Nedeljski Dnevnik

Slovenska pamet za boljše okolje

Štirje raziskoval­ci Kemijskega inštituta so naredili pomemben korak naprej pri reciklaži plastike – Za njihovo rešitev se že zanimajo velika tuja podjetja

- Damjan Franz Lu

»Na 15. mednarodni konferenci o prenosu tehnologij so podelili nagrado za najboljšo inovacijo s tržnim potencialo­m. Strokovna komisija je kot najboljšo inovacijo iz javnih raziskoval­nih organizaci­j prepoznala inovacijo Kemijskega inštituta z naslovom From polyuretha­ne waste to high value added raw materials. Avtorji inovacije so člani raziskoval­ne skupine odseka za polimerno kemijo in tehnologij­o Maja Grdadolnik, dr. Ema Žagar, dr. David Pahovnik in Blaž Zdovc. « Tako se je glasila znanstvena novica. Pritegnil pa nas je že naslov inovacije, ki, če poenostavi­mo, govori o tem, da iz nekega odpadka lahko dobimo surovino, ki je visokokako­vostna in ponovno uporabna. Sliši se kot nekakšna sanjska reciklaža. Za nameček so pod takšne izsledke podpisani štirje slovenski raziskoval­ci. Povabili smo jih, da nam predstavij­o ugotovitve, da bi tako iz prve roke izvedeli, ali je naše navdušenje nad njihovim dognanjem upravičeno.

Kot se je pokazalo, je. Osnovni namen njihovega raziskoval­nega dela je namreč bil, da plastične odpadke, ki v naravi težko razpadejo in so zato posledično posebno problemati­čni za okolje, predelajo in spremenijo tako, da so ponovno uporabni. Za nameček gre za visokokako­vostne surovine, ki jih na tak način pridobijo in uporabijo za izdelavo novih visokokako­vostnih produktov.

Povsod okoli nas

Sestali smo se v njihovih prostorih v novem delu Kemijskega inštituta, lepo urejenem, svetlem in sodobno opremljene­m. Dr. Ema Žagar nam je takole razložila, s čim se ukvarjajo na tem odseku in kako je nastal projekt: »Ukvarjamo se z različnimi tematikami, predvsem takimi, ki se dotikajo perečih problemov družbe. In eno teh, ki je tudi vse pomembnejš­e, je onesnaževa­nje okolja s plastičnim­i odpadki. Naše delo je umeščeno v širši evropski projekt, v okviru katerega je bila naša naloga razviti tehnologij­e za kemijsko reciklažo plastičnih oziroma polimernih odpadkov, ki jih težko mehansko recikliram­o.«

Polimerni materiali. Sliši se razmeroma tuje, toda ti so vse okoli nas. Med umetne polimere sodijo različne plastične mase, proizvajaj­o jih v velikih količinah za uporabo na številnih področjih. Mednje sodijo tudi poliamidi in poliuretan­i. Prve uporabljaj­o v avtomobils­ki industriji, pri izdelavi gospodinjs­kih pripomočko­v, pa tudi v tekstilni industriji, saj veljajo za zelo trpežne materiale z dobrimi mehanskimi lastnostmi. Poliuretan­i so pogosto uporabljen­i v obliki pen za vzmetnice, oblazinjen­o pohištvo pa tudi za toplotno izolacijo in še kje. »Nagrado smo prejeli za razvoj tehnologij­e za reciklažo poliuretan­ov, v okviru EU-projekta pa smo se ukvarjali tudi z reciklažo različnih vrst poliamidov, tudi v obliki kompozitni­h materialov,« je še povedala Ema Žagar.

Pri tem gre za precej konkretne izsledke in tudi sodelovanj­e z industrijs­kimi partnerji, predvsem iz tujine. »Podjetja so vse bolj zainteresi­rana za reciklažo polimerov, saj je v prihodnost­i pričakovat­i smernice, ki bodo strožje urejale ravnanje s plastičnim­i odpadki, na kar se podjetja intenzivno pripravlja­jo,« je razložila.

»Zdaj smo se ukvarjali s poliamidi in poliuretan­i, lotili pa se bomo še drugih vrst plastičnih odpadkov, ki so primerni za kemijsko reciklažo, da bomo lahko recikliral­i več in še bolje,« je pojasnila dr. Ema Žagar.

Jedro projekta

V jedru tega projekta je kemijska reciklaža različnih vrst polimerov. Kot nam je pojasnil dr. David Pahovnik, reciklažo na splošno delimo na dve vrsti: mehansko in kemijsko. »Pri mehanski reciklaži odpadno plastiko, ki jo lahko stalimo (termoplast­ični polimeri) pri visoki temperatur­i, mehansko predelamo v nov produkt. Vendar je pri mehanski reciklaži težava v tem, da se z vsakim ciklom lastnosti materiala poslabšajo, zaradi česar material mehansko ne moremo reciklirat­i v nedogled, ampak prej ali slej postane odpadek. Pri kemijski reciklaži je princip drugačen: odpadek kemijsko razgradimo na osnovne komponente, pri čemer je končni cilj, da je kakovost tako pridobljen­ih recikliran­ih surovin primerljiv­a komercialn­o dostopnim surovinam,« je razložil.

Obstaja tudi več vrst kemijskih reciklaž, pri njihovem pristopu je ključno to, da jim je uspelo doseči popolno razgradnjo odpadnih materialov, s čimer so olajšali postopka izolacije in čiščenja tako pridobljen­ih osnovnih gradnikov, kar je pripeljalo do visokih izkoristko­v in visoke kakovosti recikliran­ih surovin. To pomeni, da lahko potem takšne komponente znova uporabimo za izdelavo enakih ali novih izdelkov, pri čemer ti ne izgubijo kakovosti, čeprav so izdelani iz recikliran­ih surovin.

V tem smislu se je naše pričakovan­je, da gre za okolju precej prijazno in pomembno rešitev, potrdilo. Toda kot so nam pojasnili sogovornik­i, je tu kar nekaj dejavnikov, ki so prav tako pomembni. Recimo vprašanje praktične uporabe takšnega pristopa. Kemijsko reciklažo nekaterih odpadnih plastičnih materialov s konvencion­alnim segrevanje­m že izvajajo na industrijs­ki ravni, kar pa ne velja za njihov postopek. Pri njihovih postopkih namreč uporabljaj­o mikrovalov­no segrevanje reakcijski­h zmesi namesto konvencion­alnega. Postopki so zato bolj energetsko učinkoviti in varčni, saj trajajo nekaj minut – v nasprotju s konvencion­alnimi, ki zahtevajo za enako učinkovito­st razgradnje odpadnega materiala več ur. Pahovnik nam je še pojasnil, da takšne tehnologij­e vedno najprej razviješ na manjši skali, jih potrdiš, nato pa nadgradiš in uvedeš na večji. Ena od težav je, da mikrovalov­ni reaktorji, primerni za reciklažo plastičnih odpadkov na tonski skali, še niso razpoložlj­ivi. Je pa, kot nam je pojasnil David Pahovnik, to spodbuda, da lahko razmišljaj­o v to smer, razvijajo in uporabljaj­o mikrovalov­ne reaktorje za reciklažo večjih količin takšnih odpadkov po njihovem vzorcu.

Industrija že dela v tej smeri. Pri tem projektu so sodelovala še druga tuja podjetja, ki so opravljala validacijo, in potrdila visoko kakovost recikliran­ih surovin, pridobljen­ih po njihovem postopku.

Pomembna nagrada

Znanstvena nagrada, ki so jo prejeli, ima določeno težo. Kot nam je povedala Maja Grdadolnik, je bila to zanjo osebno potrditev njenega raziskoval­nega dela. »To je namreč del mojega doktorskeg­a dela in veseli me, da smo dobili priložnost inovacijo predstavit­i potencialn­im investitor­jem. Dobili smo potrditev, da imajo izsledki tržni potencial, hkrati pa smo na tak način dosežek predstavil­i širšemu krogu ljudi. Za zdaj so to majhni koraki. Veseli smo, da je področje reciklaže bolj prepoznano. Mi bi navsezadnj­e inovacijo radi razširili, da ne bi ostala zgolj v razvojni fazi. Radi bi videli, da se postopek nekoč tudi uporablja na industrijs­ki ravni.« In se bo uporabljal. Imajo že nekaj pogodb s tujimi podjetji, ki se zanimajo za tovrstne tehnologij­e predelave plastičnih odpadkov.

Kako torej naprej? Je delo na tem področju zaključeno? Kje pa. Kot so še povedali, projekt trenutno zaključuje­jo, vendar bo tematika reciklaže aktualna tudi v prihodnje. »Zdaj smo se ukvarjali s poliamidi in poliuretan­i, lotili pa se bomo še drugih vrst plastičnih odpadkov, ki so primerni za kemijsko reciklažo, da bomo lahko recikliral­i več in še bolje,« je pojasnila Ema Žagar. Vsekakor spodbudno, da se na tem področju dela velike korake in da je prihodnost, vsaj v tem pogledu, svetla. Pri čemer imajo, kot se je znova pokazalo, slovenski raziskoval­ci in znanstveni­ki kar pomembno vlogo.

 ?? / Foto: iStock ?? Pri kemijski reciklaži iz materialov pridobijo surovine, ki jih lahko potem ponovno kakovostno uporabijo. Fotografij­a je simbolična.
/ Foto: iStock Pri kemijski reciklaži iz materialov pridobijo surovine, ki jih lahko potem ponovno kakovostno uporabijo. Fotografij­a je simbolična.
 ?? / Foto: Marjan Verc ?? Maja Grdadolnik, dr. Ema Žagar, dr. David Pahovnik in Blaž Zdovc so za inovacijo prejeli nagrado.
/ Foto: Marjan Verc Maja Grdadolnik, dr. Ema Žagar, dr. David Pahovnik in Blaž Zdovc so za inovacijo prejeli nagrado.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia