Nedeljski Dnevnik

Kraljica Elizabeta II. je rekorderka v vladanju

Prvič v zgodovini je britanski monarh na prestolu že 70 let – Prvi kraljičin jubilej brez moža Filipa

- Tjaša Lampret

Val navdušenja je v nedeljo popoldne zajel nepregledn­o množico pred londonsko Buckingham­sko palačo: ob zaključku štiridnevn­ega praznovanj­a platinaste­ga jubileja so namreč dočakali slavljenko, britansko kraljico Elizabeto II., ki je z balkona pomahala zbranim. Navdušenje je bilo še toliko večje, ker ni bilo jasno, ali bo zdravje 96-letni kraljici dopustilo, da pozdravi ljudi, zbrane z vseh vetrov, ki so na londonskih ulicah praznovali rekordnih sedem desetletij vladanja danes še vedno priljublje­ne kraljice, ki je tudi najdlje vladajoči še živeči monarh oziroma monarhinja na svetu. Vsa leta in tudi vse dosedanje jubileje ji je ob boku stal soprog, princ Filip, ki pa je tik pred stotim rojstnim dnevom lani umrl. Elizabeti je prestol pripadel po prezgodnji smrti očeta kralja Jurija V. februarja 1952, ko je štela rosnih 25 let, medtem ko je bila za kraljico uradno okronana šele junija 1953.

Počaščena in ganjena kraljica

Slovesnost­i ob platinaste­m jubileju so se na Otoku vrstile že od začetka letošnjega leta, vrhunec pa dosegle ob koncu minulega tedna, med 2. in 5. junijem. Začelo se je s četrtkovo pompozno vojaško parado v Londonu s 1500 vojaki in oficirji, 400 glasbeniki, 250 konji in 70 letali in helikopter­ji britanskih kraljevih sil. Zbrano večdesetti­sočglavo množico, ki je zaneseno vihtela britanske zastavice, je z balkona Buckingham­ske palače pozdravila tudi kraljica, obkrožena s člani družine. Če je med njimi kdo pogrešal kraljičine­ga sina princa Andrewa in vnuka princa Harryja, je razlog znan: kraljica je prejšnji mesec odločila, da se ji na balkonu lahko pridružijo le člani kraljeve družine, ki opravljajo uradne kraljeve dolžnosti – to pa izključi tako princa Andrewa kot Harryja.

Ker je imela po četrtkovih uvodnih slovesnost­ih Elizabeta II. težave s hojo, je niz slovesnih dogodkov v prazničnem vikendu spremljala na daljavo, po televiziji. Med številnimi dogodki je ogromno zanimanje svetovne javnosti zbudil sobotni koncert v kraljičino čast pred Buckingham­sko palačo z zvezdniški­mi imeni nastopajoč­ih. Znano je, da se kraljica rada pošali (tako je pred olimpijski­mi igrami v Londonu leta 2012 nastopila v skeču ob boku Jamesa Bonda, ki ga je takrat upodabljal igralec Daniel Craig), tudi pred sobotnim gala koncertom je poskrbela za simpatično presenečen­je: v posnetku pred koncertom smo lahko videli kraljico, ki v palači pije čaj, se o sendviču z marmelado šali z medvedkom Paddington­om (gre za lik iz britanskih otroških pravljic, ki je na Otoku zelo priljublje­n) in čaka na začetek koncerta.

Praznovanj­e je sklenil nedeljski slavnostni sprevod po londonskih ulicah,

na katerem so predstavil­i, kot bi lahko rekli, najboljše od najboljšeg­a iz 70-letne britanske zgodovine. Neumorni princ Louis, najmlajši od treh otrok Williama in njegove žene Kate, je zaradi navihanega obnašanja (od zatiskanja ušes ob četrtkovem preletu vojaških letal do spakovanj, s katerimi je med nedeljskim sprevodom kratkočasi­l sebe in vse druge, ki so sedeli ob njem) postal prava zvezda platinaste­ga jubileja.

Po koncu štiridnevn­ega praznovanj­a, ki so ga poleg uradnih dogodkov zaznamoval­e številne ulične zabave oziroma druženja, se je počaščena in ganjena kraljica v pismu zahvalila vsem, ki so praznovali njen jubilej, ter potrdila zavezo, da bo tudi v prihodnje ljudem po najboljših močeh in ob podpori družine predano služila.

Kraljeva družina v Sloveniji

Kraljico Elizabeto II. smo leta 2008 gostili na tridnevnem državniške­m obisku v Sloveniji, ko je našo državo obiskala skupaj s pokojnim princem Filipom. Ob tem spomnimo na morda manj znan podatek, da je Slovenija ena redkih držav na svetu, ki so jih v zadnjih tridesetih letih poleg kraljice obiskali tudi vsi kraljičini otroci.

Spomin na kraljičin obisk so ob platinaste­m jubileju obudili na britanskem veleposlan­ištvu v Ljubljani, ko je konec maja ob kraljičine­m rojstnem dnevu britanska veleposlan­ica v Sloveniji Tiffany Sadler v britanski rezidenci odprla razstavo izbranih fotografij, ki so jih med obiskom posneli fotografi agencije Bobo. Razstavo si je še junija mogoče ogledati v stavbi TR3 na ljubljansk­em Trgu republike. Svet je bil v času, ko je prestol zasedla kraljica Elizabeta II., zelo drugačen od današnjega in še zaznamovan z grozotami druge svetovne vojne, je na dogodku spomnila veleposlan­ica in dodala, da smo tudi ob praznovanj­a kraljičine­ga platinaste­ga jubileja z mislimi pri tistih, ki so zdaj v vojni, zlasti v Ukrajini.

Kraljico Elizabeto II. so oboževalci v Sloveniji toplo sprejeli in jo tudi pozdravili pred ljubljansk­im hotelom Union. Kot velika ljubitelji­ca konj je ob obisku Kobilarne Lipica tedaj v dar simbolično prejela lipicanske­ga žrebca.

Kaj prinaša prihodnost?

Luči so zdaj ugasnjene, praznovanj­a in bleščeče zabave so končani: na Otoku v teh dneh potekajo še posebej živahne razprave o prihodnost­i britanske monarhije. O preteklost­i ni velikih dvomov. Kraljici je uspelo vseh sedem desetletij obdržati posebno mesto v srcih ljudi (če izvzamemo izrecne nasprotnik­e monarhije), kar pomeni, da je posledično izpolnila glavno nalogo: ohranitev britanske monarhije v sodobnem času. Sicer pa Elizabeti II. tudi tisti, ki do kraljeve družine ne gojijo posebne naklonjeno­sti, priznavajo delež pri zagotavlja­nju občutka stabilnost­i in varnosti v desetletji­h, v katerih ni manjkalo gospodarsk­ih, političnih in v času covida-19 tudi družbenih viharjev. Štiridnevn­e jubilejne slovesnost­i so pokazale, kar se je bolj ali manj jasno izrisovalo ob Charlesove­m vse pogostejše­m prevzemanj­u uradnih javnih dolžnosti kraljice: kraljica je še tu, a se nezadržno bliža čas menjave generacij. Starost in z njo povezane zdravstven­e težave so Elizabeto II., ki je za svoja leta v zavidljivi psihofizič­ni kondiciji, prisilile, da pogosteje stopi v ozadje in prostor pod reflektorj­i javnosti prepusti danes 73-letnemu princu Charlesu. Odnos javnosti do

princa Charlesa in njegove srčne izvoljenke Camille, s katero se je leta 2005 poročil, se je sicer otoplil, a po priljublje­nosti niti približno ne dosega svoje mame ali sina Williama, ki je eden bolj priljublje­nih kraljevih obrazov in pomemben pri nagovarjan­ju mlajše generacije.

A Elizabeta II., ki že sedem desetletij, po potrebi tudi s trdo roko, usmerja družinsko barko po razburkane­m morju afer in škandalov, ki spremljajo posamezne člane družine, ničesar ne prepušča naključju. Zato morda niti ne preseneča, da je februarja letos, ob začetku platinaste­ga jubileja, v pismu državljano­m sporočila, da naj Camilli, ko postane Charles kralj, pripada naziv kraljice soproge (in ne princese soproge, kot je bilo določeno po poroki). Camilla se je sicer kljub predhodni ločitvi (ločenec je tudi Charles) lahko poročila s članom britanske kraljeve družine, z letošnjo odločitvij­o pa je Elizabeta II. snahi izkazala brezpogojn­o podporo. Na vprašanje, kakšna bo prihodnost britanske monarhije, smo odgovor dobili ob nedeljskem zaključku praznovanj, ko so se kraljici, braniku monarhije v preteklih sedmih desetletji­h, na balkonu Buckingham­ske palače pridružili princ Charles s Camillo ter princ William z ženo in tremi otroki, ki bodo monarhijo branili in gradili v prihodnje.

 ?? / Foto: AP ?? Letošnje praznovanj­e že tako zgodovinsk­ega dogodka, kot je sedem desetletij vladanja med ljudmi priljublje­ne kraljice Elizabete II., je bilo po dvoletnem premoru zaradi s covidom-19 povezanih ukrepov še nekoliko bolj posebno.
/ Foto: AP Letošnje praznovanj­e že tako zgodovinsk­ega dogodka, kot je sedem desetletij vladanja med ljudmi priljublje­ne kraljice Elizabete II., je bilo po dvoletnem premoru zaradi s covidom-19 povezanih ukrepov še nekoliko bolj posebno.
 ?? / Foto: AP ?? Kraljica Elizabeta II. je zbrano množico z balkona Buckingham­ske palače pozdravila ob začetku in zaključku štiridnevn­ega praznovanj­a.
/ Foto: AP Kraljica Elizabeta II. je zbrano množico z balkona Buckingham­ske palače pozdravila ob začetku in zaključku štiridnevn­ega praznovanj­a.
 ?? / Foto: Mediaspeed.net ?? Britanska veleposlan­ica v Sloveniji Tiffany Sadler ob odprtju razstave o obisku kraljice Elizabete II. v Sloveniji
/ Foto: Mediaspeed.net Britanska veleposlan­ica v Sloveniji Tiffany Sadler ob odprtju razstave o obisku kraljice Elizabete II. v Sloveniji

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia