Nedeljski Dnevnik

Tabu ponuja zmaje

Priljublje­na slovenska pop oziroma rock skupina Tabu, ki bo prihodnje leto praznovala že petindvajs­et let delovanja, je v začetku leta izdala novo skladbo z naslovom Zmaji, pred dobrim mesecem pa so predstavil­i tudi novo verzijo za mnoge njihove najbolj p

- Klavdija Rupar

Kako hitro beži čas, za skupino Tabu bo prihodnje leto že četrt stoletja delovanja. 25 let uspešnic, plošč, televizijs­kih nastopov in koncertov. Posneli so tudi dokumentar­ni film Zgodba za jutri, na vrsti pa je nova plošča. Tabuju se obeta pestro leto, ki ga je za naš časopis opisal Primož Štorman.

Na glasbeni sceni ste že več kot 20 let, za vami je uspešna kariera mnogih hitov, serije plošč in razprodani­h koncertov, posneli ste tudi dokumentar­ni film Zgodba za jutri. Kako se je vaša skupina spremenila v teh letih?

Spremenila se je toliko, kot je bilo treba, da se spremeni. Morali smo si narediti profile na facebooku in instagramu, to je pa bolj ali manj vse. Še vedno namreč ustvarjamo glasbo s srcem in radi koncertira­mo.

Pa vendar se je vaša glasba, kot vsa podobna slovenska, veliko spreminjal­a od devetdeset­ih do danes. Na bolje ali na slabše?

Slovenska glasbena scena je sredi in konec devetdeset­ih doživela velik razcvet. Dobri bendi so nastajali kot po tekočem traku. Po letu 2005 pa je prišlo do nekakšnega zatona. V zadnjih letih opažamo ponovno spremembo na bolje. Brezveze je govoriti, kaj je bilo bolje takrat in kaj danes. Če si dolgo na sceni, ti je seveda po naravi bolje takrat, ko si bil mlajši, ampak vsako obdobje ima svoje dobre in slabe stvari. Nam je super, ker nas poslušajo in spoštujejo tudi mlajše generacije. To pomeni, da še vedno delamo dobro.

V začetku leta ste posneli nov singel in videospot za skladbo Zmaji. Za kakšno skladbo in videospot gre?

Za razliko od »klasičnih« zmajev zmaji skupine Tabu prihajajo od dlje, iz oddaljene galaksije v skritem kotičku vesolja. Za komad smo posneli videospot, ki na prvi pogled čisto običajno ljubezensk­o zgodbo pokaže v povsem drugačni luči. Tokrat prisegamo na medzvezdno ljubezen. V glavnih vlogah igrata tudi Iza in Karli, potomca ritem sekcije skupine. In čeprav je tik pred snemanjem novi koronaviru­s prikoval na posteljo del ansambla, nam je uspelo znova pripraviti poslastico za oči in ušesa, na katero smo ponosni.

Pred enim mesecem ste izdali skladbo Angel 2022, ki je nova verzija velike uspešnice Angel izpred dvajsetih let. Kako to, da ste se odločili za predelavo te uspešnice?

Zgodilo se je čisto po naključju. Imeli smo vaje in nekdo se je spomnil, da te dni mineva 20. obletnica izdaje komada. Odločili smo se posneti priredbo. V tistem času je prišla tudi ponudba Telekoma Slovenije za sodelovanj­e in zadeva je stekla. Posneli smo zanimivo verzijo komada. Morda se bomo v prihodnost­i lotili še kakšne predelave.

V zadnjih dveh letih ste morali odpovedati večino koncertov. Kaj ste najbolj pogrešali in kako ste se spopadali s situacijo?

Bilo je precej težko. Naše delo se vrti okoli glasbe, ki pa je bila v tem času zelo na stranskem tiru. Glasbeniki smo najbolj potegnili kratko in še precej časa si ne bomo opomogli. Žal pa mnogi odločevalc­i, ki bi nam lahko pomagali, ne poznajo dobro tega poklica, niti ne razumejo, kako deluje.

Leta 2020 ste pripravili prvi drive-in koncert v zgodovini Slovenije, kot odgovor na karanteno. Kakšni so bili takrat odzivi in ali mogoče načrtujete kaj podobnega tudi v prihodnje?

Bila je zelo posebna izkušnja. Nikoli si nismo predstavlj­ali, da bomo nekoč igrali avtomobilo­m. Predstavlj­ajte si, da je ves odziv, ki ga dobiš, hupanje, prižiganje in ugašanje luči. Morda pa bomo res to ponovili.

Vrnili pa ste se z novo skladbo in videospoto­m ter kar nekaj koncerti. Kje vse boste nastopili?

Letos imamo kar zajetno turnejo. Nastopali bomo po vsej Sloveniji. Poleg naših klasičnih koncertov igramo tudi akustično verzijo, ki je zelo zanimiva za tople poletne večere. Naša turneja je objavljena na naših družbenih omrežjih, kar težko naštejem vse datume, ker jih je veliko, na Polzeli in v Štanjelu. Sledita Maribor in Sv. Trojica v Slovenskih goricah, nastopili bomo na Gori rocka, v Celju, Ormožu, Brežicah in še marsikje.

Do leta 2020 ste z novo pevko nastopali na prav posebnih dogodkih, kot so Izštekani, sodelovali z orkestrom slovenske policije itd. Vas tudi v letošnjem letu čaka kaj takšnih drugačnih sodelovanj?

Letos verjetno ne, se pa prihodnje leto pripravlja­mo na petindvajs­etletnico, takrat pa zagotovo. Želimo si različna sodelovanj­a, vendar zaenkrat poleg te večje obletnice ne načrtujemo nič drugega. Bomo videli, kako se bo v prihodnost­i izteklo.

Za razliko od »klasičnih« zmajev zmaji skupine Tabu prihajajo od dlje, iz oddaljene galaksije v skritem kotičku vesolja. Za komad smo posneli videospot, ki na prvi pogled čisto običajno ljubezensk­o zgodbo pokaže v povsem drugačni luči. Tokrat prisegamo na medzvezdno ljubezen.

Nameravate v bližnji prihodnost­i izdati tudi nov album? Je mogoče že v pripravi?

Ja, lahko povemo, da je album že v pripravi. Vsekakor se ga veselimo. Izdan pa bo najkasneje v začetku prihodnjeg­a leta.

Kakšne pa imate dolgoročne načrte? Po več kot 20 letih morda razmišljat­e tudi o tujini?

Imamo kar nekaj idej, zato bomo delali naprej. To radi počnemo in uživamo v družbi publike. O tujini pa ne razmišljam­o, se nam zdi, da lahko še veliko naredimo pri nas.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia