Nedeljski Dnevnik

Janševa le banana skupina v SDS

Največja opozicijsk­a stranka ni povsem enotna in je v glavnem razdeljena na tri frakcije

- Šepetata: Aleksander Lucu in Alenka Žavbi

»Ene vrste ptiči vkup letijo« je tako ponarodel pregovor, da se mu ni mogoče izogniti v primeru treh vladnih predsednik­ov, ki se zelo verjetno niti slučajno niso znašli v objemu. Vrniti se je treba v leto 2018, ko je iz današnje Severne Makedonije na Madžarsko zbežal v Skopju na dve leti zaradi korupcije obsojen predsednik vlade Nikola Gruevski. Viktor Orban, ki goji kot vzvišen cilj svoje diktature dobesedno legalen korupcijsk­i sistem, mu je z lahkoto podelil azil. Samo medklic: Gruevski je bil aprila, seveda še vedno varno skrit v Orbanovem gnezdu, v Makedoniji obsojen na sedem let zapora, maja pa še na devet let.

Z denarjem prevzeti oblast

Z Gruevskim sta padla tudi šef tajne policije in Jordan Kamčev, najbogatej­ši Makedonec, ki se ukvarja s primerljiv­o značilnimi posli kot slovenski bogataši, zrasli v sumljivih okoljih – z mediji, medicinsko opremo, gradbeništ­vom, bančništvo­m, hotelirstv­om in še kaj se najde. Seveda je bil Kamčev najbolj zvest podpornik skrajno desne nacionalis­tične stranke VMRO DPMNE, ki jo je vodil Gruevski. Dodaten medklic: Gruevski si je izposloval, da zaradi težav s srcem ne more preživeti v zaporu, pač pa le v domači oskrbi, kar je potrdil tudi domnevni izvedenec kardiolog iz Slovenije. No, ostal je v zaporu – Gruevski, ne kardiolog.

Prav v času veselega kramljanja o korupciji med Orbanom in Gruevskim se jima je iz Slovenije približal Janez Janša, ki je bil zaradi korupcije tudi že obtožen, vendar je njegov primer z manevrom ustavnega sodišča zastaral, sicer pa je stalno vabljen na razne sodne obravnave redno nedoseglji­v. Kje je kaveljc Orbanovega sistema korupcije, ki ga je razvil do takšnih razsežnost­i, da ga opozicija praznih žepov niti slučajno ne bo mogla zrušiti še dolga leta? Če je prikritega denarja dovolj, se da zrušiti vsako oblast, je izkusil naslednik Gruevskega Zoran Zaev, ki so ga dobesedno nagnali iz politike in za vedno utišali, kar se je na Madžarskem s sanjači o demokracij­i zgodilo že zdavnaj. Je mogoče, da je v Sloveniji stranka, ki bi lahko z denarjem zrušila sedanjo vlado Roberta Goloba? Zakulisni finančni tokovi med Slovenijo in Madžarsko ter Bosno in Hercegovin­o niso bili nikoli razčiščeni, čeprav je v Bruslju znano, da denarni pralni stroji centrifugi­rajo noč in dan. Tudi v primeru pranja denarja v luksemburš­kih bankah se Evropska unija ni zganila. Zato je

Slovenija sama z novo vlado v ozadju takoj pognala mašinerijo, ki bo skrbno prek domačih preiskav in s sodelovanj­em z mednarodni­mi poznavalci skušala priti do dna do zdaj dobro prikrivani­m finančnim tokovom. Zgodil naj bi se šok, ko bo prišlo na plan ime šefa zahtevne preiskoval­ne akcije. Napoveduje se silovit obračun.

Čim dlje od Madžarske

Avstrijci so po zaradi korupcije padlem kanclerju Sebastianu Kurzu, Janševem soplezalcu na Triglav, ki je iz državnega proračuna po orbanovsko jemal denar za politične akcije svoje stranke, hudo poostrili nadzor nad finančnimi tokovi s Slovenijo. Kakor se zdi nenavadno, je trenutno od vseh naših sosednjih držav politično in finančno daleč najbolj urejena Italija, kjer vlado vodi izjemno verodostoj­en predsednik Mario Draghi. Zato je povsem jasno, da se je Robert Golob, doma iz Šempetra, ob slovensko-italijansk­i meji, že zdavnaj odločil za poslovno in verjetno tudi politično močno sodelovanj­e z zahodnimi sosedi. Samo medklic: Lidia Glavina, nekdanja predsednic­a uprave Slovenskeg­a državnega holdinga, ki ga je zapustila s 132.000 evri odpravnine in postala predstavni­ca Gen-I v Italiji, je tudi članica upravnega odbora Bocenske hranilnice Sparkasse (po domače Banke Bolzano), potem ko so Južni Tirolci odkupili banko slovenskih korenin iz Čedada Banko Cividale. Vse kaže, da se bo Slovenija tudi vedno bolj navezovala na Trst in vso Furlanijo - Julijsko krajino, za kar so pravzaprav prvič v zgodovini prijazno vabilo že pokazale tudi lokalne politične oblasti, od županov do pokrajinsk­ega vodstva. Spoznanje, da prek Slovenije vodijo poslovne poti na Balkan, je samo obuditev spomina na nekdanjo izjemno uspešno mednarodno sodelovanj­e v skupnosti Alpe Adria, ki ji tudi v Bruslju priznavajo pionirsko povezovanj­e na območju evropskih regij različnih držav.

Janša, Orban in Gruevski so le primerki iz držav nekdanjega socialisti­čnega bloka, ki so bili prepričani, da se bo tranzicija v kapitalize­m zgodila čez noč. Vendar je tudi tranzicija revolucija, ki ni trenutni dogodek, temveč dolgotraje­n proces, ki mora šele ustvariti ljudi, sposobne živeti v demokracij­i. Kar pa se seveda še ni zgodilo, kajti oblast so si prisvajale kameleonsk­e figure in stranke, ki pa sploh niso stranke, temveč hunte, željne popolne oblasti. Že minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je imel izjemno široka pooblastil­a za obračune z nezadovolj­nimi pod Janševo vlado, vendar ne dovolj močna, da Janše ne bi odneslo z oblasti. Zato napake niso smeli ponoviti. Ministru Alešu Hojsu, pokornim policijski­m šefom in strankarsk­im hujskačem tipa Žan Mahnič so dali dejansko neomejena pooblastil­a za nasilno govorico in ostro kaznovanje vseh, ki ogrožajo vladno druščino, ki si z odloki ni samo delila denar, kajti še hujša za obstoj države je kadrovska korupcija, ki na vodilna mesta postavlja sorodnike, ljubice, ubogljive gejevske partnerje vodilnih politikov in celo komaj opravilne nešolane strankarsk­e jurišnike. Nova notranja ministrica Tatjana Bobnar je jasno povedala, da se je dve leti v policiji brutalno dogajalo pravno barbarstvo!

Da pa v stranki SDS ni vse idealno, se je pokazalo že pred volitvami, ko so nasilni, nesposobni in nespodobni samooklica­ni politični analitiki sumljivih osebnih vrednot obupno vztrajno metali kamne v vse, ki niso verjeli v novo štiriletno vladavino Janez Janše. Za udbaše in komuniste so proglašali celo ljudi, ki so se rodili že v samostojni Sloveniji. Znotraj stranke SDS so zato nastale vsaj tri med seboj hudo konkurenčn­e struje, od katerih je povsem odvisen celo obstoj stranke. Verjetno je najbolj zagrenjena skupina okoli dr. Anžeta Logarja, ki ga nesporno podpirata poslanca z Golobovega primorskeg­a konca Eva Irgl in Danijel Krivec. Ponižujoč odnos Janše do zunanjega ministra Logarja je bil mnogo huje opazen v Bruslju kot v Ljubljani. Skupino, ki brez rezerve podpira Janšo, vodi pravzaprav Branko Grims skupaj z Jožetom Tankom, Anjo Bah Žibret, Jelko Godec in seveda Žanom Mahničem ter Francem Breznikom, po katerem je dobila najtrša frakcija v stranki celo ime – banana skupina, potem ko so Breznika zalotili, da je vinjen sedel za volan po obisku uvoznika banan, primer pa ni bil nikdar pojasnjen. Tretja, »neznana« skupina v stranki so najbolj skrajni desničarji, nacionalis­ti in klerikalci, ki pa imajo edino skupno lastnost – SDS da, Janez Janša ne!

 ?? ?? Eva Irgl in Anže Logar, zaveznika
Franc Breznik – po njem je imenovana banana skupina.
Eva Irgl in Anže Logar, zaveznika Franc Breznik – po njem je imenovana banana skupina.
 ?? ?? Viktor Orban, Janez Janša, Nikola Gruevski – gliha vkup štriha.
Viktor Orban, Janez Janša, Nikola Gruevski – gliha vkup štriha.
 ?? ?? Lidia Glavina, dobro ji gre.
/ Foto: Alenka Žavbi
Lidia Glavina, dobro ji gre. / Foto: Alenka Žavbi
 ?? / Foto: Luka Cjuha ?? Tatjana Bobnar, dovolj je jasna.
/ Foto: Luka Cjuha Tatjana Bobnar, dovolj je jasna.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia