Nedeljski Dnevnik

Demeter Bitenc v Hollywoodu

- Relja Ba-

Eden najzanimiv­ejših slovenskih filmskih igralcev je bil gotovo Demeter Bitenc (1922–2018). Njegov filmski opus je bil nenavadno bogat, in čeprav je največkrat igral negativce ter celo morilce, se je gledalcem prikupil, predvsem zato, ker je bil eden naših redkih igralcev, ki so, sicer v majhnih vlogah, veliko nastopali tudi v tujih filmih. Nedeljski dnevnik je 10. junija 1962, torej pred natančno 60 leti, objavil, da bo Bitenc igral v filmu Bandit z rdečo lučjo. V filmu italijansk­ega režiserja Guida Malateste naj bi igral agenta FBI, del snemanja pa naj bi potekal kar v Hollywoodu.

Novinar Tine Kristan je z našim igralcem posnel krajši intervju, v katerem je Bitenc omenil, da je to njegov dvajseti film in da ga snema vzporedno z jugoslovan­skim filmom Minuta za umor. »Ko sem ob petih zjutraj v Zagrebu končal snemanje Bandita z rdečo lučjo, sem odpotoval v Ljubljano in ob 13. uri nadaljeval snemanje domačega filma Minuta za umor. Ponoči sem bil detektiv, podnevi morivec,« je v starem jeziku povedal naš plodoviti umetnik.

Ja, Bitenc je bil več kot plodovit. Poznavalci naštejejo okoli 80 njegovih vlog v gledališču in neverjetni­h 230 vlog v filmih. Nazadnje je igral v Kekovih in Đukićevih Milicah 2 leta 2017.

Je bila pa vsa množica vlog in predvsem filmov velikokrat drugorazre­dne produkcije. Iz te kategorije je tudi film Bandit z rdečo lučjo (Il bandito della luce rossa) iz leta 1962, ki ga celo najnatančn­ejše spletne filmske strani ne najdejo. Poleg režiserja in glavnega igralca smo razvozlali še enega igralca tega »ameriško-italijansk­ega filma«, to je Hrvat šić (1930–2017), ki se je podobno kot Bitenc rad preizkusil v tako imenovanih »hollywoods­kih produkcija­h«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia