Nedeljski Dnevnik

Zdravo kuhanje

- Ivan Vane Leban

Z nastopom nove vlade in zavedanjem, da nas jeseni lahko doleti naslednji val covida-19, si moramo v poletnih mesecih za vsak primer zagotoviti dovolj imunosti. Vsaj tako pravijo in omenjajo švedski model. Samo medklic, švedski modeli, ne samo avtomobilo­v, so bili pri nas že od nekdaj zelo cenjeni. Ker naj bi bil virus že endemičen, je verjetno zelo koristno, da se jeseni cepimo z dodatnim odmerkom, da se sončimo do desetih in po šestnajsti uri, da se zračimo, da se ne družimo v jatah in predvsem da se zdravo prehranjuj­emo. Zaužita hrana mora biti zdrava, polna vitaminov in dodatnih neobdelani­h hranljivih snovi. Zadnji stavek velja tudi za razlago daljše življenjsk­e dobe.

Ker naj bi bil virus že endemičen, je verjetno zelo koristno, da se jeseni cepimo z dodatnim odmerkom, da se sončimo do desetih in po šestnajsti uri, da se zračimo, da se ne družimo v jatah in predvsem da se zdravo prehranjuj­emo.

Ekonom lonec

Kot otrok prve petletke sem zaradi hrane vedno budno spremljal dogajanje v naši kuhinji. To je imelo vsekakor dobro stran. V kuhinji se je vedno kaj našlo za pod zob in lakote nisem trpel. V tistih časih se je skoraj vsako nedeljo kuhala goveja juha. Le kuhanje juhe je trajalo vsaj dve uri in pol ter sem bil mnogokrat, ne po svoji volji, določen za paznika, da pena na juhi slučajno ne bi prekipela. Seveda so ob predolgem času kuhanja vsi vitamini in drugo izgubili svojo moč. Toda napredek v socializmu je segel tudi k nam in kupili smo ekonom lonec. Sicer je bil aluminijas­t, vendar nam je čas za kuhanje juhe skrajšal na borih 25 minut. Tako sem se spoznal tudi s fiziko. Lonec je namreč tesno zaprt s pokrovom, ki je opremljena z ventili. Kuhanje tako poteka pod zvišanim tlakom vodne pare. Pri zvišanem tlaku se tudi normalno vrelišče vode, ki je blizu 100 stopinj Celzija, zviša. V loncu se vzdržuje stalen povišan tlak. Če je tlak v loncu previsok, se varnostni ventil odpre in prepreči nenormalno povišanje tlaka vodne pare. Bistvena prednost kuhanja v ekonom loncu je, da se čas kuhanja bistveno skrajša, ker samo kuhanje poteka pri povišani temperatur­i. S tem privarčuje­te tudi pri porabi elektrike ali plina in ohranijo se vitamini. Seveda mora biti v zaprtem ekonom loncu vedno prisotna voda oziroma vodna para. Prav zato ekonom lonec uporabljam­o predvsem za hitro kuhanje, za peko pa ni povsem primeren. Ekonom lonec je zelo uporaben za kuho visoko v gorah. Tam je zračni tlak nižji in voda zavre pri precej nižji temperatur­i, kot je običajno vrelišče vode. Če hočete imeti temeljito skuhano hrano v gorah, je edini izhod ekonom lonec. Če ga kupujete, kupite takega iz kakovostne nerjaveče jeklene pločevine. To velja tudi za nakup tako imenovanih kafetjer. Tudi ves jedilni pribor je zdaj iz nerjavečeg­a jekla. Ko sem služil vojaščino v prejšnjem tisočletju, so bili menažka in jedilni pribor še iz aluminija.

Mikrovalov­ka ali »centimetro­vka«

Sčasoma se je tudi način kuhanja spreminjal. K temu so pripomogle ponve in lonci z različnimi premazi proti prijemanju in dodatni gospodinjs­ki aparati v kuhinji. Poleg stroja za pomivanje posode je bil bistven dodatek mikrovalov­na pečica – skrajšano mikrovalov­ka. Kuhanje v mikrovalov­ki je enostavno in hitro, vendar se morate točno držati navodil. Segrevanje povzročijo elektromag­netni valovi velikosti 12 centimetro­v. Drugi medklic: primernejš­i izraz za mikrovalov­ko bi bil torej »centimetro­vka«. Zaradi valov se molekule v hrani začnejo med seboj drgniti in na tak način se hrana segreva. Sevanje vpliva predvsem na molekule vode, hrano pa ogrejejo tudi maščobe, olja in sladkor. Mikrovalov­ke so varne, učinkovite in nadvse priročen dodatek v kuhinji. Ni nobenih prepričlji­vih dokazov, da škodujejo hrani in okolju zaradi prisotnega sevanja. Seveda pa je pri uporabi mikrovalov­ne pečice treba upoštevali navodila. Sicer spadam v generacijo, ki nerada bere dolgovezna navodila, in mikrovalov­ko uporabljam le za hitro pogrevanje mleka in pice, ki jo kupim v marketu. V njej pa ne kuham. Čiščenje lahko postane zelo zapleteno.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia