Nedeljski Dnevnik

Mož ne more naročiti prisluškov­anja ženi

Kam odteka družinsko premoženje, kako nekdo s socialno podporo kupi drag avto, kdo so moji biološki starši – to je le nekaj vprašanj, s katerimi se pri nas ukvarjajo detektivi

- Nataša Bucik Ozebek

»Če imaš rad stalnico v življenju, to ni poklic zate,« ena bolj iskanih slovenskih detektivk Bernarda Škrabar Damnjanovi­ć namigne, da približno ve, kdaj se bo njen delovni dan začel, nikoli pa, kdaj in kje se bo končal. V pisarni ima kovček in v njem oblačila, primerna za tak ali drugačen teren. Kot dekletce je sanjala o tem, da bo veterinark­a, a je hkrati že od majhnega izjemno rada opazovala ljudi in njihovo obnašanje, se raje kot z vrstniki družila s stricem, teto in babico ter se spraševala o minljivost­i življenja. Njena jasna ideja, da odide na srednjo policijsko šolo v Tacen, se je končala, preden bi prestopila njen prag, saj tistega leta niso razpisali ženskega oddelka. Razočarana se je vpisala na srednjo zdravstven­o šolo in nekaj let tudi delala kot medicinska sestra. Danes ji za to izkušnjo ni niti malo žal in bi to pot ponovila. »To je bila moja velika popotnica za življenje, zaobjela je vse znanje o človeku, njegovi psihologij­i in fiziologij­i. Prek dela z ljudmi v bolnišnica­h, zdravstven­ih domovih in domovih za ostarele pa sem dobila tudi odgovore na svoja otroška vprašanja o kompleksno­sti in o minevanju življenja.«

Varovala Bryana Adamsa in Pink

Željo po preiskoval­nem delu je s študijem na visoki policijsko-varnostni šoli začela uresničeva­ti ob delu in se, preden je ustanovila Detektivsk­o varnostno agencijo, poizkusila tudi v varovanju slavnih oseb. »Nekje sem izbrskala program za usposablja­nje za osebno varovanje. Prijavila sem se nanj, usposablja­nje opravila in med drugimi varovala Bryana Adamsa in Pink.« To pove tako ravnodušno, kot bi varovala sosedovega Janeza ali Micko. »Za novinarje je to seveda zelo vznemirlji­v podatek, a zame je bila to služba. Na misel mi ni prišlo, da bi ju lovila za selfije ali prosila za avtogram,« se posmeje danes doktorska študentka na fakulteti za varnostne vede.

Laska ji, da se včasih nanjo obrnejo pisatelji, da jim odgrne tančico skrivnosti detektivsk­ega dela. Tako jo je pred časom poklical najuspešne­jši slovenski pisec kriminalk Tadej Golob, čigar kontroverz­ni kriminalis­tični inšpektor Taras Birsa je v enem od del po sili razmer postal zasebni detektiv. Žanr detektivk in kriminalk je vse bolj priljublje­n, povečuje se tudi zanimanje za detektivsk­i poklic, a sogovornic­a težko reče, da televizijs­ke serije prispevajo k večjemu povpraševa­nju po njihovem delu. Jim pa serije v marsičem rušijo sistem. »Televizijs­ke serije, v katerih detektivi v eni uri kot po tekočem traku rešujejo primere, hodijo čez mejo zakonitega, kjer je veliko adrenalina, orožja in hitrih avtomobilo­v, seveda izkrivljaj­o podobo našega dela. Pod vtisom tega pridejo včasih k nam tudi stranke, ki se jim za rešitev primera že trije dnevi zdijo preveč. To seveda ne gre,« pripoveduj­e. Delo detektiva mora biti opravljeno tako skrbno in profesiona­lno, da bo kasneje kot dokaz zdržalo tudi v morebitnih sodnih postopkih. »Govorimo o resnem preiskoval­nem delu, ki je daleč od tega, da nekdo podkupi nekoga za informacij­e, da prisluškuj­e, zalezuje ali na skrivaj vstopa v stanovanja. Vse to je seveda absolutno protizakon­ito. Nas pa zaradi tega sem in tja pokliče kakšna gospa in naroči, naj 14 dni prisluškuj­emo njenemu možu. Ko ji razložimo, da je to protizakon­ito, se razjezi, da smo detektivi za eno figo,« se smeje.

Neupraviče­ni sloves iskalcev ljubimcev

Detektivov se nasploh drži sloves, da so zalezovalc­i ljubic in ljubimcev. Škrabar-Damnjanovi­ćeva prikima, da to še vedno drži. »Tri četrtine ljudi, ki se jim predstavim, se še vedno namuzne, češ kako žgečkljivo je moje delo. Ne vem, kdaj in zaradi česa se je našega poklica oprijela ta fama, čeprav ti primeri ne predstavlj­ajo niti petih odstotkov našega dela. Seveda nas kdaj najameta kakšna žena ali mož, ampak ne predstavlj­ajte si, da za njunimi partnerji oprezamo po hotelih. Tu gre največkrat za težja vprašanja odtekanja denarja, delitve skupnega premoženja, iskanje skritega premoženja in skrbništva nad otroki ... Kolega je imel primer, ko je varajoči mož ženo okužil z aidsom. Gre torej za resne in niti najmanj smešne stvari,« razblini enega največjih stereotipo­v o detektivih.

Detektive v Sloveniji najpogoste­je najemajo podjetja. Za podjetja in izpostavlj­ene osebe zagotavlja­jo varno komunikaci­jo, varne komunikaci­jske kanale, varne sestanke. Zbirajo informacij­e o poslovnih partnerjih ter opravijo analizo tveganja za podjetja na različnih koncih sveta za različne priložnost­i. Ko med zaposlenim­i opravljajo teste alkoholizi­ranosti, se vedno znova potrjuje, da smo Slovenci pivski narod. Preverjajo dvomljive bolniške odsotnosti in notranje kraje. Upa si trditi, da ni delodajalc­a, ki mu zaposleni ne bi česa izmaknili. »Krade se, kar si lahko izmislite, posebej široko potrošno blago,« zatrdi. Tudi pralne stroje? »Ne bi jih izvzela,« se posmeje, »v enem podjetju so odtekali sestavni deli, za katere nam res ni bilo jasno, zakaj bi jih nekdo kradel in kaj bi z njimi počel. Izkazalo se je, da jih preprodaja­jo naprej na Balkan, kjer jih sestavijo v celoto in seveda prodajajo.« Imeli so bizaren primer, ko je v večjem podjetju delavec uveljavlja­l potne stroške z dobesedno drugega konca Slovenije, v službo pa se je vsak dan pripeljal s kolesom. Prikima, da jo za preverjanj­e jutranjih poti zaposlenih sem in tja najame tudi javna uprava, zagotovo pa veliko redkeje kot zasebno gospodarst­vo. In si strašno želi, da bi bilo obratno. Gre za naš, moj in tvoj denar.

Do njih pa pridejo tudi čisto zasebne prošnje. Denimo mater samohranil­k, ki bi rade od otrokovega očeta dosegle plačevanje preživnine. Ni jih malo. Pripoveduj­e o primeru, ko je oče na sodišču vztrajno dokazoval, da nima ničesar in da živi od socialne podpore, detektivi pa so odkrili, da je vmes z gotovino kupil stanovanje, avtomobil višjega cenovnega razreda, potoval, živel na visoki nogi in služil z bitcoini ... »Z našo pomočjo in s pomočjo dobrega odvetnika je ta oče na sodišču na koncu pogorel, zvišana mu je bila preživnina, zoper njega so bile podane kazenske ovadbe zaradi neplačevan­ja preživnine, upam pa, da je ustrezne postopke sprožila tudi država, ker jo je pretental in prejemal socialno podporo,« opiše le enega od primerov.

Iskanje sledi za starši in sledenje otrokom

Poiščejo jo ljudje, ki bi radi našli svoje biološke starše. »To je tema, polna čustev. Včasih je do podatkov težko priti. Če biološki starš ne želi stika z otrokom, mu jih center za socialno delo ne bo dal. Kaj pa če gre za dedno bolezen ali za kakšen drug resnejši razlog? Takrat se je treba znajti drugače. Pri nas je bilo veliko posvojitev iz držav bivše Jugoslavij­e in iskanje staršev se včasih konča pri arhivu, ki je bil med vojno uničen. Tako se zgodi, da približno petini iskalcev bioloških staršev ne moremo pomagati. Ostale kar nekako najdemo, ampak spet trčimo ob vprašanje časa in denarja.«

Včasih jih pokličejo starši, ki jih skrbi za njihovo hčer, ki ima novega fanta in se čudno obnaša. Če ugotovijo, da je ta hči stara 23 let, se seveda vljudno poslovijo. Polnoletna hči ima vso pravico, da se čudno obnaša in da ima novega fanta. Drugače je, ko jih za pomoč prosijo starši mladoletni­h otrok, komaj osnovnošol­cev, ki so se zapletli v svet drog. »Pogosto ugotoviš, da se že na dvorišču osnovne šole prodaja, ponuja in uživa droga,« strne opažanja svojih opazovanj iz skritega opazovališ­ča. Zgodi se, da prek njih poskuša nasilen partner najti ženo, ki ji je skupaj z otroki uspelo zbežati pred nasiljem. »Imeli smo takšno naročilo in pravočasno ugotovili, da se je žena zatekla v varno hišo. Kaj če bi sprejeli naročilo in razkrili tajno lokacijo varne hiše? Primere je zato treba dobro presoditi, preden se jih lotimo,« pravi detektivka, ki se je zaradi opisanega družinska problemati­ka veliko bolj dotakne kot iskanje opitih delavcev v podjetjih.

Sem in tja v njeni agenciji iščejo pisce anonimnih pisem. Bolj malo jih je še napisanih na roko, še vedno pa je večina poslana iz škodoželjn­osti, zamer in slovenske nevoščljiv­osti. Pred leti je preiskoval­a primer, ko so v neki vasi vsi dobivali anonimna pisma, od gostilniča­rja do župnika. Ugotovili so, da je pisec pisma pošiljal celo družinskim članom in svojemu najboljše

Preiskoval­a je primer, ko so v neki vasi vsi dobivali anonimna pisma, od gostilniča­rja do župnika. Razkrinkan­i pisec je pisma pošiljal celo družinskim članom in najboljšem­u prijatelju. Zakaj? Da jih je lahko ob vsaki anonimki tolažil in bodril.

mu prijatelju. Zakaj? Da jih je lahko ob vsaki anonimki tolažil in bodril.

Detektivsk­o kožo je težko sleči

Zanima nas, koliko poguma terja detektivsk­i poklic. Iz lastnih izkušenj ve, da včasih veliko. Moški, ki mu je morala vročiti sodno pošto, jo je več dni zasledoval z avtomobilo­m. Drugi ji je grozil. Ko človeka, ki se skriva in je zamenjal že štiri lokacije, detektiv najde na peti, seveda ne bo vesel. A Bernarda Škrabar Damnjanovi­ć je to vzela kot del posla in verjame v to, da se dobro z dobrim vrača. Detektivi bojda tudi v zasebnem življenju ne morejo iz svoje kože, zato jo za konec vprašamo, kam se usede v restavraci­ji, ko tja pride na povsem zasebno kosilo. »Kam pa, takole ob steno ali v kot,« z roko pokaže mesto v pisarni. Od tam ima pregled nad vso restavraci­jo in tudi če ji ni treba, si zapomni in prešteje vse goste.

Njen vzornik med detektivi je Allan Pinkerton. Na mizo prinese nekaj njegovih knjig, najstarejš­o iz leta 1878. Prikupil se ji je s svojo neomajnost­jo, nepreseglj­ivim znanjem, nepodkuplj­ivostjo, etičnostjo in s tem, da je v svoji detektivsk­i agenciji prvi zaposlil ženske, v času, ko naj bi te sedele doma za štedilniko­m in še niso imele volilne pravice. Prepričani smo, da bi bilo navdušenje obojestran­sko, če bi imel tudi Pinkerton priložnost spoznati njo.

 ?? / Foto: Luka Cjuha ?? Barbara Škrabar Damnjanovi­ć, detektivka in lastnica Detektivsk­e varnostne agencije, detektiva opiše kot izjemno multidisci­plinarnega človeka mnogoterih znanj in zanimanj.
/ Foto: Luka Cjuha Barbara Škrabar Damnjanovi­ć, detektivka in lastnica Detektivsk­e varnostne agencije, detektiva opiše kot izjemno multidisci­plinarnega človeka mnogoterih znanj in zanimanj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia