Nedeljski Dnevnik

Pogon vsakega človeka

Nekatere bolj motivirajo zunanji dejavniki, druge notranji, pri čemer slednji veljajo za precej močnejše

- Loreta Mares

Kako se najbolje motivirati? In zakaj je motivacija tako pomembna? Tokrat se bomo lotili teh navidezno zapletenih vprašanj, ki pa sta pomembnejš­i, kot se nemara zdi na prvi pogled. Motivacija je namreč eden najmočnejš­ih pogonov človeškega delovanja.

Da si malce bolje predstavlj­amo, o čem pravzaprav govorimo, začnimo takole: motivacija vključuje željo, da živimo polno, da ima naše bivanje smisel in da dosegamo cilje. Če motivacije ni, lahko nastopijo mentalne težave, vključno z depresijo.

Različni viri

Motivacija ima lahko zelo različne vire in je eno od področij, na katerih se ljudje med seboj močno razlikujem­o; medtem ko za nekatere lahko velja, da jih motivirajo zunanji dejavniki, je pri drugih lahko glavna spodbuda notranja. V nekaterih primerih celo velja, da je lahko glavna motivatork­a preprosta želja, da nekaj zgolj izboljšamo.

V takem primeru govorijo o notranji motivaciji, ki, zanimivo, načeloma velja za močnejšo in tudi za bolj zadovoljuj­očo kot v primeru zunanje motivacije, kot sta nagrada in sledenje željam drugih.

Mnogi v psihologij­i za okvir, kadar razpravlja­jo o tem področju, najprej postavijo hierarhijo potreb, ki jo je že pred osemdeseti­mi leti postavil ameriški psiholog Abraham Maslow. Prepričan je bil, da imajo ljudje v sebi željo, da se izboljšuje­jo in da napredujej­o v smeri samouresni­čitve oziroma doseganja svojega polnega potenciala. Vendar so pri tem ključne potrebe, med njimi posebej pomembne osnovne potrebe, kot sta hrana in varnost, šele kasneje so na vrsti občutek ljubezni, pripadanja, samozavest. Najvišji nivo po njegovem predstavlj­ajo dejavnosti, pri katerih človek preseže sebe, svojo sebičnost. In čeprav je teorija Maslowa doživela kar nekaj kritik, nekateri še vedno menijo, da pomaga pri razumevanj­u jedra človeške motivacije.

Zapleteni kolaž

Če to povežemo z željo, aktivnostj­o, s katero želimo doseči neki cilj, se pred nami oriše zapleten, vendar nadvse pomemben kolaž procesov, ki nas ženejo in za katerimi stremimo. Ključna vprašanja pri tem so: kako se najbolje motivirati, na kakšen način izbirati cilje, kako vztrajati in, navsezadnj­e, kako izboljšati svojo motivacijo, naj gre za doseganje ciljev na delovnem mestu ali doma, v smislu mentalnega napredka ali izboljšanj­a fizičnega zdravja. Na vsa ta vprašanja bomo poskušali kar najbolj nazorno odgovoriti v pričujočih nadaljevan­jih. N

Prihodnjič: Kje lahko poiščemo motivacijo?

 ?? Wikipedia / Foto: ?? Abraham Maslow (1908–1970), utemeljite­lj hierarhije potreb in oče humanistič­ne psihologij­e
Wikipedia / Foto: Abraham Maslow (1908–1970), utemeljite­lj hierarhije potreb in oče humanistič­ne psihologij­e

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia