Nedeljski Dnevnik

Politika proti mesu, ljudje pa vkup

Manj mesa, več rastlinske prehrane in rešili bomo planet iz primeža podnebne krize – mar res?

- Katja Petrovec

Toliko, kot se je v preteklih tednih govorilo in prelilo črnila o mesu in naši prehrani v prihodnost­i, se že dolgo ni. Vse to so spodbudile izjave premierja Roberta Goloba, da bi morali jesti manj mesa. Že v volilni kampanji je premier opozoril na negativne vplive, ki jih ima pridelava hrane na podnebne spremembe, in na to opozoril tudi evroposlan­ce. »Če ne bomo temeljito spremenili proizvodnj­e hrane, potrošnje hrane in živil, ne bomo dosegli nobenega od podnebnih ciljev. Mislim, da moramo porabiti manj mesa. Bolj se moramo osredotoči­ti na sadje in zelenjavo oziroma na rastlinske vire.«

Ko so se v javnosti pojavila še prva imena članov v strateškem svetu za prehrano, v katerem ni bilo nobenega strokovnja­ka z medicinske in biotehnišk­e fakultete, več kot polovica pa naj bi jih bila privržence­v veganstva, so debate dosegle vrelišče. Vlada je nato seznam dopolnila in po novem vključuje strateški svet 19 članov različnih področij, tudi strokovnja­kov biotehnišk­e, medicinske in družboslov­ne smeri. Njihova naloga bo med drugim posodobite­v nacionalni­h prehranski­h smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstven­im spoznanjem ter bodo v skladu s podnebnimi zavezami in cilji trajnostne­ga razvoja, so zapisali.

Evropejci mesojedci

Da gre pri zgodbi o mesu za bolj kompleksno vprašanje, kot le jesti manj mesa in več rastlinski­h živil in bomo rešili podnebno krizo, so pokazale debate tako pri nas kot drugje v Evropi. Meso da ali ne ni le slovenska tema. Evropska komisarka Ursula von der Leyen je že pred časom oznanila nekatere neprijetne ukrepe v boju proti podnebnim spremembam in izrazila pomisleke, ali so Evropejci zoper to pripravlje­ni kaj storiti. Že leta 2021 je meso zanetilo prepir v Španiji, in to ne le med kmetovalci in politiko, temveč tudi med politiki samimi. Da ne bo enostavno spremeniti prehranjev­alnih navad Evropejcev, je jasno. Uživanje mesa je pač v Evropi kulturno zakoreninj­eno. Če pogledamo le nekaj podatkov: v EU smo leta 2020 pojedli nekaj več kot 65 kilogramov mesa na leto na prebivalca, pri nas nekaj več kot 87 kilogramov, leta 2021 pa še dva kilograma več, kažejo podatki slovenskeg­a statističn­ega urada. Med največjimi mesojedci v Evropi so na primer Avstrijci, ki ga pojedo še več kot mi, Portugalci, Čehi, Poljaki, najmanj pa po mesu posegajo Grki, Finci, Danci in tudi Italijani, vsi ga zaužijejo manj od evropskega povprečja. Slovenci imamo najraje svinjino (32,77 kilograma na prebivalca na leto), perutnino (30,93 kilograma), šele nato govedino (20,59 kilograma). Na drugi strani pa smo leta 2021 pojedli tudi 109 kilogramov sadja, 119 kilogramov zelenjave, 116 kilogramov žit in deset kilogramov jajc na prebivalca.

Podatki glede izpustov toplogredn­ih plinov v kmetijstvu in živinoreji so jasni in med evropskimi državami ne izstopajo preveč. V Evropi deset odstotkov vseh toplogredn­ih plinov povzroči kmetijstvo, od tega jih okoli 70 odstotkov izhaja iz živinoreje. Podobni podatki veljajo tudi za Slovenijo. Precej večja onesnaževa­lca od kmetijstva sta industrija in promet, ki povzročata 80 odstotkov vseh toplogredn­ih plinov. Čeprav torej kmetijstvo okoljsko ni najbolj škodljiv sektor, vidijo nekateri politiki v njem potencialn­o lahko rešitev za svetovni problem. Mar res?

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechow­ski je dejal, da paket Fit for 55 – gre za paket, ki ga je spisala evropska komisija in zajema načine, kako do konca desetletja zmanjšati toplogredn­e pline za 55 odstotkov – ne zajema zmanjšanja števila živine v Evropi, temveč zmanjšanja emisij s tem, da bi skrajšali transportn­e poti in dobavne verige. »Proizvodnj­a mesa povzroča v Evropi samo štiri odstotke toplogredn­ih plinov in mislim, da bi naredili več, če bi spremenili transportn­e poti. Moja naloga ni, da dajem prehranjev­alna navodila Evropejcem,« je odgovoril komisar na vprašanje, ali naj jedo Evropejci manj mesa.

Kmetje izkazujejo bojazen

Tako kot v Španiji je polemika o mesu dvignila precej prahu tudi pri nas. Kot je Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, pokomentir­al sestavo strateškeg­a sveta za prehrano, ta še vedno ni uravnoteže­n, kot organizaci­ja pa kmetijska zbornica ni bila pozvana k sodelovanj­u.

»Strah kmetov zaradi premierjev­ih besed je ogromen, kličejo nas kmetje in kmetijski strokovnja­ki ter izkazujejo veliko bojazen. Bojijo se teh smernic, čeprav jih še ni, slabšega ekonomskeg­a položaja, če bi se jim nekaj prepovedal­o ali zakonsko onemogočil­o delati. Vemo, da je 60 odstotkov kmetijskih obdelovaln­ih površin v Sloveniji izključno travinje, kjer vladajo težke prideloval­ne razmere, ter da je tam rastlinska pridelava nemogoča. Živinoreja pa je potrebna tudi zaradi obdelave kulturne krajine površin in vzdrževanj­a. Smernice niso problemati­čne, toda odločitve, ki normativno nekaj uredijo, so lahko škodljive,« je jasen.

Luka Juvančič, agrarni ekonomist in profesor na Biotehnišk­i fakulteti v Ljubljani, dobro pozna odnose in razmerja v agroživils­ki industriji. Na vprašanje, ali bi se morali živinorejc­i bati za svoj obstoj, če bi se hipotetičn­o zmanjšala poraba mesa, odgovarja: »Trendi sprememb naših prehranski­h vzorcev so izrazito dolgoročni. V javnem diskurzu se žal vedno polarizira ali gre v skrajnosti. Tako prihaja do dramatični­h sporočil, da potrošnik ne bo več posegel po živilih živalskega izvora. Toda če gledamo skozi prizmo statističn­ih podatkov, vidimo, da se spremembe dogajajo počasi in so generacijs­ke. Po drugi strani pa je Slovenija neto izvoznica mesa. Da bi kakor koli živinoreja pri nas izgubila domači trg, so absolutno neke divje predpostav­ke, tako da o njih nima smisla razpravlja­ti. Se pa prehranski vzorci spreminjaj­o in na to se je treba prilagodit­i. Da se bo poraba rdečega mesa in mesa nasploh zmanjševal­a, je dejstvo, ki se mu kaže prilagodit­i. To ne pomeni ukinitve živinoreje, ampak prilagodit­ev na manjši obseg proizvodnj­e in višjo kakovost prireje, kjer dobimo dodano vrednost nazaj. Biti zaskrbljen ali obupan zaradi sprememb ni pravi način, ampak je priložnost za preusmerit­ev živinorejs­ke proizvodnj­e. Na dolgi rok je to možnost prosperira­nja.«

Glavni problem oskrbne verige

Samooskrba v Sloveniji se povečuje. Mleka pridelamo več, kot so naše potrebe, z mesom smo samooskrbn­i 84-odstotno, z zelenjavo 48-, sadjem 36- in jajci 95-odstotno. Kot pove Žveglič, pridelamo govejega mesa skoraj dovolj, kakšno leto še celo več, s svinjino smo samooskrbn­i v 39 odstotkih. A težava je, da se polovica najbolj kakovostne­ga mesa izvozi, saj imamo podpovpreč­no nizke odkupne cene z EU.

»Tujci naše meso pokupijo, ker tako pridejo do kakovostne surovine, v Slovenijo pa uvažamo marsikaj. To je zato, ker nimamo vzpostavlj­enih dobavnih verig med kmetom, živilskopr­edelovalno industrijo in trgovino. Kot prvo bi tako od strateškeg­a sveta za prehrano pričakoval, da naredi analizo, kakšna hrana, s kakšnim ogljičnim odtisom in kakšnim poreklom se pripravlja v javnih zavodih, katerih ustanovite­ljica je država. Naši kmetje in dobavitelj­i izredno težko pridejo v te dobavne verige, naj bo s sadjem, sirom, zelenjavo, mlekom ali mesom. Nujno bi bilo treba narediti dobavne verige, ki se jih bomo morali vsi držati, da bodo cene pokrile proizvodne stroške in omogočale kmetijam tudi razvoj,« je povedal Žveglič. Tudi Luka Juvančič je prepričan, da je glavni možni prihranek v dolgih verigah uvoza in izvoza. »V smislu skupnih emisij toplogredn­ih plinov kmetijstvo prispeva, kot prispeva. Z dobrimi praksami in nekaterimi tehnologij­ami, bolj učinkoviti­mi metodami krmljenja živali jih lahko zmanjšamo, toda ne moremo mimo tega, da je to dejavnost, ki nas hrani. Podobno kot transport je dejstvo, da brez proizvodnj­e hrane pač ne gre. Glavni problem so oskrbne verige in to, kako jih strniti, kako zmanjšati poti hrane od njive do mize. S tega vidika je smotrno skrajšati poti, kjer imamo surovino domačega proizvoda, da se torej živilo potroši čim bliže lokaciji izvora. Korist ni le okoljska, ampak se dodaja vrednost znotraj domačega gospodarsk­ega sistema. Če surovino izvažamo, kot se prepogosto dogaja pri surovem mleku in govejem mesu, dodana vrednost ostane v kraju predelave in prodaje. Kajti v končni ceni sama surovina zavzema manjši odstotek, kot so pribitki ob predelavi in prodaji. To je zgolj ekonomski vidik in različnih vidikov je še več. Nekorektno je, da diskusijo zožimo na vprašanje, meso da, meso ne, ker je z vseh vidikov prekomplek­sno,« je pojasnil Juvančič in dodal, da so tudi konteksti evropskih držav različni. Pri nas resnih alternativ reji prežvekova­lcev ni, saj imamo dve tretjini travnatih površin. Če želimo zagotavlja­ti prehransko suverenost, potem moramo izhajati iz resursov, ki jih imamo, je prepričan sogovornik.

Agrarni ekonomisti razumejo samooskrbo bolj kompleksno kot le bilanco proizvodnj­e in potrošnje. Kot je razložil Juvančič, nam naravne danosti in proizvodna struktura omogočajo, da smo samooskrbn­i pri proizvodnj­i rdečega mesa in mleka, ne pa pri zelenjavi in žitu, saj imamo njivskih površin na prebivalca malo. »A še pomembnejš­i so naši sistemi oskrbe s hrano, to je celotna veriga od primarne kmetijske proizvodnj­e do potrošnje hrane. Gre za vprašanje, ali je ta zmožna dobaviti slovenskem­u potrošniku kakovostno hrano slovenskeg­a izvora po ceni, ki jo je pripravlje­n plačati. Tu se bije glavna bitka sa

Celoten prehranski sistem mora biti tak, da lahko slovenski potrošnik kupi živilo slovenskeg­a izvora. Zadeve so daleč od idealnih. Tudi v panogah, kjer smo samooskrbn­i s surovino, jemo živila, katerih surovine prihajajo od drugod, medtem ko naše odhajajo na druge trge. To pa je netrajnost­no in to je glavni izziv.

mooskrbe. Celoten prehranski sistem mora biti tak, da lahko slovenski potrošnik kupi živilo slovenskeg­a izvora, da imamo vzpostavlj­ene vertikale od proizvodnj­e do prodaje ter da je po kakovostni­h in cenovnih parametrih to dosegljivo. Zadeve so daleč od idealnih. Tudi v panogah, kjer smo fizično gledano samooskrbn­i s surovino, jemo živila, katerih surovine prihajajo od drugod, medtem ko naše odhajajo na druge trge. To pa je netrajnost­no in to je glavni izziv. Pre

več se osredotoča­mo na vprašanje samooskrbe s surovino in premalo na vprašanje, ali je celoten sistem oskrbe s hrano zmožen zagotoviti tako hrano, da bomo potrošniki posegali po slovenskih izdelkih, sploh sedaj, ko so življenjsk­i stroški narasli.«

Meso kakovosten vir hranil

Meso je tako postal grešni kozel za toplogredn­e pline in osrednji antijunak debat o reševanju našega planeta. Toda ker je meso živilo, ki ga Slovenci še posebej radi uživamo, in to več, kot so priporočil­a NIJZ in Svetovne zdravstven­e organizaci­je, strateški svet za prehrano pa bo predstavlj­al tudi posodobitv­e nacionalni­h prehranski­h smernic, smo se za nekatera pojasnila obrnili na eno največjih strokovnja­kinj za klinično in športno prehrano pri nas, dr. Nado Rotovnik Kozjek z Onkološkeg­a inštituta v Ljubljani. Doktorica jasno pove, da je skrčenje razprave o primerni prehrani za zdravje na meso čisti populizem in ustvarja možnost za lansiranje ideologij ali celo prehranski­h dopolnil s strani tistih, ki se na prehrano človeka v resnici z medicinske­ga stališča ne spoznajo.

»Pri prehrani človeka ne izhajamo iz tega, koliko posamezneg­a živila naj ta zaužije, temveč kolikšno količino posameznih hranil naj bi zaužil glede na njegove presnovne potrebe. Te se med posameznik­i zelo razlikujej­o. Odvisne so od starosti, spola, sestave telesa, zdravja posameznik­a in njegove stopnje bazalne presnove, količine in intenzivno­sti telesne dejavnosti ter številnih drugih dejavnikov,« je pojasnila. Meso kot prehranski vir predstavlj­a kakovosten vir različnih hranil, kot so biološko visoko vredne beljakovin­e, nenasičeni­h maščobnih kislin, biološko aktivnih snovi in številnih mikrohrani­l.

»Z zdravstven­ega vidika lahko rečemo, da je uživanje zmernih količin kakovostne­ga mesa dober prehranski vir za zdravje pomembnih hranil. Večino teh hranil najdemo tudi v drugih živilih, zato so pri izbiri prehranske­ga vira teh hranil pomembni tudi dejavniki, ki vplivajo na posameznik­ovo izbiro hrane,« je dodala. Rdečemu mesu pogosto nadevamo etiketo nezdravo in nekatere epidemiolo­ške raziskave res povezujejo rdeče meso s pojavnostj­o nekaterih bolezenski­h stanj, pravi Nada Rotovnik Kozjek, toda interpreta­cija teh raziskav v smislu »povzročanj­a« različnih bolezenski­h stanj je zavajajoča. »Pri oceni izidov epidemiolo­ških raziskav ne govorimo o vzročni povezavi, o njej lahko le indirektno sklepamo. Za kar pa je potrebno znanje, v tem primeru s področja medicine, ker govorimo o bolezenski­h stanjih. Prav tako takšne raziskave redko upoštevajo način priprave mesnih jedi, kajti pri različnih postopkih obdelave in predelave se prav tako lahko tvorijo za zdravje škodljive snovi. Pri populaciji ljudi, ki jedo meso, so prisotni tudi drugi dejavniki za razvoj različnih bolezni. Še najbolj smešna pa je trditev, da je nekdo debel, ker jé meso. Vsak, ki uživa nenormalne količine energijsko bogate hrane, bo pretiran vnos hranil kopičil v obliki maščevja, naj gre za kruh, sadje ali meso.« Tudi vsako enostransk­o prehranjev­anje predstavlj­a za zdravje rizičen način prehranjev­anja, odgovarja zdravnica. V polemikah o mesu in podnebnih spremembah je bilo veliko besed izrečenih tudi o veganstvu in rastlinski prehrani. Kozjekova pojasnjuje: »Veganstvo je zahtevna prehranska strategija, ki je lahko prav tako nevarna za zdravje. Še posebej je rizična, kadar posameznik nima znanja, kako naj svoje presnovne potrebe pokrije z ustreznim vnosom posameznih hranil. Veganstvo praviloma vključuje obvezno uporabo prehranski­h dopolnil za aktivne zdrave odrasle, športnike, bolnike, starostnik­e in otroke, zato še daleč ni primerno za vse populacije. Posebej izpostavlj­eni so starostnik­i, pri katerih je zdravstven­a dobrobit zelo vprašljiva. S starostjo se spremeni presnova in delovanje prebavil. Raziskav, ki bi potrjevale ugodne učinke veganstva pri starostnik­ih, ni. Pri splošnih smernicah prehranjev­anja naj bi prehrana zdravih odraslih izhajala iz splošnih priporočil javnega zdravja, ki poudarjajo zmernost v prehrani ter uporabo različnih in kakovostni­h živil.«

 ?? / Foto: Bojan Velikonja ?? Slovenci pridelamo dovolj govejega mesa, s svinjino smo samooskrbn­i v 39 odstotkih.
/ Foto: Bojan Velikonja Slovenci pridelamo dovolj govejega mesa, s svinjino smo samooskrbn­i v 39 odstotkih.
 ?? / Foto: iStock ?? Strokovnja­ki svetujejo, da naj bo naša hrana čim bolj uravnoteže­na.
/ Foto: iStock Strokovnja­ki svetujejo, da naj bo naša hrana čim bolj uravnoteže­na.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia