Nedeljski Dnevnik

Gašperja Markuna Subtilna kritika države

Kje je hiša mojega prijatelja? Ko Ahmed po pouku ugotovi, da je v torbo pospravil zvezek sošolca, se odpravi čez hribe v sosednjo vas, da mu ga vrne

- Katja Petrovec

Gašper Markun je v kulturo vpet od malih nog. Je igralec, režiser, producent, deluje kot filmski pedagog v šolah in vrtcih ter s svojo produkcijo snema dokumentar­no serijo Krasni Novi dom. A širša javnost ga je dodobra spoznala v filmu Posledice in vlogi Lacija v televizijs­ki seriji na Voyo TV Za hribom, za katero snema četrto in peto sezono, ter v novi sezoni Ja, Chef!.

Še posebno mu je pri srcu iranska kinematogr­afija, filmi, ki so vzniknili po iranski revoluciji leta 1979. Eden takih nosi naslov Kje je hiša mojega prijatelja?, ki ga je režiral Abbas Kiarostami in je bil večkrat na udaru iranske cenzure. »Film skozi zgodbe, prežete s humanizmom, na subtilen način kritizira lastno državo, režiser pa v svoje filme vnaša realizem z načinom snemanja in uporabo otrok naturščiko­v, katerih igra je izredno prepričlji­va,« je povedal Gašper Markun.

Film se dogaja na iranskem podeželju in pripoveduj­e o osemletnem Ahmedu, ki po napornem pouku ugotovi, da je v svojo torbo pomotoma pospravil zvezek sošolca. Ker učitelj zagrozi, da bo tisti, ki naslednji dan ne bo imel domače naloge, izključen iz šole, se Ahmed kljub nasprotova­nju staršev odpravi čez hribe v sosednjo vas, kjer sošolec živi. Njegovo dirjanje po cikcakasti­h poteh in ulicah, kjer srečuje posameznik­e, izrisuje tenkočutno pripoved.

»Film portretira življenje različnih generacij iranske ruralne družbe, hkrati pa izpostavlj­a pomen zavedanja osebne odgovornos­ti in moralne drže v mladih protagonis­tih do avtoritet, ki so upodobljen­e v učitelju in starejših vaščanih, ki mlademu Ahmedu ne pomagajo in ga ne skušajo razumeti,« je dejal Markun, na katerega je film naredil dober vtis, čeprav je zgodba enostavna, vendar pa izpostavlj­a univerzaln­o moralno dilemo.

»Skozi mlade protagonis­te film izpostavlj­a čut in empatijo do sočloveka, ki nam je kot otrokom prirojena, a se žal vse prevečkrat v odrasli dobi izgubi, kar je ključni problem sodobne družbe. Otroci nam skozi takšne filme definitivn­o nastavljaj­o nujno potrebno ogledalo. Večkrat bi jim morali prisluhnit­i,« je prepričan.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia