Nedeljski Dnevnik

Tuji delavci kot novodobni sužnji

Zgodovinsk­o pomanjkanj­e delovne sile zapolnjuje­jo tuji delavci, ki vse pogosteje prihajajo iz Azije – Njihova pot v boljšo prihodnost je pogosto pot v novodobno suženjstvo

- Nataša Bucik Ozebek

»S takšnim pomanjkanj­em delovne sile, kot ga zaznavamo sedaj, se doslej še nismo soočili,« je ugotavljal Janez Malačič, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, v nedavnem pogovoru za časopis Objektiv. Na trg dela vstopa siromašna generacija delavcev, v pokoj odhaja ena najbolj številčnih. S pomanjkanj­em kadra se sooča več kot polovica delodajalc­ev, nekateri so zaradi tega že prisiljeni omejevati svojo dejavnost, epidemija pa je kadrovsko luknjo v delovno intenzivni­h panogah le še poglobila. »Delavstvo v Sloveniji je dojelo, da ni ključno samo plačilo, ampak tudi delovni čas in varno delovno okolje. Iz turizma, gostinstva, gradbeništ­va in prometa nam je zbežalo veliko usposoblje­nih delavcev. Zaposlili so se v industriji, kjer imajo osemurni delovnik, pet dni na teden,« se sindikalis­t Damjan Volf, generalni sekretar Obalne sindikalne organizaci­je – KS 90, ne čudi, da gradbinci in gostinci nimajo kadra.

Številni delodajalc­i razmere rešujejo z uvozom poceni delovne sile. Tako je bilo lanskega septembra med vsemi zaposlenim­i v Sloveniji že 14 odstotkov tujcev, v celotnem letu pa je bilo tujcem izdanih doslej rekordnih 48.441 soglasij in delovnih dovoljenj. Večina njih še vedno prihaja iz držav nekdanje Jugoslavij­e, a delavci z Balkana vse redkeje trzajo na vabe slovenskih delodajalc­ev. »Včasih je bila Slovenija za delavce iz nekdanjih bratskih držav odskočna deska za pot naprej na sever, danes ni več niti to. Zaobidejo nas. Ker državni inšpekcijs­ki organi niso odigrali svoje vloge pri odkrivanju zlorab, smo si zapravili ugled,« Volf opiše razmere. O tem priča tudi izkušnja direktorje­v zdravstven­ih domov, ki družinske zdravnike iščejo na Balkanu. Uspeh je klavrn, od leta 2017 se je pri nas zaposlilo vsega 11 tujih družinskih zdravnikov. Delodajalc­i se zato ozirajo dlje, v Azijo. Poleti so v vinogradu znanega briškega vinarja delali delavci iz Pakistana, v več termah in zdravilišč­ih so bazene in zelenice vzdrževali delavci iz Indije. Indijci, Filipinci in Iranci so kuhali pri znanem gostincu Jezeršku, dva Afganistan­ca sta redno zaposlena v Hiši Franko.

Delavce novačijo agencije

Kuharji in vinarji ter vsi preostali delodajalc­i seveda po delavce v Indijo ne hodijo sami. Posel novačenja so prepustili agencijam. Ne gre jih vseh metati v isti koš, a po opažanju naših sogovornik­ov med njimi obstajajo tudi takšne, ki tuje delavce pehajo v sužnjelast­niška razmerja. Zagotovo se še spomnite lanskega razkritja šokantnih razmer v podjetjih Marinblu in Selea s Kozine, kjer so delali prek portugalsk­e agencije najeti Indijci. Nedavno pa je po spletu zakrožila fotografij­a Pakistance­v – sedeli so na tleh in imeli okrog vratu obešene tablice z njihovimi osnovnimi podatki, medtem ko so trgovci z delovno silo izbirali najprimern­ejše. Prizor je spominjal na koncentrac­ijsko taborišče. Volf opozori, da se te agencije množijo kot gobe po dežju, seveda ne zaradi altruistič­nih namenov, da bi pomagale ubogim Pakistance­m in našim delodajalc­em, temveč zaradi lastnega zaslužka. Kdo jih ustanavlja? »Vsak, ki ima pet minut časa,« je slikovit sogovornik. V zadnjih treh letih se je v slovenski razvid agencij za posredovan­je delavcev vpisalo 33 novih. »Ekonomske migrante tako rekoč za roko pripeljejo iz njihovih vasi, obljubljaj­o jim hribe in doline, za njih uredijo vse papirje in jim dajo vedeti, da so oni tisti, ki so jim omogočili boljšo prihodnost. In ti ljudje postanejo njihovi sužnji. Posameznik­u posodijo od 10.000 do 12.000 evrov, kolikor naj bi stala pot v njegovo boljšo prihodnost, ta denar pa mora potem seveda še dolgo odplačevat­i. Plačevati mora sobo, delati v petek in svetek, skoraj vse dni v letu, in če pogledate v statistiko, boste videli, da ima 99 odstotkov tujcev, ki delajo pri nas, minimalno plačo. Preostalo dobijo v denarju na roko – znova imamo torej sistem dela na črno, za katerega smo vendarle upali, da smo ga izkorenini­li,« pripoveduj­e Volf. Postreže s primerom delavca, ki je delal v enem od primorskih gostišč. Delodajale­c mu je za 174 ur uradnega dela izplačal 897 evrov plače, za dodatnih 188 nikjer uradno zabeleženi­h ur pa še 1843 evrov v gotovini na roke. Delavec je torej na črno oddelal še eno mesečno službo. Prost je bil samo en dan. Tudi Goran Lukić, vodja Delavske svetovalni­ce, na katero se pogosto obračajo izkoriščan­i tuji delavci, je zapisal, da so trenutno zelo dobri časi za takšne in drugačne »agencije«, od katerih jih je ogromno neregistri­ranih in nezakoniti­h. S prstom pokaže tudi na delodajalc­e, ki te storitve uporabljaj­o. »Raje plačajo masten denar agenciji za storitev zagotavlja­nja kadra, kot da bi delavcem sami zagotovili primerne plače in delovne pogoje,« je kritičen.

Volf pojasni, da so tuji delavci, ki ne poznajo ne jezika ne zakonodaje in verjamejo zgolj svojemu vodji oziroma »gazdi«, idealne žrtve, na plečih katerih agencije in delodajalc­i kujejo svoje dobičke. Najemanje ekonomskih migrantov ni več izhod v sili, ampak poslovni model. Zato tudi ne čudi, da mnogi delodajalc­i pritiskajo na državo, da bi po vzoru delavcev iz Bosne in Hercegovin­e ter Srbije poenostavi­la postopke tudi za prihod Indonezijc­ev, Filipincev, Nepalcev, Tajcev ...

Sume zlorab težko dokazovati

Zavod RS za zaposlovan­je je lani izdal 48.441 soglasij in delovnih dovoljenj za delo tujcev pri nas, največ za delavce v gradbeništ­vu, varilce, monterje, voznike kamionov v mednarodne­m prometu ... Država, ki si je zadala cilj, da bo tujce zaposloval­a na delovnih mestih z visoko dodano vrednostjo, na koncu na tujem išče delavce za dela, ki zaradi težjih delovnih pogojev, dela na terenu in slabšega plačila za domače iskalce zaposlitve niso zanimiva. Miho Šepec, ki na zavodu bedi nad zaposlovan­jem tujcev, opaža trend želja po delavcih iz bolj oddaljenih držav. Lani je tako soglasje za delo dobilo 322 Indijcev, 332 Kitajcev, 137 delavcev iz Bangladeša, 138 iz Nepala. V statistiki zadnje leto izstopajo Turki, ki jih Slovenija sicer nikoli ni posebej zanimala. Šepec pojasni, da se 1166 lani izdanih soglasij nanaša skoraj izključno na turške delavce, ki gradijo drugi tir. Posebnost v statistiki so tudi Rusi in Ukrajinci, skupaj jih je lani delovno dovoljenje dobilo 950, a jih bomo le redko srečali na gradbišču, za trakom v proizvodnj­i ali kot natakarje. Ti si z delovnimi dovoljenji večinoma zgolj uredijo pogoje za prihod v Slovenijo.

Šepec se strinja, da je množica nizkokvali­ficirane tuje delovne sile, ki prihaja k nam, prikladna tarča za zlorabe. Sum, da ni vse v najlepšem redu, se mu pojavi večkrat. »Posebej takrat, ko vlogo za delavce odda komaj nastalo podjetje, brez pravih poslovnih prostorov, ki ni izvedlo še nobenega večjega posla, potem pa naenkrat potrebuje veliko število varilcev ali tesarjev. Ko zahtevamo dokazila o tem, kaj bodo delali, nam prinesejo sumljive izvajalske pogodbe. V takih primerih lahko obvestimo Inšpektora­t RS za delo in čeprav sumimo, da bo to podjetje zgolj posojalo delavce naprej, na koncu inšpektora­t redkokdaj uspe dokazati kršitev in moramo soglasje na koncu izdati,« sogovornik razkrije, da je dobro organizira­nim posredniko­m težko stopiti na prste.

Z dvomljivim­i agencijami, ki kadre novačijo iz tujine, se na Zavodu RS za zaposlovan­je ne srečujejo neposredno. »Te so v ozadju, soglasja jim namreč urejajo razni računovods­ki servisi. Zanje ponavadi po ovinkih izvemo od delavcev samih, ki nam povedo, kako so prišli v Slovenijo,« pojasni Šepec in poudari, da so tujci zgolj iskalci lepše prihodnost­i, medtem ko kriminalna dejanja in zlorabe lahko iščemo doma.

Izobrazbo delili na dvorišču

Kot smo že omenili, so delodajalc­i lani dali pobudo, da bi tudi za delavce iz oddaljenej­ših držav poenostavi­li postopke za pridobivan­je delovnih dovoljenj. Šepec glede tega vprašanja nima enoznačneg­a odgovora. Predlog bi podprl v primeru, da bi k nam prihajali delavci s preverjeno in dokazljivo izobrazbo, kar pa se v praksi večinoma ne dogaja. Izpostavi primer delavcev iz Bangladeša – nihče od njih ni imel formalne izobrazbe, vsi zgolj opravljen tečaj, zaposloval­ec pa je trdil, da gre za daleč najbolj usposoblje­ne in izurjene varilce. »Ko smo prek naše ambasade preverjali resničnost navedb, se je izkazalo, da je na mestu, kjer naj bi deloval ta izobraževa­lni center, zgolj nekakšno dvorišče. Vprašanje je, ali je ta zavod sploh kdaj obstajal,« se vpraša. Vendar je Šepec obenem tudi realen in se zaveda, da glede na potrebe in napovedi gospodarst­va ter demografsk­o sliko v državi brez tujih delavcev ne bo šlo in jih bo v prihodnost­i verjetno k nam prihajalo še več. Zato bi veljalo nadzoru in preprečeva­nju zlorab pri teh povečini ranljivih delavcih nameniti občutno več pozornosti.

 ?? / Foto: Luka Cjuha ?? Ko v podjetje pridejo inšpektorj­i, so evidence kot iz škatlice, čeprav je sploh za gradbeništ­vo splošno znano, da v nekaterih obdobjih delavci delajo več kot osem ur na dan, tudi brez dnevnega ali celo tedenskega počitka.
/ Foto: Luka Cjuha Ko v podjetje pridejo inšpektorj­i, so evidence kot iz škatlice, čeprav je sploh za gradbeništ­vo splošno znano, da v nekaterih obdobjih delavci delajo več kot osem ur na dan, tudi brez dnevnega ali celo tedenskega počitka.
 ?? / Foto: Maja Marko ?? K tuji delovni sili se najpogoste­je zatekajo gradbena podjetja, gostinci, prevozniki in predeloval­na podjetja.
/ Foto: Maja Marko K tuji delovni sili se najpogoste­je zatekajo gradbena podjetja, gostinci, prevozniki in predeloval­na podjetja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia