Nedeljski Dnevnik

Nekateri so prek Iskrice dobrodelni že 35 let

Družinam v stiski ste v letu 2022 mnogi pomagali finančno ali pa z drugimi oblikami pomoči

- Besedilo in fotografij­e: Tatjana Pihlar

Januar je mesec obračunov. Tudi pri Iskrici smo ga naredili za preteklo leto, zato vam, dragi dobrotnice in dobrotniki, hvaležni sporočamo, da je lani 778 darovalcev na naš dobrodelni račun skupaj nakazalo 36.080,24 evra pomoči, v leto 2023 pa smo prenesli 31.265,49 evra.

Dobrotnice in dobrotniki prihajajo iz 148 različnih krajev, daleč največ iz osrednjesl­ovenske regije. Sledita ji gorenjska in savinjska regija, najmanj nakazil je bilo iz posavske regije. Med mesti, od koder prihaja največ darovalcev, je z naskokom prva Ljubljana, sledijo ji Jesenice, Škofja Loka, Ptuj in Murska Sobota. Od manjših krajev po darežljivo­sti krajanov izstopajo Petrovče in Braslovče v Savinjski dolini, Ig, Vrhnika, Šentvid pri Stični in Višnja Gora v osrednji Sloveniji, na Koroškem Dravograd in Podgorje, v Zasavju Zagorje ob Savi, Šmarješke Toplice v jugovzhodn­i Sloveniji, Žabnica, Žiri in Bohinj na Gorenjskem ter Postojna na Notranjske­m. Iz srca hvala vsem!

Trideset darovalcev je denar prispevalo vsak mesec

Trideset darovalcev je denar prispevalo prav vsak mesec. Večina to počne že leta, nekateri vseh 35 let, odkar obstaja Iskrica, zato globok priklon predvsem njim. V preteklem letu je Iskričinim družinam najizdatne­je pomagalo eno od koprskih podjetij, ki svoje dobrodelno­sti ni želelo obešati na velik zvon, sta pa imela njegova donedavna lastnika izjemen posluh za ljudi, ki potrebujej­o pomoč, za kar smo jima nadvse hvaležni. Denar na naš dobrodelni ra

čun sta nakazovala vsak mesec, skupaj kar 5100 evrov, Iskričinim otrokom sta priskrbela tudi dve kolesi in veliko prekrasnih oblačil.

Prijazna zahvala gre mnogim, ki ste družinam pomagali neposredno. Nekateri finančno, drugi ste jih oskrbeli z oblačili in obutvijo, tretji s hrano, šolskimi potrebščin­ami, pohištvom, tudi z ganljivimi pisemci spodbude. Neprecenlj­iva je bila tudi pomoč zaposlenih v Nacionalne­m laboratori­ju za zdravje, okolje in hrano iz Maribora, ki pod taktirko neutrudne in izjemne gospe Nevenke Robič vsak mesec zberejo denar za naše iskrice in jim pomagajo sami, največkrat pri plačilu položnic. V letu 2022 so zbrali 4590 evrov pomoči, s kate

ro so stisko izdatno olajšali šestim družinam.

Hvaležni smo podjetju Žito, saj je vse družine v stiski, ki smo jih obiskali lani, razveselil­o s sladkimi paketi. Zahvalili bi se radi tudi Radiu 1, ki je z denarjem, zbranim v dobrodelne­m maratonu, lani z 11.500 evri na našo prošnjo pomagalo tudi trem Iskričinim družinam. Hvala tudi podjetju Meblo INT, d. o. o., iz Nove Gorice, ki je doniralo vzmetnice.

Lani smo pomagali 28 družinam

V letu 2022 smo z denarjem, ki ga vsak mesec nakazujete na naš dobrodelni račun ali ga zberemo prek SMS-sporočil, pomagali 18 družinam, če upoštevamo tudi tiste, ki smo jih decembra osrečili z Lidlovimi darilnimi karticami za nakup hrane, pa jih je bilo 28. Skupaj smo jim namenili 49.226,18 evra pomoči. Porabili smo torej dobrih trinajst tisočakov več, kot ste v letu 2022 prispevali na naš dobrodelni račun. To pa zato, ker smo nekaj družin v Iskrici predstavil­i že leto ali več prej. Zanje smo rezerviral­i denar, porabili pa smo ga lahko šele takrat, ko so začele načrtovano naložbo.

Iskrica posamezni družini pomaga z največ 3500 evri, in sicer s plačilom predračuno­v ali položnic, k temu znesku pa doda do centa vse, kar prispevate posebej zanjo. Lani smo tako družini iz Posavja pomagali pri gradnji nove hiše, saj jim je staro uničil požar. Hudo bolnemu fantku iz Ljubljane smo plačali terapije in masaže, šestim sirotam iz Posavja, ki so zaradi družinskeg­a nasilja ostale brez mamice, smo plačali psihoterap­ijo. Za invalidneg­a fanta iz okolice Ljubljane smo primaknili denar za nakup nujno

potrebnega kombija, več družinam smo plačali položnice, da niso zaradi dolga ostale brez strehe nad glavo. Družini iz Kočevja smo pomagali urediti kopalnico, da se jim ni več treba umivati v škafu, družini iz Celja pa smo opremili stanovanje. Družini iz okolice Rogatca smo kupili material za obnovo hišnih stropov, da jim žužki ne padajo več v krožnike, ukrajinski­m otrokom, ki so se v Pomurje

zatekli pred vojno, pa smo omogočili dva dneva morskih užitkov, da so vsaj malce pozabili na pekel, iz katerega so morali pobegniti. Številnim otrokom smo priskrbeli tudi oblačila, ki jih zanje zbirajo zveste Iskričine sodelavke iz vse Slovenije. Hvala, gospe! Hvala tudi ekipi dobrodelne­ga zavoda Vid iz Kranja, ki prek fundacije Izpolnimo otroške želje zgledno skrbi za Iskričine finance.

 ?? ?? Tako je oče Zvonko še nedavno hčerko prenašal po strmih in ozkih hišnih stopnicah.
Tako je oče Zvonko še nedavno hčerko prenašal po strmih in ozkih hišnih stopnicah.
 ?? ?? Samanta je presrečna, ker zaradi novega dvigala ni več odvisna od pomoči drugih.
Samanta je presrečna, ker zaradi novega dvigala ni več odvisna od pomoči drugih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia