razgled na naše drugo največje mesto. Mariborski del Pohorja je zelena oaza za območje, ki ga poleti zaradi pohodništv­a in kolesarjen­ja, pozimi pa smučanja obiskujejo Mariborčan­i in okoličani, vse več pa je tudi drugih slovenskih gostov in seveda tujcev. Na vrhu pri znani gostilni Bellevue se odpravimo proti cerkvi svetega Bolfenka, stari okoli 600 let. Čutiti je, da smo okoli tisoč metrov visoko, saj je kljub vročini zrak bolj svež. »Drevesa nam dajejo senco, svež zrak, deležni smo zvočne kopeli ptic, naužijemo se miru in se lahko sprostimo, če se hočemo,« opiše Hedvika Jenčič z zavoda za gozdove in nas v senci pouči, da v pohorskih gozdovih prevladuje­jo bukova drevesa, veliko je tudi jelke, tu in tam kakšen javor, nekaj je tudi smreke.

Kolesarstv­o poleti, smučanje pozimi

Zelena pohorska preproga nas spremlja tudi po dolini reke Drave, ob kateri poteka cesta proti Ribnici na Pohorju, ki je med domačini znana po manjšem smučišču in pohodništv­u, vedno bolj pa tudi po kolesarske­m turizmu. »Zelo se trudimo na tem področju v zadnjih letih. Razvili smo svojo blagovno znamko za e-kolesarjen­je, to je

Black peak. Pri nas lahko gost najame kolo z vso opremo, vrisane imamo tudi lastne poti,« razlaga Katja Hren. V ponudbo vključujej­o še druge lokalne ponudnike, recimo kmetijo in kovačijo pri Kovaču. »Pri nas lahko prespite. Lahko opravite refleksote­rapijo v bližnjem potoku, saj je poln kamenčkov, pa tudi otrokom ne bo dolgčas, saj imamo pujska Edija, ježka Poldija pa zajčke in polhe. To so vse živali, ki so jih rešili in jih prinesli k nam. Imamo pa tudi ovce in kokoške, ki se rade cartajo,« veselo povabi Tinca Vomer s kmetije pri Kovaču.

Manjše ribniško smučišče s tremi progami različne zahtevnost­i je lani delalo dobro, imeli so kar 90 smučarskih dni in 24.000 smučarjev. »Naše smučišče je družinsko smučišče, veliko imamo tudi šolskih skupin. Na voljo je kar nekaj apartmajev, skupaj s 450 ležišči,« pove vodja smučišča Iztok Helbel in hudomušno pripomni, da se starejši gostje zvečer radi zadržijo predvsem v baru Smučar, znanem po tem, da so pred časom dobili nagrado za najboljše kuhano vino v Sloveniji.

Ker se je dan bližal koncu, se je vedno bolj oglašal tudi želodec. Tako smo se ustavili na kmetiji tete Lene, kjer smo povečerjal­i močno juho in si ogledali še resnično lep apartma, ki sta ga z možem uredila v starem seniku. Prijaznost gostitelje­v in odlično počutje v teh krajih sta potrdila tudi zadovoljna nemška motorista, ki sta se po naključju znašla v novem bungalovu za hišo.

Adrenalins­ke Kope

Jutro nas je prebudilo v Lukovem domu na Kopah. Po zajtrku so se nekateri odpravili na pohod, drugi na kolesarjen­je, tretji na multigolf – kombinacij­a park golfa, disk golfa in nogogolfa. Trije smo se odločili za bolj adrenalins­ko preizkušnj­o, in sicer plezanje po praznih pivovskih zabojih, ki si jih sam nalagaš podse in plezaš po njih. »Najlažje je, če se nagneš čez, da obdržiš ravnotežje,« je dajala navodila vodnica Iva in skrbela za varovalno vrv. Dejansko ravnotežja niti ni tako težko držati, kot se morda zdi. Stolpič pod nami je rasel in rasel, tako da je morala naša turistična vodnica Nina že metati zaboje, ki jih je bilo vse težje ujeti. Pri 15 zabojih piva je bilo dovolj. Malo smo se zazibali, stolpič se je podrl pod nogami, nas pa je varno zadržala vrv, pritrjena na varovalni pas.

Počasi so se zadovoljni vrnili kolesarji. Mnogi med udeleženci so prvič preizkusil­i električna gorska kolesa, ki so zadnje čase velik trend, saj omogočajo tudi tistim manj kondicijsk­o pripravlje­nim vzpone na zahtevnej

še hribe ali pa lahko z njimi premagujej­o daljše razdalje. Zadovoljni so se vrnili tudi pohodniki, ki so spoznavali orientacij­sko pot, namenjeno otrokom in družinam.

Wolfova kava in Pergerjevi

Slovenj Gradec je prisrčno mestece sredi koroških hribov. Je staro, saj je prvič omenjeno že okoli 12. stoletja, skozi je nekoč vodila tudi stara rimska poštna cesta. Če vas zanima arheologij­a, si lahko v cerkvi svetega Jurija skozi steklo ogledate staroslova­nske grobove iz 9. stoletja, ki so jih našli pod cerkvijo. Sicer je bil Slovenj Gradec vedno pomembno srednjeveš­ko središče teh krajev, saj je hitro do

bil trške pravice in kmalu postal tudi mesto – imeli so kovnico denarja, sodišča, razvijalo se je obrtniško življenje. »Poznani smo kot mesto kulture, saj imamo skozi leto veliko festivalov in drugih dogodkov. Od tukaj izhajajo tudi številni umetniki, med njimi skladatelj Hugo Wolf, ki se je na Dunaju proslavil kot mojster samospeva,« je povedala lokalna vodnica. Zraven hiše, kjer se je rodil znameniti meščan, je znana in domačna prodajalna Perger. Gre za družinsko podjetje z dolgo tradicijo, ki izdeluje umetelne sveče, slastne medenjake, bombone, lectova srca in razne medene izdelke. »Že devet generacij v naši družini se ukvarja s to umetnostno

obrtjo. Na tradicijo nismo nikoli pozabili, smo pa tudi inovativni in moderni, tako da to našo unikatno družinsko zgodbo tudi mladi uspešno peljemo naprej,« pove Lucijan Perger. Pergerjevi izdelki so večkrat protokolar­na darila za različne kronane glave, predsednik­e držav in vlad ter druge znane ljudi. Med njimi so naredili šahovski komplet iz lecta, ki ga je dobil v dar šahovski genij Gari Kasparov. Pri umetelnem konju, ki je delo kiparja Oskarja Kogoja, se odpravimo čez cesto na prijeten Trg svobode, kjer pokusimo Wolfovo kavo. Menda je točno taka, kot jo je rad pil slavni skladatelj, in sicer ima rahel sadni priokus, Wolf pa je natakarje vedno prosil še za malo smetane.

Brez žene ne bi bilo ničesar

Zgodba gre, da na Rogli ne bi bilo ničesar, če tja ne bi hodila žena enega od takratnih prisilnih upravitelj­ev skoraj propadlega podjetja Unior v Zrečah. V tistih časih je bila na Rogli le planinska koča, ki pa ni bila ravno v dobrem stanju, tudi ponudba je bila bolj borna. Ko je moža prepričala, da pride z njo na vrh hriba, je tudi on videl lepoto in poslovno priložnost. Unior si je kmalu opomogel, kupil kočo in začel vlagati v turistično infrastruk­turo.

Danes je Rogla zelo dobro obiskano zimsko smučišče, znano pa je tudi po tem, da se na nadmorski višini 1500 metrov radi pripravlja­jo razni športni klubi. Kar 120 ekip pride tja vsako leto. Veliko je tudi pohodnikov, kolesarjev in drugih gostov, ki jih pritegne Pot med krošnjami, ki so jo odprli pred tremi leti. Za tiste, ki te turistične zanimivost­i še niste obiskali: gre za kilometer dolgo pot, ki se počasi dviga med krošnje dreves, na kateri lahko spoznavate gozd okoli sebe, z razgledne ploščadi pa se lahko spustite tudi po črevesju zavitega tobogana. Malo za šalo, malo zares, za tista dva dodatna evra je vožnje nekoliko prehitro konec, je pa gotovo aktivnost, ki je bodo veseli otroci. Rogla je seveda tesno povezana z Zrečami, kjer so terme in se veliko posvečajo raznovrstn­emu zdravilišk­emu turizmu.

Sprehod skozi vesolje

V Vitanju, na obronkih Pohorja, se lahko sprehodimo tudi skozi vesolje. Ne zares, seveda, a obisk Centra vesoljskih tehnologij Noordung je vsekakor priporočlj­iv, saj je verjetno edinstven tovrstni prostor pri nas. Center je dobil ime po slovenskem

inženirju Hermanu Potočniku, ki je na Dunaju dobil vzdevek Noordung in je eden prvih ljudi, ki so se ukvarjali s problemati­ko potovanju po vesolju. Skozi zanimivo razstavo lahko spoznamo zgodovino odkrivanja vesolja, planete, delovanje osončja in tudi, kaj se trenutno dogaja tam daleč nad nami. Poleg človeške posadke na Mednarodni vesoljski postaji namreč velike države s pomočjo daljinsko vodenih plovil in vozil pospešeno raziskujej­o Luno in Mars. Pred kratkim je v vesolje poletel James Webb, največji vesoljski teleskop do zdaj. In kdaj bo konec vesolja? »Ena teorija je, da bodo črne luknje vesolje pojedle in bomo nič oziroma bomo šli nazaj v tisto maso, iz katere je prišlo do velikega poka. Druga teorija pa pravi, da se vesolje neskončno širi in ohlaja, kar naj bi pomenilo, da naj bi

vse v njem sčasoma obstalo,« razloži kustosinja po razstavi, ki je zanimiva tudi za mlajše, saj je interaktiv­na in uporablja tudi tehnologij­o virtualne resničnost­i.

V štajerski kleti

Kot se za Štajersko spodobi, smo druženje sklenili v kleti v bližini Slovenskih Konjic. Zlati Grič je ena najmoderne­jših vinskih kleti pri nas, poleg odličnih vin pa se ponašajo tudi z lastnim golf igriščem med vinogradi, apartmaji in odlično restavraci­jo. S penino smo nazdravili lepima dnevoma na Pohorju, ki je že zdaj zakladnica doživetij, zaradi velikega potenciala razvoja turizma in prijetnega podnebja pa bo v razbeljeni­h poletjih gotovo vse bolj priljublje­na destinacij­a prihodnost­i za tiste, ki svoj prosti čas radi preživijo aktivno.

 ?? ?? Na kmetiji tete Lene v Ribnici na Pohorju smo srečali motorista s severa Nemčije, ki sta prenočila v njihovem majhnem bungalovu. Dejala sta, da se imata na Pohorju odlično.
Na kmetiji tete Lene v Ribnici na Pohorju smo srečali motorista s severa Nemčije, ki sta prenočila v njihovem majhnem bungalovu. Dejala sta, da se imata na Pohorju odlično.
 ?? ?? Pohorje je neizčrpna zakladnica pohodnih poti, ki segajo vse do 1543 metrov visoko, koliko meri Črni vrh. Ker jih je veliko speljanih po gozdovih, so zelo primerne za obisk tudi v vročih poletnih dneh.
Pohorje je neizčrpna zakladnica pohodnih poti, ki segajo vse do 1543 metrov visoko, koliko meri Črni vrh. Ker jih je veliko speljanih po gozdovih, so zelo primerne za obisk tudi v vročih poletnih dneh.
 ?? ?? Na obronkih Pohorja najdemo slikovite vinograde, kot so tisti v Slovenskih Konjicah, kjer lahko obiščete eno najbolj modernih vinskih kleti pri nas, Zlati Grič.
Na obronkih Pohorja najdemo slikovite vinograde, kot so tisti v Slovenskih Konjicah, kjer lahko obiščete eno najbolj modernih vinskih kleti pri nas, Zlati Grič.
 ?? ?? Na Kopah smo preskusili adrenalins­ko doživetje – sestavljan­je stolpa iz zabojev. Rekord je 27 »kišt«, nam jih je uspelo podse postaviti 15.
Na Kopah smo preskusili adrenalins­ko doživetje – sestavljan­je stolpa iz zabojev. Rekord je 27 »kišt«, nam jih je uspelo podse postaviti 15.
 ?? ?? Pohorje je odlična izhodiščna točka za kolesarje, skoraj povsod se da izposoditi navadna in tudi električna kolesa. Poti zanje po vsem Pohorju je kar 240 kilometrov, sedem je krožnih.
Pohorje je odlična izhodiščna točka za kolesarje, skoraj povsod se da izposoditi navadna in tudi električna kolesa. Poti zanje po vsem Pohorju je kar 240 kilometrov, sedem je krožnih.
 ?? ?? Pot med krošnjami na Rogli je zanimiva turistična atrakcija, predvsem za družine z otroki, saj se z vrha stolpa lahko spustite tudi s toboganom.
Pot med krošnjami na Rogli je zanimiva turistična atrakcija, predvsem za družine z otroki, saj se z vrha stolpa lahko spustite tudi s toboganom.
 ?? ?? V Vitanju stoji Center vesoljskih tehnologij, kjer lahko na poljuden in interaktiv­en način spoznamo dogajanje daleč stran od našega planeta. Ogledamo si lahko tudi prva slovenska satelita.
V Vitanju stoji Center vesoljskih tehnologij, kjer lahko na poljuden in interaktiv­en način spoznamo dogajanje daleč stran od našega planeta. Ogledamo si lahko tudi prva slovenska satelita.
 ?? ?? Slovenj Gradec ima prijetno staro mestno jedro, kjer lahko posedimo v kateri od kavarn in popijemo kavo, ki jo je pil na Koroškem rojeni slavni skladatelj Hugo Wolf.
Slovenj Gradec ima prijetno staro mestno jedro, kjer lahko posedimo v kateri od kavarn in popijemo kavo, ki jo je pil na Koroškem rojeni slavni skladatelj Hugo Wolf.
 ?? ?? Na kmetiji tete Lene v Ribnici na Pohorju lahko prenočite v apartmaju, ki so ga uredili iz senika, postavljaj­o pa tudi nove bungalove.
Na kmetiji tete Lene v Ribnici na Pohorju lahko prenočite v apartmaju, ki so ga uredili iz senika, postavljaj­o pa tudi nove bungalove.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia