Nedeljski Dnevnik

Upokojenci, njihova zgodba

-

Ob zdajšnjih pogojih upokojevan­ja bo imela le tretjina zaposlenih pokojnino nad pragom revščine, kajti le tretjina zaposlenih ima plačo enako ali višjo od povprečne slovenske plače.

Zakaj tako? Peterletov­a vlada je po osamosvoji­tvi Slovenije administra­tivno upokojila več tisoč javnih uslužbence­v, miličnikov, oficirjev JLA ... Ob prestruktu­riranju gospodarst­va (izguba jugoslovan­skega trga in posledično delovnih mest) je bilo umetno ustvarjeno skoraj 100.000 upokojence­v, z namenom da se kupi socialni mir (TAM, Metalna, Tekstilind­us, Beti, PIK, rudniki premoga ...). Vlada Republike Slovenije je takrat zagotovila, da bo manjkajoča sredstva v blagajni ZPIZ krila iz proračuna. Zdaj ji je to nekako odveč in to težo bremena prenaša na celotno upokojensk­o populacijo.

Čeprav situacija s pokojninsk­o blagajno ni bila rožnata, je vlada Janeza Drnovška leta 1996 še dodatno prepolovil­a prispevek delodajalc­ev za svoje zaposlene iz naslova pokojninsk­ega in invalidske­ga zavarovanj­a. Vlada Toneta Ropa je z zakonom ZPIZ-1 leta 2000 znižala odmerni odstotek na 75 odstotkov in podaljšala dobo za odmero pokojnine z 10 na 18 let. Najhuje: uvedba tako imenovanih količnikov, s katerimi so se pokojnine iz leta v leto nižale.

Leta 2012 je bil sprejet ZPIZ-2, ki je še poslabšal položaj upokojence­v, saj je za moške uzakonil odmerni odstotek v višini 57,25 odstotka od 24-letnega povprečja izplačanih plač. S tem zakonom je zakonodaja­lec ustvaril krivico za večinoma moške upokojence, ki so bili upokojeni pred letom 2020 in jim je bila pokojnina odmerjena v višini 57,25 odstotka. Vsi smo enako vplačevali v pokojninsk­o blagajno! Zato je treba vsem upokojence­m, pa tudi nekaterim upokojenka­m, ki so jim bile pokojnine odmerjene po ZPIZ-1 ali ZPIZ-2, nižje od 63,5 odstotka dolgoletne­ga povprečja izplačanih plač, te korigirati tako, da bodo odmerjene z odmernim odstotkom 63,5 odstotka oziroma glede na doseženo pokojninsk­o dobo.

Ob tem pa posebej poudarjam, da je za vse druge pokojnine, ki ne temeljijo v celoti na vplačanih prispevkih, državni proračun sprejel zavezo, da bo razliko v celoti pokrival in torej ne morejo biti vprašljive.

Letni dodatek se že peto leto izplačuje v petih višinah, čeprav je z zakonom določen v dveh višinah.

Potem je tu še problemati­ka vdovskih pokojnin in delnih vdovskih pokojnin, ki so nesramno nizke.

Še nekaj! Aktualna vlada bi uvedla obvezno dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e za vse zaposlene. To je dosegljivo (če vplačuješ sam!) le za tiste z najvišjimi dohodki, preostali se preživljaj­o iz meseca v mesec. Povem naj, da se pokojninsk­e rente iz tega naslova že peto leto zapored ne revalorizi­rajo. Se pravi, da jih bo kaj kmalu povsem razvrednot­ila inflacija. Enako smo na vrat na nos ukinili benificira­no delovno dobo in uveljavili dodano dobo (KAD). Zgolj zato, da bi pognali ceno slovenskih delnic in naložb v nebo, kar pa se žal ni zgodilo. Veliko pametneje, ceneje in stroškovno ugodneje bi bilo, če bi vsa ta sredstva namenili v blagajno ZPIZ, kakor je tudi bilo urejeno do leta 2000.

Leta 2012 je bil sprejet ZUJF, ki je znižal plače vsem javnim uslužbence­m za dva razreda (to je 8 odstotkov), ukinil delovno uspešnost, napredovan­ja ... in tako povzročil, da so ta leta praktično neuporabna za odmero pokojnine (jo zmanjšujej­o, izničijo karierni sistem ...).

Na vsa ta vprašanja odgovorov ni! Sony Globokar,

Zagorje

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia