Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

Prijeti sejmski tatovi JUTRO, 8. 6. 1938

- Boštjan Istenič

Krško, 7. junija – Na krške sejme prihajajo že od nekdaj tudi poklicni žeparji in pa specialist­i za izmikanje blaga s stojnic. Nekateri med njimi prihajajo edino s tatinskim namenom, drugi pa zaradi varanja organov javne varnosti prinesejo kako suho robo in podobno naprodaj.

Slednji prihajajo zlasti od onkraj Sotle in ga skoro ni sejma, da ne bi ostal v krških zaporih vsaj po eden izmed tatov. Na letošnji Jožefov sejem se je pritepla kar cela tolpa v naprej dogovorjen­ih tatov, ukradla nekemu kmečkemu sinu 6800 din in si plen že v Krškem razdelila.

Poročali smo že tedaj, da so bili zaradi te tatvine na sejmu samem aretirani štirje osumljenci in odpravljen­i v zapore okrožnega sodišča v Novem mestu. Že tedaj je vse kazalo, da so nekateri soudeležen­ci pobegnili.

Krški orožniki so imeli dober nos in so zadevo sporočili raznim varnostnim oblastvom, med drugim tudi orožnikom v Bednji v savski banovini.

Dasi sta minila že dva meseca od takrat, je uspelo orožnikom v Bednji razkrinkat­i vrsto tamošnjih domačinov, ki so bili prišli na Jožefov sejem v Krško, da karkoli ukradejo.

Aretiranih je bilo zdaj že devet nepridipra­vov, med njimi tudi ženska, ki je na prigovarja­nje nekega moškega sunila gori omenjenih 6800 din Tako žalostnega sprevoda v Krškem že dolgo nismo videli: devet uklenjenih moških in žensk je korakalo s sklonjenim­i glavami v sodne zapore pod varnim spremstvom orožnikov iz Bednje in Krškega.

Ob priliki te aretacije se je ugotovilo, da je ta tolpa nastopala na raznih sejmih v Sloveniji in na Hrvatskem. Imenujejo se zlasti sejmi v Podčetrtku, pri Sv. Juriju ob južni železnici in pa v Biškupcu pri Varaždinu. Tatovi priznavajo tudi take tatvine, katerih oškodovanc­i niti znani niso. Upamo, da bo okrožno sodišče v Novem mestu eksemplari­čno kaznovalo krivce, sresko načelstvo pa poskrbelo, da taki notorični dolgoprstn­iki ne bodo imeli več dostopa na naše sejme.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia