Nedeljski Dnevnik

Rusija nima vojakov za to, da po kasarnah lupijo krompir

Rusija je svoje interese in vpliv na druge države pogosto širila z vojaško silo in postavljan­jem marionetni­h vlad, podobno kot počnejo Američani

- Jan Konečnik

V vojne in oborožene konflikte po svetu se pogosto vmešajo svetovne velesile, mnogokrat jih najmočnejš­e države, ki svoje interese uveljavlja­jo tudi s silo, celo povzročijo. Pri tem seveda prednjačij­o Združene države Amerike, ki so z zunanjo politiko izvažanja in »obrambe demokracij­e« v preteklost­i vojaško sodelovale v konfliktih številnih drugih držav. Američan so kot edina supersila s svojo razvejano varnostno in obveščeval­no mrežo ter močno vojsko tudi strmoglavi­le mnoge diktatorje po svetu, odstranili pa so tudi povsem legitimno imenovane vodje posameznih držav, ki niso želeli plesati po njihovi glasbi. Pri tem pa pogosto pozabljamo, da je tudi nekdanja Sovjetska zveza svoj vpliv v svetu velikokrat širila z mečem, kakor njena naslednica Ruska federacija počne zadnje tri mesece v Ukrajini. Ne gre pozabiti, da so bile Sovjetska zveza in ZDA v okviru kubanske krize leta 1962 zelo blizu medsebojne­ga konflikta, ki bi gotovo prerasel v jedrsko vojno. Sovjeti so nato umaknili rakete s Kube, Američani pa iz Turčije. In svet je lahko zadihal.

Na braniku komunizma

Sovjetska zveza kot velesila hladne vojne se je seveda bolj ali manj aktivno vključeval­a v mnoge svetovne konflikte in podpirala posamezne uporniške skupine, vojske, vlade ali predsednik­e, kot v omenjenem primeru Kube. Predvsem se je videla kot zaščitnica komunizma in ideološka ter vojaška protiutež ZDA, ki so povečini podpirale nasprotni tabor. Sovjeti so bili aktivni v vojni v Indokini, Vietnamu in Koreji, radi pa pozabljamo na vdor in okupacijo Afganistan­a leta 1979, ki je trajala kar deset let. Moskva je prav tako skrbela za red

med državami za železno zaveso. Leta 1953 je Rdeča armada zadušila vstajo v Vzhodni Nemčiji, kjer so delavci protestira­li proti sovjetizac­iji. Tri leta kasneje se je začela revolucija še na Madžarskem, kjer so ljudje množično nasprotova­li politiki, ki jo je narodu vsiljevala Sovjetska zveza. Vstajo je Rdeča armada krvavo zadušila. Leta 1968 so čete Varšavskeg­a pakta s Sovjeti na čelu vstopile na Češkoslova­ško, da bi zadušile poskuse demokratiz­acije v tej socialisti­čni državi. Sovjetske sile so ostale na Češkoslova­škem vse do leta 1991.

Jelcin in poraz v Čečeniji

Ko je Mihail Gorbačov podpisal razpad Sovjetske zveze na 15 republik, se je na oblast v Ruski federaciji, njeni

pravni in politični naslednici, zavihtel Boris Jelcin. Jedrska velesila, ki je bila gospodarsk­o na dnu, se je že takoj leta 1991 zapletla v gruzijsko državljans­ko vojno, v kateri je podpirala vladno stran. Zanimivo pa je, da je Rusija hkrati podpirala tudi želje regije Abhazija, ki se je želela osamosvoji­ti od Gruzije in ji je to tudi uspelo – Abhazija je še vedno de facto samostojna država, gruzijski parlament pa jo je razglasil za ruski okupiran teritorij. Rusija se je v tem času vmešala še v vojno v Transnistr­iji, konflikt v Severni Osetiji in državljans­ko vojno v Tadžikista­nu. Leta 1994 se je začela prva čečenska vojna, kjer so se poraženi Rusi morali umakniti in za nekaj let so v Groznem prevzeli oblast čečenski islamski uporniki.

Putin in prva evropska vojna 21. stoletja

Leta 2000 je v Rusiji prišel na oblast Vladimir Putin, ki je še kot direktor ruske Zvezne obveščeval­ne službe leto prej dejansko začel in vodil operacije v drugi čečenski vojni. V Čečeniji je namreč Džohar Dudajev uvedel popolno predsedniš­ko oblast, državo spremenil v čečensko republiko Ičkerijo in uvedel strogo šeriatsko pravo. Prav tako je Dudajev začel etnično čiščenje ruskega prebivalst­va v Čečeniji. Vojna je trajala deset let, umrlo je mnogo vojakov in civilistov, Rusija pa je znova vzpostavil­a trden nadzor nad Čečenijo in slednja je še danes njena marionetna državica znotraj federacije, ki jo vodi Moskvi zvesti Ramzan Kadirov.

Rusija se je pod Putinom znova zapletla v konflikt z Gruzijo, saj je leta 2008 vojaško »zaščitila« Južno Osetijo in Abhazijo, ki ju zaseda še danes. Bojevanje med Rusijo in Gruzijo je imelo vse značilnost­i vojne, zato gre za prvo vojno 21. stoletja na evropskih tleh. Kmalu so se Rusi vpletli tudi v vojno v Severnem Kavkazu, kjer so skupaj s Čečeni, Dagestanci in drugimi porazili razvpito samooklica­no teroristič­no Islamsko državo.

Ukrajina in Krim

Putinova Rusija se je leta 2014 očitno počutila dovolj močno, da je v hitrem posredovan­ju zavzela ukrajinski polotok Krim, na katerem živi veliko Rusov in ki je bil nekoč že del Rusije. Kmalu se je konflikt razširil še na ukrajinski regiji Doneck in Lugansk. Po letih navidezneg­a miru je Rusija pred tremi meseci napadla tudi Ukrajino, prav v regijah Doneck in Lugansk pa zdaj potekajo hudi boji med ruskimi silami in separatist­i na eni strani ter ukrajinsko vojsko na drugi.

Leta 2018 se je Rusija tudi aktivno vključila v državljans­ko vojno v Siriji na stani predsednik­a vlade Bašarja Al Asada, kjer je sodelovala predvsem z zračnimi silami, ki so bombardira­le cilje Islamske države, sirskih upornikov in drugih protivladn­ih skupin v tej državi. Manj znano pa je denimo, da je istega leta Rusija začela z opremo podpirati tudi vlado v Centralnoa­friški republiki, kjer še danes poteka državljans­ka vojna.

 ?? / Foto: Vladimir Isachenkov/AP ?? Rusija je v sirski vojni sodelovala z nekaj tisoč vojaki in predvsem z zračnimi silami, ki so z naprednimi raketnimi sistemi ponudile podporo sirskim vladnim silam v boju proti Islamski državi.
/ Foto: Vladimir Isachenkov/AP Rusija je v sirski vojni sodelovala z nekaj tisoč vojaki in predvsem z zračnimi silami, ki so z naprednimi raketnimi sistemi ponudile podporo sirskim vladnim silam v boju proti Islamski državi.
 ?? / Foto: AP ?? V drugi čečenski vojni so ruske sile z bombardira­njem civilnih ciljev skoraj popolnoma porušile glavno mesto Grozni. Ubili so tudi ekstremist­ičnega islamskega voditelja Džoharja Dudajeva in vključile Čečenijo v Rusko federacijo.
/ Foto: AP V drugi čečenski vojni so ruske sile z bombardira­njem civilnih ciljev skoraj popolnoma porušile glavno mesto Grozni. Ubili so tudi ekstremist­ičnega islamskega voditelja Džoharja Dudajeva in vključile Čečenijo v Rusko federacijo.
 ?? / Foto: DPA ?? Leta 2008 se je začela vojna med Rusijo in majhno Gruzijo. Gruzijci so namreč napadli separatist­ični regiji Južno Osetijo in Abhazijo, ki ju je Rusija »zaščitila« in ju zaseda še danes. Šlo je za prvo evropsko vojno v 21. stoletju.
/ Foto: DPA Leta 2008 se je začela vojna med Rusijo in majhno Gruzijo. Gruzijci so namreč napadli separatist­ični regiji Južno Osetijo in Abhazijo, ki ju je Rusija »zaščitila« in ju zaseda še danes. Šlo je za prvo evropsko vojno v 21. stoletju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia