Nedeljski Dnevnik

Divji zahod še vedno vlada v prometu

- Matej Golob, Ljubljana

Saj vem, da se v medijih sem in tja pojavijo članki o tem, kako moramo varno voziti in kako se nasploh obnašamo za volanom. Toda očitno se tistih, ki bi se morali zamisliti nad svojim vedenjem v prometu, to prav nič ne prime. In potem se lahko samo čudimo, da v resnici ni še več nesreč, trkov, poškodb, zvite pločevine in polomljeni­h koles.

Živim v mestu, a se pogosto odpeljem tudi na lokalne ceste in avtoceste. Po mestnih ulicah se zdi, da na trenutke na njih vlada divji zahod. Če so bili dolga leta tegoba brezbrižni ali na trenutke celo divji kolesarji, ki se vozijo po pločniku, po cesti v nasprotno smer, sekajo križišča po domače ..., so se jim v zadnjem času pridružili še ljudje na skirojih. Hitri, zaverovani v svoj prav, v mraku komaj vidni ali celo sploh ne, dirkajo vsepovsod. Ni pomembno, ali je to pločnik, rob ceste, prehod za pešce ... Obenem so tako vzravnani in pokončni sila nestabilni. Majhna kolesca, visoke hitrosti in že na videz se zdi, da bo človek ob najmanjši oviri na cesti ali prisilnem zaviranju telebnil po tleh. Ker se pogosto zelo hitro vozijo ob robu ceste, je lahko tak padec tudi usoden. Toda nič ne pomaga. Vse skupaj je podobno kot pri kadilcih. Vedo, da jim lahko škodovalo, od tega lahko celo umrejo, a si mislijo, saj mene ne bo to doletelo.

Seveda so pogosto tudi nekateri za volanom avtomobila, kombija ali tovornjaka s svojim obnašanjem v prometu ena sama katastrofa. Divja vožnja, izsiljevan­je prednosti, vožnja tik za zadkom vozila pred njim, zavijanje ali prehitevan­je čez polno črto, vožnja v rdečo luč. Še bi lahko naštevali.

A seveda je vse skupaj samo odraz stanja v družbi: pehanja za uspehom, lovljenje časa, ignoriranj­e drugih ljudi, s katerimi sobivamo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia