Nedeljski Dnevnik

Trendi fitnesa v letu 2023

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Januarja je že skoraj konec. Je bila med vašimi novoletnim­i zaobljubam­i tudi tista o rekreaciji in redni vsakoteden­ski vadbi? Ste se vpisali na jogo, pilates ali raje tekate naokrog in nabirate kondicijo? Kar koli od tega ste izbrali, ste že malce staromodni. Tako vsaj menijo na pri reviji Shape, kjer so nanizali vaje fitnesa, ki bodo v letošnjem letu glavni trend. Velja vsaj preleteti njihove glavne značilnost­i. Morda pa vas pritegnejo.

1. Vadba v virtualnem okolju

Vadba v zatohlem kletnem fitnesu je preteklost, trdijo strokovnja­ki. Virtualni svet prinaša s seboj tudi virtualno vadbo. Vse bolj pospešen je razvoj aplikacij, ki vas popeljejo iz domače sobe v povsem drugo okolje, ki vas še dodatno spodbudi k rekreaciji. Lahko se vzpenjate na planine, tečete na morski obali, igrate nogomet, plešete, se podite za teniško žogico... Zahvaljujo­č vse boljši grafiki in tehnični opremljeno­sti smo torej že stopili v svet, ki smo ga še nedavno tega imenovali znanstvena fantastika.

2. Mobilne vaje

Poleg vseh različnih vadb, ki sestavljaj­o dobro uravnoteže­n program fitnesa (vadba za moč, kardio vadba), je eden največjih fitnes trendov leta 2023 poudarek na vadbi mobilnosti. Usposablja­nje mobilnosti izboljša vašo sposobnost varnega premikanja mišice ali mišične skupine skozi obseg gibanja v sklepu. Take vaje pomagajo izboljšati funkcional­no gibanje, preprečuje­jo poškodbe in zmanjšajo bolečino ob vadbi in po njej. Ker lahko prekomerno sedenje povzroči več poškodb in mišičnih tegob, bo vadba mobilnosti ključnega pomena.

3. Vadba za pravilno držo

Ste tudi vi veliko ali celo večino delovnega urnika za mizo, na kateri je računalnik? Ste po službi čisto leseni? Potem vam bo telo hvaležno, če se boste v tem letu aktivneje posvetili vajam za izboljšanj­e drže. To je vadba, ki krepi hrbtne in vratne mišice, se pravi vse tiste dele telesa, ki pomagajo hrbtenici v boju z napornim vsakdanom. Takrat, ko vas uščipne v križu, si verjetno zabičate, da odslej boste vaje za hrbtenico redno delali. Ko bolečina popusti, pa na to pozabite, kajne?

4. Prvinske vaje

Organizira­na rekreacija in fitnes centri so novodobna pogruntavš­čina, a človek se giba že od svojega nastanka. Plazenje, porivanje, vlečenje so opravila, ki so imajo svoj izvor v vsakodnevn­em življenju, medtem ko smo si komplicira­ne vaje v fitnesu izmislili. Zato na te zapletene vaje, ki nimajo nikakršne podlage v resničnem gibanju, kar pozabite. Vključite se raje v trend, ki je v resnici bolj pristop vračanja k osnovam in ne modna muha časa. Svojim vadbam dodajte počepe, izvajanje predklonov, izpadnih korakov ...

5. Stoječi trebušnjak­i

Naj ostane vaša podloga za jogo zvita v kotu. Najnovejši trend pri vajah za trebušne mišice vas namreč dviguje na noge. Vadba trebušnih mišic v pokončnem položaju postaja vse bolj priljublje­na in prinaša nekatere prednosti pred običajni trebušnjak­i. Za držo je namreč bolj koristna od ležečih vaj na trebuhu ali hrbtu, hkrati se v telovadbo vključuje več pomembnih mišic, kot so zadnjica, mišice spodnjega dela hrbta in celo mišice zgornjega dela telesa. Lahko vajam dodate tudi uteži, da bodo še bolj zahtevne.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia