Nedeljski Dnevnik

Juhuhu, počitnice so spet tu!

Narava bo očitno poskrbela, da bomo lahko med prihajajoč­imi zimskimi počitnicam­i smučali tudi doma – Prosti dnevi so odlična priložnost za obisk muzejev, knjižnic in babic ter dedkov

- Nataša Bucik Ozebek

Zimske šolske počitnice letos prihajajo prej kot običajno; prihodnji teden se začenjajo za otroke z vzhodnega dela države, teden kasneje še za Primorce, Gorenjce, Notranjce in učence ter dijake iz osrednje Slovenije in Zasavja. Tisti, ki imate namazane smuči, verjetno že veste, kje jih boste preživeli. Narava je vendarle poskrbela, da bodo smučišča zasnežena in se bo bela idila bleščala tudi z okoliških dreves. Na vseh večjih smučiščih med počitnicam­i pripravlja­jo animacijo za otroke, na smučiščih čakajo okrepljene ekipe učiteljev smučanja. Če bodo vremenske razmere le dopuščale, pa bodo vlečnico pognali tudi na marsikater­em manjšem smučišču. Takšna so na Lokvah nad Novo Gorico, pa v Logu pod Mangartom, Črnem Vrhu nad Idrijo, na Španovem vrhu, v Sodražici, Ribnici na Pohorju, Rajski dolini pri Hrastniku, Rimskem vrelcu v Kotljah in še marsikje, kjer vztrajni domačini in entuziasti kljub vsem zahtevam in vedno strožjim žičničarsk­im predpisom še poskrbijo za veselje na hribu za domačo vasjo.

Manjša smučišča so valilnica smučarjev

»Če ne bi bilo smučišča na Lokvah, tudi sam najbrž ne bi smučal, ravno tako ne moja hči Ana,« je Marko Bucik, oče uspešne slovenske smučarke Ane Bucik, poudaril pomen manjših smučišč, na katerih se otroci naučijo prvih smučarskih zavojev. Tudi Dušan Kovačič, novi lastnik smučarskeg­a centra Španov vrh, meni podobno. »Mala smučišča so za družine s smučarskim­i začetniki najbolj pristna, so veliko bolj pregledna kot velika in zato tudi varnejša,« je prepričan. V ponedeljek jim je nasulo pol metra novega snega, dovolj, da počitniška smuka ni ogrožena. »Razmere so fenomenaln­e, zaradi zadovoljst­va naših smučarjev minuli konec tedna pa smo se odločili, da bo smučišče obratovalo oba tedna počitnic. S tem ne bo zaslužka, bodo pa družine lahko v naravi in tukaj se bodo valili novi rodovi smučarjev,« je Kovačič povabil na dva kilometra snežnih prog pod Golico. Manjša smučišča vam tudi ne bodo (pre)globoko posegla v družinski proračun. Celodnevna vozovnica na Španovem vrhu in Ribniškem Pohorju denimo stane 25 evrov, na smučišču Ski Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo pa vsega 14 evrov.

Čeprav smučanje ni poceni in se draginja močno zajeda tudi v prostočasn­e dejavnosti, v Smučarski šoli Ilke Štuhec nimajo težav s smučarskim podmladkom. Zimske počitnice bodo preživeli na Arehu na Pohorju. »Letos opažamo večje povpraševa­nje po vpisu v čisto vse programe. Vsa razpoložlj­iva mesta imamo večinoma vedno zasedena; človek bi glede na dve koronski leti in letošnjo doslej zeleno zimo res pričakoval, da bo zanimanja za smučanje manj, a naše izkušnje kažejo drugače,« nam pove Dora Skorobriji­n, učiteljica smučanja in sestra smučarke Ilke Štuhec, ki se je minuli konec tedna vrnila med najboljše. Zanima nas, koliko k navdušenju nad smučanjem prispevajo uspehi naših smučark. Sogovornic­a pravi, da je treba ločiti vrhunski in rekreativn­i šport, gre namreč za dva popolnoma ločena svetova, res pa ima ob uspehih domačih smučarjev mogoče kakšen otrok več željo, da tudi on stopi na smuči.

Kako so se otroci nekoč učili in igrali

Kaj pa če ne smučate? Proste dni lahko izkoristit­e za obisk kakšnega muzeja, denimo Alpskega smučarskeg­a

muzeja Elan, ki deluje v sklopu tovarne v Begunjah. Tam izveste, kako so leta 1945 začeli izdelovati smuči, ki so postale nacionalni ponos Slovencev. Z elankami je vso svojo kariero smučal najboljši smučar vseh časov, Šved Ingemar Stenmark, in zmagal na neverjetni­h 86 tekmah svetovnega pokala.

Zanimiv je tudi ogled Slovenskeg­a šolskega muzeja, ki bo letos praznoval častitljiv­ih 125 let obstoja. Vas zanima, kako so bile videti učilnice, ko sta šolo obiskovala vaša pradedek in prababica, kakšna so bila tedaj berila in ali so uporabljal­i delovne zvezke? Če se vas zbere dovolj, za vas pripravijo celo učno uro, med kate

ro boste pod strogim očesom gospodične učiteljice ali gospoda učenika podoživeli šolo iz različnih zgodovinsk­ih obdobij.

Kako so se včasih otroci igrali, pa lahko odkrivate v Hermanovem brlogu v Celju. Otroški muzej Hermanov brlog deluje od leta 1995 in je edini otroški muzej v Sloveniji. S svojim pestrim programom, ki črpa vsebine iz zakladnic svetovne in slovenske dediščine, razveselju­je otroke do 12. leta starosti in vse tiste, ki ostajajo otroci v srcu. Med počitnicam­i bodo pripravili več delavnic, vedno pa si lahko na njihovi stalni razstavi Brlog igrač ogledate okrog 400 igrač iz različnih časovnih obdobij.

Za pustolovce

Za tiste bolj pustolovsk­e in raziskoval­ne narave bo pravšnji ogled bunkerja Škrilj na Kočevskem. Zgrajen je bil v času hladne vojne 72 metrov pod površjem. Okrog 600 metrov hodnikov povezuje šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorj­ema za proizvodnj­o električne energije. Če bi prišlo do atomskega udara, bi v njem brez zunanje pomoči lahko preživeli tudi do 100 dni.

Gozd okoli vasi Škrilj še vedno ostaja zaprto vojaško območje, bunker Škrilj pa je dolgo veljal za eno najbolj varovanih slovenskih skrivnosti, a od leta 2017 se je po podzemnih hodnikih vendarle mogoče sprehoditi z vodnikom. Za ogled se je treba prej napovedati.

Ste še vedno za kaj tajnega? Potem bi vas zagotovo navdušili tajni prostori hotela Jama v Postojni. Po prenovi hotela leta 2016 so tik pred vhodom v Postojnsko jamo ena vrata ostala nedotaknje­na. Razlog? Ključev masivnih belih železnih vrat bojda ni imel nihče. V uradnem načrtu hotela za njimi ne bi smelo biti ničesar, a žaga za železo, s katero so prežagali ključavnic­o, je nato odprla vrata v neke druge čase, v čas nekdanjega režima. Tajni prostori s skrivnim jaškom za pobeg, v katerih je bilo mogoče prisluškov­ati gostom hotela in celotni Postojni, so predstavlj­ali vzporedni svet, ki uradno ni obstajal. Danes je v prostore, ki so skriti in nedotaknje­ni čakali 28 let, spet mogoče vstopiti. Čakajo vas z opremo in s pohištvom tistega časa in tudi prah, ki se je nabiral na njih, je še iz časa, ko je vrata zaklenil zadnji prisluškov­alec.

Počitnice v živalskem vrtu

Zanimive delavnice pripravlja­jo v splošnih knjižnicah, zimske počitnice bo mogoče preživeti v živalskem vrtu. Med varstvom bodo otroci spoznavali, kako se živali prilagodij­o na nižje temperatur­e, lahko bodo potipali njihov kožušček, ugotavljal­i, katere živali zimo prespijo, katere jo predremlje­jo, katere otrpnejo ali se zaradi strahu pred mrazom celo odselijo. Slovenska obala med zimskimi počitnicam­i ni prva izbira družin. Če že, si tukaj privoščijo nekaj dni oddiha in ne celega tedna počitnic, nekaj hotelov je v tem času celo zaprtih. Zimske počitnice tudi še niso pravi kazalnik, kaj lahko tamkajšnji turistič

ni delavci pričakujej­o od poletne sezone. Prve bolj zanesljive napovedi bo dal obisk aprila. Kljub temu pa so tisti hoteli, ki so odprti in v teh dneh ponujajo različne pakete za družine, dobro zasedeni, gostje pa so predvsem Slovenci. Družinam večinoma ponujajo bogat animacijsk­i program in popuste za bivanje otrok.

Še vedno pa čisto nič ne zgrešite, če se med počitnicam­i odpravite k babici in dedku. Povedala vam bosta, kako sta smučala na starih elankah, s kakšnimi igračami so se včasih igrali otroci, kako jih je učitelj poslal v kot, če so motili pouk ... mogoče za vas hranijo tudi kakšno tajno zgodbo. Sicer pa še vedno lahko skupaj spečete piškote, skuhate kakšno značilno jed iz njihovega otroštva, prebirate fižol ali trete orehe.

Ponudba dejavnosti med zimskimi počitnicam­i je pestra, nič pa ne boste zgrešili, če se v prostih dneh odpravite k babici in dedku. Povedala vam bosta, kako sta smučala na starih elankah, s kakšnimi igračami sta se igrala ..., mogoče za vas hranita tudi kakšno tajno zgodbo.

 ?? / Foto: Tomaž Skale ?? Slovenski šolski muzej bo letos praznoval častitljiv­ih 125 let in je odlična priložnost za spoznavanj­e, kako so se učili naši babice in dedki.
/ Foto: Tomaž Skale Slovenski šolski muzej bo letos praznoval častitljiv­ih 125 let in je odlična priložnost za spoznavanj­e, kako so se učili naši babice in dedki.
 ?? / Foto: Irena Račič ?? Hermanov brlog v Celju je edini otroški muzej v Sloveniji.
/ Foto: Irena Račič Hermanov brlog v Celju je edini otroški muzej v Sloveniji.
 ?? / Foto: Postojnska jama ?? Tajni prostori hotela Jama odkrivajo vzporedni svet Postojne.
/ Foto: Postojnska jama Tajni prostori hotela Jama odkrivajo vzporedni svet Postojne.
 ?? / Foto: arhiv Urške Hrovat ?? Smučarske šole bodo med počitnicam­i polnile smučišča.
/ Foto: arhiv Urške Hrovat Smučarske šole bodo med počitnicam­i polnile smučišča.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia