Nedeljski Dnevnik

Blazno pekoči rekord Goltal najostrejš­e paprike na svetu

Možakarja iz San Diega v ZDA, ko je pred dnevi postavil nov Guinnessov svetovni rekord – Na mah je snedel tri ostre čilije vrste carolina reaper, ki veljajo za najbolj pekoče na svetu; pogoltnil jih je v 8,72 sekunde

- Zoran Triglav

Gregory Foster, kot je možakarju ime, si je podrtje tega rekorda zastavil kot osebni izziv. Nekoliko zabavno, a pekoče pa je dejstvo, da je rekord podrl šele v drugem poskusu, zato je v enem popoldnevu pohrustal kar šest noro pekočih paprik. Vse skupaj je potekalo v trgovskem centru Seaport v San Diegu, s priprtimi očmi pa so ga poleg Guinnessov­e komisije motrili mimoidoči, ki so bili menda zaskrbljen­i, da bo Fosterjev požiralnik eksplodira­l. Vročine v grlu željni Kalifornij­ec je bil torej v prvem poskusu diskvalifi­ciran, ker paprike še ni povsem pogoltnil pred iztekom časa, a mu je kmalu zatem uspelo izjemno hitro zaužiti še tri čili paprike. Foster je s časom 8,72 sekunde za polno sekundo premagal prejšnji svetovni rekord Kanadčana Mika Jacka, ki je bil s časom 9,72 sekunde za več kot sekundo hitrejši od prejšnjega rekorderja z 10,95 sekunde.

Zgovoren je že izraz reaper (kar pomeni toliko kot žanjec) v imenu carolina reaper, saj je ta paprika nosilka Guinnessov­ega svetovnega rekorda kot najbolj pekoča paprika na svetu. V povprečju ima namreč kar 1.641.183 skovilov, v primerjavi s 2500 do 8000 pri običajni pekoči papriki, denimo pri jalapenu. Foster je nekoč dejal, da je jesti surove paprike carolina reaper tako boleče, kot bi zobal žarečo lavo.

Foster, ki vodi podjetje za izdelavo pekoče omake, je izjavil, da so za podrtje rekorda zaslužni njegovi pogosti treningi. »Pri vadbi za takšen poskus gre predvsem za mehaniko in mišični spomin, zato treniram z uživanjem majhnih sladkih paprik, da se žvečenje in požiranje nanje samodejno odzove, tudi ko se lotim najbolj pekočih,« je povedal za Guinnessov­o knjigo.

Pravzaprav niti ni presenetlj­ivo, da to ni Fosterjev prvi Guinnessov svetovni rekord, povezan s pekočo papriko. Leta 2016 je postavil rekord za največ pekočih paprik carolina reapers, snedenih v eni minuti – v 60 sekundah je zaužil 120 gramov te lave in prejšnji rekord podrl za en sam gram. Oktobra 2020 je poskušal eno za drugo pojesti 123 paprik carolina reapers, da bi dosegel vrh lestvice najboljših League of Fire's Reaper Challenge. Po poročanju časnika San Diego Union-Tribune je Foster zmogel 44 paprik, preden je popustil (in bruhal). »Mislil sem že, da mi gre kar dobro, a mi je telo preprosto povedalo drugače,« je izjavil. »Ko sem jedel noro pekočo papriko, sem se naučil pomembne modrosti: poslušajte, kar vam govori telo.«

Trenutni vodja omenjene lestvice, Avstralec Greg Barlow, ki mu pravijo tudi Jekleni vamp, je eno za drugo nekako pojedel 160 paprik carolina reapers, s čimer je drugouvršč­enega izzivalca premagal za 38 paprik. Pri slednjem gre sicer za neuradni rekord, ki pa ga bo zelo težko podreti.

 ?? / Foto: Guinness ?? Gregory Foster se je s svojim pekočim podvigom vpisal v Guinnessov­o knjigo rekordov.
/ Foto: Guinness Gregory Foster se je s svojim pekočim podvigom vpisal v Guinnessov­o knjigo rekordov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia