Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti »Zasaditev« kuriva

Odgovarja in svetuje mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Doma imamo kombiniran­o peč na drva. Ker se vsi energenti tako dražijo, me zanima, ali obstaja še kakšna rastlina, ki bi jo lahko zasadil doma na manjšem zemljišču, kjer bi lahko sam pridelal več kuriva (drva, sekance). Gozda namreč nimam in moram vsa drva kupovati, nafta pa se je tudi precej podražila.

Sašo, e-pošta

Odgovor: pri pridelavi poljščin, kot sta pšenica ali koruza, lahko slamo oziroma klasince pri koruzi uspešno uporabite kot kurivo. Na trgu najdemo nekaj hitrorasto­čih rastlin, ki jih lahko uporabimo za pripravo kuriva. Seveda je treba pri določenih upoštevati, da so namenjene predvsem pridelavi biomase, zato bo mogoče treba nekoliko prilagodit­i tudi vašo peč. Pred uporabo se zato pogovorite z vzdrževalc­em vaše peči.

Ena bolj poznanih rastlin za pridelavo biomase oziroma lesnih sekancev je miskantus. To je rastlina, ki je k nam prišla in Azije in je na videz podobna bambusu. Je trajnica in zraste v višino do 3,5 metra v eni sezoni, zato ga lahko redno krčimo. V tleh ostane do 25 let. Spravilo miskantusa začnemo v zimskih mesecih, ko stebla olesenijo in odpadejo listi. Cikel se nato ponovi vsako leto. Torej lahko rečemo, da v nasprotju z drugimi hitrorasto­čimi drevesi miskantus sekamo vsako leto in ne le enkrat. Če ste imeli v mislih bolj hitrorasto­ča drevesa, je eno takih zagotovo pavlovnija. To je hitrorasto­če drevo. Njena posebna lastnost je, da ko posekamo drevo, iz štora zrastejo novi poganjki, ki ravno tako hitro rastejo. Za pridelavo kuriva lahko tako drevo posekamo praktično vsaka tri leta, saj se rastlina po vsakem sekanju obnovi, ker iz štora zraste nova mlada rastlinica. Pavlovnija za svojo rast potrebuje polno sonce, globoka in s hranili bogato založena tla. Apnenčasta tla ji ne ustrezajo. Mlada drevesa so tudi občutljiva za mraz, zato jih moramo čez zimo zavarovati oziroma jih posadimo le v zavetne lege. Sadike pavlovnije sadimo v razmaku 2 x 3 ali 2 x 2 metra.

Če so vam ljubša drevesa, ki jih tudi sicer pogosteje srečate v naši okolici, pa lahko med hitrorasto­čimi drevesi omenimo predvsem vrbo (vrba žalujka lahko v enem letu zraste tudi do 2,5 metra), črni topol, tulipanove­c, brezo in ostrolistn­i javor. Ta drevesa boste lahko kupili v vseh bolje založenih vrtnih centrih oziroma drevesnica­h pri nas.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia