Nedeljski Dnevnik

Iz starega časopisa

-

Slon se je maščeval

Prošli teden smo poročali o zanimivi zobozdravn­iški operaciji, ki so jo izvršili na Dunaju nad indijskim slonom Alfredom, ponosom nekega potujočega cirkusa. Dva dunajska zdravnika sta mu pokvarjeno desno oklo plombirala, proti čemur se žival ni mogla braniti, kar so ji zvezali noge in rilec. Zdravnika sta živali izvrtala veliko luknjo v zob z električni­m svedrom, ki so ga bili konstruira­li nalašč za ta primer. Jasno je, da je bila ta operacija za razgaljeni živec najmanj tako bolestna, kakor če bi se to dogajalo s človekom. Zelo so se bali, da se bo slon po tej operaciji znesel nad svojimi mučitelji, čeprav so delali samo njemu v korist, toda Alfred se je pokazal potem, ko so mu luknjo napolnili s porcelansk­o zmesjo in ga odvezali, na videz za žival, ki ne pozna maščevalno­sti. Dal se je mirno odpeljati. Veselje nad njegovo dobrodušno­stjo pa je bilo vendarle preuranjen­o. Nekoliko dni pozneje je Alfred nastopil s svojim tovarišem Jumbom na večerni predstavi. Ko je opravil svoje točke in so ga vodili iz maneže v hlev, je odkril na hodniku isti zaboj, iz katerega so bili ob operaciji njegovega okla izvlekli vrtalni aparat. Žival, ki ima kakor vsi sloni izvrsten spomin, je stopila takoj k zaboju, ga razbila in začela potem obdelavati dragi električni aparat, da se je v nekoliko trenutkih spremenil v nerabne koščke starega železa.

Aparat je bila dala na razpolago dunajska zobozdravn­iška visoka šola in ga še niso bili odpeljali. Tako se je Alfred maščeval, zdravnika, ki sta ga operirala, pa sta sedaj manj nego kdaj prej pripravlje­na, da bi se približala živali.

Anekdota

Zdravnik in filozof Carl Ludwig Schleich je stopal nekega dne z nekim prijatelje­m po ulici, ko je nenadno dejal: »Hitro stopiva na drugo stran ceste. Tiste dame tam ne bi rad srečal.« Storila sta tako in ko je bila »nevarnost« mimo, je prijatelj vprašal, kdo je bila dama. »To je žena trgovskega svetnika. Tako in tako,« je dejal Schleich, »njenega moža sem zdravil.« – »Ah, razumem,« je menil prijatelj, »in mož je umrl.« – »Ne, baš ne,« se je zasmejal Schleich.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia