Nedeljski Dnevnik

Črna redkev

- Zvonka Hrovat

V starem Egiptu so črno redkev zelo spoštovali in so jo graditelje­m piramid dajali za zdravje in moč, dodali so ji še čebulo in česen ter naredili solato. O njenem uživanju pričajo podobe na stenah templjev in grobnic. Znano je, da so tako solato jedli že Egipčani ob gradnji Keopsove piramide okoli leta 2900 pr. n. št. Grški pisec Herodot in Rimljan Plinij sta pisala o zdravilni moči črne redkve. Na Kitajskem pa so jo gojili in cenili že nekaj tisoč let prej kot stari Egipčani. Pradomovin­a črne redkve je Azija in prav zaradi svoje zdravilnos­ti se je iz Azije prenesla v Egipt ter od tam naprej.

Njeno botanično ime je Raphanus sativus L. var. niger J. Kern. Gre za prastaro kulturno rastlino, ki ima mesnato korenasto korenino, plod je gladek, barva korenine je bela, siva ali črna, steblo ima pokončno in votlo, liste različnih oblik. Redkev ima izrazit oster okus, ki zbuja apetit. Lupina redkvinega korena je lahko različnih barv, od črne do rdeče, oblika je okrogla, koničasta ali ovalna. V naravi ne raste več prosto, gojimo jo na vrtovih in njivah.

Črna redkev pomaga pri boleznih žolčnih poti, nastajanju žolčnega peska in žolčnih kamnov, zoper trdovraten kašelj bronhialne­ga katarja in oslovskega kašlja, sodeluje tudi pri čiščenju zamaščenih jeter.

Zdravilnos­t črne redkve

Učinkovine v korenini črne redkve so: eterično olje rafanol, ki je oplemenite­n z žveplovim in gorčičnim oljem, vitamini A, B, B2, B3, B5 in B6, veliko je vitamina C in magnezija. Mineralne snovi v črni redkvi so: kalcijeve, cinkove, žveplove, fosforjeve in natrijeve spojine.

Črna redkev pomaga pri boleznih žolčnih poti, nastajanju žolčnega peska in žolčnih kamnov, zoper trdovraten kašelj bronhialne­ga katarja in oslovskega kašlja, sodeluje tudi pri čiščenju zamaščenih jeter. Črna redkev pospešuje izločanje žolča, topi žolčne kamne in delovanje prebavnih žlez, krepi delovanje prebavil, zato je toplo priporočlj­iva vsem ljudem, ki opravljajo delo sede ali imajo slabo prebavo. Redno uživanje redkve krepi odpornost telesa, pospešuje izločanje seča, pomirja, pomaga pri vnetju ledvic in mehurja, znižuje holesterol in maščobe. Črna redkev pomaga izločati toksine iz vnetih sklepov, zato se toplo priporoča ob artritični­h in revmatični­h obolenjih.

A bodimo pazljivi: pri vnetju želodca in črevesja se ne uživa črne redkve ali njenega zdravilneg­a soka, saj zaradi vsebnosti gorčičnega olja in žveplenih spojin zelo draži želodec. Bolniki s težavami vnetega črevesja ali s čirom na želodcu in dvanajstni­ku ter vsi, ki imajo občutljiv želodec, tudi ledvični bolniki, naj se odpovedo redkvi. Tudi bolniki, ki imajo težave s ščitnico, naj je ne uživajo, ker lahko žveplove spojine, ki jih vsebuje redkev, povzročijo vnetje ščitnice.

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia