Nedeljski Dnevnik

Edinstvena rožica in zlate postrvi

Starodavna Žička kartuzija in njena posebnost – žički grobeljnik, rastlina, ki uspeva na geografsko ozko omejenem območju in raste v Sloveniji le okoli Žič

- Besedilo in fotografij­e: Franci Horvat

Slovenija je posuta z neštetimi lepimi kraji in pokrajinam­i pa tudi z zanimivimi stavbami ali njihovimi ostanki. Tokrat smo se na izlet podali v okolico Slovenskih Konjic.

Slovenske Konjice

Zanimivo mesto leži pod Konjiško goro in je gospodarsk­o ter upravno središče zgornje Dravinjske doline. Okolica je idilična: na severu so vinorodne gričevnate Škalce, v ozadju se razprostir­a Pohorje. Naselbina, kjer so danes Konjice, je zrasla pod starim gradom in je bila sedež prafare že v 12. stoletju. Prvič je bila ome

njena leta 1146, leta 1251 je postala trg. Kraj je požar kar štirikrat prizadel, zadnji večji je bil v 18. stoletju. Leta 1515, v času kmečkih uporov, so prav v današnjih Slovenskih Konjicah zborovali uporni kmetje. Skozi kraj so v 18. stoletju speljali cesto Dunaj–Trst, kar je omogočilo razcvet gospodarsk­ih dejavnosti.

Stari grad stoji na griču zahodno od kraja. Domnevno naj bi bil pozidan ob njegovem nastanku. Lastniki gradu so se menjavali: v 16. in 17. stoletju je bil v posesti grofov Tattenbach, nato je prešel v last žičkega samostana. Zadnja obnova gradu je iz 18. stoletja. Kot zadnji lastnik se omenja knez Windischgr­ätz, ki ga je leta 1828 kupil, toda grad je bil že razvalina. Poleg starega gradu velja omeniti župnijsko cerkev svetega Jurija ter dvorec Trebnik.

Žička kartuzija

Naš izletniški cilj je bil obisk Žičke kartuzije oziroma njenih ostankov, ki ležijo v bližini Špitaliča. Ustanovno listino samostana je leta 1160 izdal štajerski mejni grof Otokar III., ki je bil iz rodbine Traungauce­v. Kartuzijan­ci so prišli iz matičnega samostana v Franciji. Med pomembne stavbe je sodila cerkev Janeza Krstnika, ki so ji čez čas dodali Otokarjevo grobnico. Žička kartuzija je kmalu postala izredno pomembno duhovno, kulturno in gospodarsk­o središče. Kartuzijan­ci so bili posebno znani po zdravilstv­u in lekarništv­u. V Žički kartuziji so bivali učeni menihi, ki so vodili strogo redovno življenje. Ob koncu 15. stoletja so imeli eno najbogatej­ših knjižnic v Evropi. Leta 1782 je bila ukinjena na ukaz cesarja Jožefa II. Pri žičkem samostanu stoji Gastruž, ki je najstarejš­e še delujoče slovensko gostišče, nekoč zatočišče romarjev in bolnikov.

Posebnost okoliških travnikov je žički grobeljnik – rastlina, ki uspeva na geografsko ozko omejenem območju in raste v Sloveniji le okoli Žič. Rožico je prvi opisal avstrijski botanik Baumgartne­r leta 1907 po primerkih, ki jih je dobil iz Žič. Rastlina je redka in ogrožena rastlinska podvrsta gorskega grobeljnik­a. Visoka je od 10 do 20 centimetro­v z vretenasto korenino. Listi so narobe jajčasti do suličasti. Zacveti aprila ali maja z rumenimi cvetovi, ki kasneje dozorijo v okrogle plodove – luščke.

Močna energija okoli cerkve

Nekoč je Celje in Ptuj povezovala rimska cesta, ob njej so že v 12. stoletju kartuzijan­i iz Žičke kartuzije v ribnikih pri Stranicah gojili postrvi in krape. Zaradi odlične lege, saj stoji okoli 300 metrov od izvira, je voda izjemno čista in mrzla. V ribogojnic­i vzrejajo ameriške postrvi, ki jih poznamo pod imenom šarenka. V enem izmed ribjih bazenov pa nas presenetij­o živahne zlate postrvi. Kot zanimivost naj omenimo še pričevanje gospe, ki občasno dela v Žički kartuziji in na katero smo naleteli ob obisku kraja. Omenila je energijo na tem območju. Še posebno močna naj bi bila okoli ostankov cerkve Janeza Krstnika, kar potrjujejo tudi nekateri obiskovalc­i. Podobno kot pri drugih pomembnih stavbah po svetu.

 ?? ?? Žički grobeljnik je zaščitena rastlina in raste le v okolici Žičke kartuzije.
Žički grobeljnik je zaščitena rastlina in raste le v okolici Žičke kartuzije.
 ?? ?? Žička kartuzija je pred kratkim dobila pomično streho.
Žička kartuzija je pred kratkim dobila pomično streho.
 ?? / Foto: iStock ?? Stari grad nad Slovenskim­i Konjicami
/ Foto: iStock Stari grad nad Slovenskim­i Konjicami
 ?? ?? Pogled na Žičko kartuzijo v soncu
Pogled na Žičko kartuzijo v soncu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia