Nedeljski Dnevnik

Vremenski kotiček

-

Z možnarji nad vremenske spremembe

Neurje je minuli četrtek spet na polno udarilo. S točo in obilnim dežjem. Pred močnim dežjem se lahko ubranimo le z gradbenimi in urbanistič­nimi ukrepi, to pa je, da imamo vse gradbene, urbanistič­ne in druge ukrepe pred padavinsko vodo dimenzioni­rane tudi za najmočnejš­e nalive. Vendar jih nimamo. Tople zime, vroča poletja, huda neurja ...

To je realnost, o kateri meteorolog­i v povezavi s podnebnimi spremembam­i govorijo že več let.

Že nekaj časa pišemo o toči in večnem vprašanju učinkovito­sti srebrovega jodida, ki so ga v Sloveniji prvič začeli uporabljat­i med letoma 1954 in 1958 v Goriških brdih.

Včasih so bili prepričani, da točo odganja zvonjenje v cerkvah in streljanje z možnarji, ki so ga v času Marije Terezije izvajali kmetje. Ker je bilo veliko nesreč, je vladarica streljanje ukinila.

Težko je vleči paralele s streljanji z možnarji in posipavanj­em oblakov, ampak zvočni udar vpliva, kot vpliva tudi jodid, čeprav slednji verjetno bolj. V laboratori­jskih pogojih zelo, v naravi manj. Lahko imamo še tako učinkovit sistem ali način boja proti toči, a v boju z naravo ne moremo biti nikoli 100-odstotni zmagovalci. Ob tem je govorjenje o učinkovito­sti ali neučinkovi­tosti nesmiselno, če nimamo verodostoj­nih podatkov. Slovenija je leta 2007 imela odlično priložnost, da bi z znanstveno analizo potrdili ali zavrgli upravičeno­st obrambe pred točo s pomočjo letal. Takrat so projektu, ki ga je razpisalo ministrstv­o za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, uredili točemerni poligon na branjenem območju pred točo.

Biovreme

V sredo bo vremenska obremenite­v popustila, potem pa se bo okrepila in proti koncu tedna zmanjšala. N

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia