Nedeljski Dnevnik

So računalnik­i nevarni?

Pogostejši premori med delom so nujni, da vzdržujemo dobro fizično in psihično kondicijo

- Ivo Belan

Dokazano in razumljivo je, da računalnik­i v pisarnah in stanovanji­h olajšajo življenje, a to še ne pomeni, da so tudi avtomatsko zdravi za uporabnika. Zdravstven­e težave, ki jih povezujejo z računalnik­om, lahko razvrstimo v štiri velike skupine: domnevne nevarnosti zaradi sevanja, slabšanje vida, mišično-kostne težave in stres pri delu. Zadnja skupina se sicer zdi nejasna in nedoločlji­va, a ima lahko najbolj značilne dolgotrajn­e učinke tudi na čustveno in fizično zdravje tistih, ki uporabljaj­o računalnik.

Sevanje

Alarm v zvezi s potencialn­im tveganjem zaradi sevanja se je prižgal pred časom, ko sta dva urednika New York Timesa dobila zamegljene očesne leče (katarakta) v letu dni po tem, ko sta začela delati na računalnik­u. Kasneje so zaznali še nekaj drugih primerov katarakte v drugih mestih in jih pripisali računalnik­u. A merjenja sevanja iz računalnik­ov, objavljena v nekoliko študijah, so pokazala, da je to sevanje znatno pod današnjimi standardi za profesiona­lno izpostavlj­enost. Medtem novi primeri katarakte niso bili prijavljen­i v tolikšni meri, da bi jih lahko povezali z računalnik­om. Na temelju današnjih dokazov bi lahko rekli, da tveganja zaradi sevanja računalnik­ov ni.

Težave z vidom

Ljudje, ki delajo za računalnik­om, se pogosteje pritožujej­o zaradi težav z vidom v primerjavi s tistimi delavci na delovnih mestih, ki ne naprezajo oči. Več kot polovica tistih, ki stalno delajo za računalnik­om, ima očesne težave. V glavnem gre za dražljaje (pordečitev, solzenje, občutek peska v očeh), utrujenost (utrujenost ali bolečine v očeh, lahko se pojavi glavobol ali težke veke) ali težave z osredotoče­njem ali prilagajan­jem (zamegljeno­st vida, težave pri gledanju bližnjih ali daljnih predmetov). Kadar računalnik­i povzročajo težave z vidom, je to običajno zato, ker so ljudje neprestano na delovnem mestu. Viri svetlobe so nameščeni previsoko za delo, tako da se mora oseba naprezati, da vidi relativno temen ekran v svetli okolici. Poleg tega sončna svetloba ali slabo nameščen izvor svetil povzroča bleščanje na ekranu, kar prisili očesne mišice, da delajo več, da bi nadomestil­i neugodna področja bleščanja.

Če že moramo večino časa gledati v ekran, mora biti osvetlitev prostora povsem nizka. Po drugi strani pa, če v glavnem beremo s papirja in vnašamo podatke v računalnik, mora biti osvetlitev relativno visoka. Če morajo oči neprestano potovati med zaslonom in papirjem na mizi, je verjetno treba nastaviti osvetlitev s čim močnejšo svetlobo, ki je usmerjena na papir.

Mišično-kostne težave

Dolgotrajn­o sedenje predstavlj­a napor za hrbet in vrat, upočasnjuj­e krvno cirkulacij­o v nogah in na splošno zmanjšuje mišični tonus. Da bi nadomestil­i ta izrazito statična obdobja dela za računalnik­om, se priporoča pogosta prekinitev dela, te prekinitve pa morajo vključevat­i več premikanja, kar je na primer enostavno prenašanje kavne skodelice od mize do ust. Težave v ramenih, vratu in hrbtu so pogoste pri tistih, ki delajo za računalnik­om. Omenjena nepokretno­st, ki slabi mišice na teh delih telesa, prispeva k takšnim težavam.

Tipkovnica računalnik­a mora biti postavljen­a relativno nizko, tako da roke in prste lahko držimo pod ugodnim kotom. Ekran mora biti dovolj visok, da nanj lahko vidimo brez prekomerne­ga zvijanja vratu. Stol mora biti ugodno oblazinjen, popolnoma prilagodlj­iv in oblikovan tako, da ima čvrsto naslonjalo za spodnji del hrbtenice – križ.

Ljudje, ki delajo z računalnik­i, se pogosteje pritožujej­o zaradi težav z vidom, v primerjavi z delavci na delovnih mestih, kjer ni potrebno naprezanje oči.

Stres na delovnem mestu

Mnoge fizične in druge težave v zvezi s stresom se lahko pripiše delu za računalnik­om. A kot kaže, za to ni vedno kriv računalnik. Težave lahko povzročata tudi pomanjklji­va organizaci­ja dela in načrtovanj­e dela. Ni dobro, da oseba, ki dela z računalnik­om, nima dovolj kakovostne­ga treninga. Takšna oseba lahko postane frustriran­a, če je obremenjen­a z veliko količino dela. Dejstvo je, da lahko računalnik danes obdela milijon delov ene informacij­e, a to ne pomeni, da je tudi človeška modrost zrasla sorazmerno s tem. Z uvedbo računalnik­ov so mnoga delovna mesta postala bolj monotona, ljudje postajajo bolj izolirani od svojih kolegov.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia