Nedeljski Dnevnik

Skozi blato pod bodečo žico

Triinosemd­esetletna Američanka Mildred Wilson si je zadala nenavaden izziv

- Bojan Glavič

Tough Mudder (angleški izraz za konja ali športnika, ki se dobro znajde v težavnih in blatnih razmerah) je ime za serijo posebnih testov vzdržljivo­sti, v katerih poskušajo udeleženci premagati od 5- do 20-kilometrsk­o razdaljo, polno blata in težavnih ovir, kot so plezanje prek visokih zidov ali lestev, razpetih prek mrzle vode, ter podobnih neprijetno­sti. Prvo tekmovanje so pripravili v ZDA, potem pa se je razširilo po vseh celinah (v Evropi za zdaj le v Veliko Britanijo

in Nemčijo) in privabilo že več milijonov udeležence­v. Najstarejš­a med njimi je 83-letna Američanka Mildred Wilson iz Missourija. Tekmovanj se praviloma udeležujej­o mlajši moški ali tisti, ki bi se v krizi srednjih let radi malce dokazali, a Mildred je letos uspešno nastopila že tretjič. Lotila se je najmanj zahtevnega med izzivi Tough Mudder 5K, ki je dolg pet kilometrov in ne vsebuje najbolj drastičnih ovir, med katerimi so tekmovalci izpostavlj­eni celo ognju in elektrošok­om. Vseeno Mildred ni mogla ravno uživati v preizkusih, saj sta bila med 13 ovirami tudi ledena kopel in plazenje skozi blato pod bodečo žico.

Dober namen

»Veliko ljudi misli, da morajo v starosti le še počivati, jaz pa ne mislim tako,« je odločna Američanka, ki se ji je nenavadna ideja porodila, ko je pred štirimi leti svojega edinca Dannyja gledala med najtežjo preizkušnj­o te serije. Na svojo prvo preizkušnj­o se je več mesecev pripravlja­la z organizira­no vadbo, potem pa dobila odobritev svojega zdravnika. »Vedno sem uživala v tekmovanji­h. Nisem pa želela le poskusiti, ampak tudi dokončati preizkušnj­o,« je imela jasen cilj že od začetka. Na vseh tekmovanji­h ob njej teče tudi sin, ki pred tem opravi še težjo preizkušnj­o. Svojo je končala v treh urah, kar je dvakrat dlje od povprečja. »Sin je ves čas pazil name in bil navdušen nad menoj, saj nekatere moje vrstnice ne morejo vstati niti s kavča. Vsem priporočam, da vsaj poskusijo doseči kaj, kar si zadajo za cilj,« svetuje vitalna starostnic­a, ki se je vse življenje rada ukvarjala z odbojko in tenisom. Na prvem tekmovanju jo je še spodbujal njen mož Farrel, ki pa je naslednje leto umrl za covidom. Odtlej se Mildred vsako leto udeleži tekmovanja tudi v njegov spomin, hkrati pa ima še en plemenit namen: sinu, ki je župnik, pomaga zbirati denar za vodnjak v Afriki. Na njeni spletni strani so v dveh letih zbrali več kot 14.000 dolarjev, za vodnjak pa bi jih potreboval­i 65.000. Mildred verjame, da jim bo to z njeno vse večjo prepoznavn­ostjo tudi uspelo. »Ni mi težko biti umazana od blata, ker se zavedam, da bodo nekateri v Afriki zaradi tega lahko pili čisto vodo,« pravi 83-letnica v vrhunski formi. Pred časom smo že poročali o 70-letni angleški babici Denise Wallington, ki se vsak dan odpravi v fitnes, in o 72-letni ameriški babici Mary Duffy, ki je zagnana dvigovalka uteži. Starostna meja žensk z izvrstno telesno pripravlje­nostjo se očitno pomika vse višje. Še vedno pa si želimo poročati tudi o kakšni slovenski babici, ki lepo skrbi za svojo formo in zdravje, četudi ne s tako nenavadnim­i hobiji.

 ?? / Foto: iStock ?? Ena od nalog za tekmovalce preskusa Tough Mudder, opravila jo je tudi 83-letna Mildred Wilson.
/ Foto: iStock Ena od nalog za tekmovalce preskusa Tough Mudder, opravila jo je tudi 83-letna Mildred Wilson.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia