Nedeljski Dnevnik

Učiteljica ali profesoric­a

-

Prejeli smo vprašanje naše bralke Zdenke, ki jo zanima, kakšno je razlikovan­je med nazivoma učitelj in profesor. Kot pravi, se v praksi uporablja oboje, zanima pa jo, kakšna je pravilna uporaba. V osnovni šoli, ki jo obiskuje njen vnuk, je učiteljica slovenščin­e, v srednji šoli, ki jo obiskuje starejši vnuk, pa profesoric­a slovenskeg­a jezika. Slednja želi, da jo dijaki tako tudi naslavljaj­o. Zanima jo, kako se ta dva naziva razlikujet­a.

Vprašanje je na prvi pogled enostavno, a odgovor ni tako. Zato sem za pojasnilo prosila Univerzo v Ljubljani. Takole pojasnjuje­jo: »V akademskem okolju med profesorje štejemo tiste visokošols­ke učitelje, ki so pridobili univerzite­tni habilitaci­jski naziv izrednega ali rednega profesorja, za katerega morajo izpolnjeva­ti visoke kriterije na akademskem in raziskoval­nem področju. Ko govorimo o profesorji­h v srednji šoli, pa ne gre za akademski, temveč za poklicni naziv. Poklicni naziv profesor pridobijo tisti, ki so pridobili pedagoško izobrazbo, na primer na pedagoški ali filozofski fakulteti, pri čemer je pogoj za pridobitev tega naziva opravljanj­e študija s pedagoško smerjo. Prav tako dobijo poklicni naziv profesor tisti, ki pridobijo 7. stopnjo izobrazbe na primer za poučevanje razrednega pouka na osnovnih šolah. Pri tem velja omeniti, da se poklicni naziv zapisuje za imenom. Na primer Janez Novak, profesor razrednega pouka, akademski pa pred imenom, prof. dr. Janez Novak.«

Pod črto: nobenega posebnega razloga ni, da bi tiste, ki poučujejo na osnovnih šolah, klicali učitelj in ne profesor, saj imajo enak naziv kot njihovi kolegi, ki poučujejo na srednji šolah. Gre za stvar dogovora – tako kot je pred desetletji denimo veljal dogovor, da v šolah poučujejo »tovarišice« in »tovariši«. Na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani so na primer povedali, da v zadnjih letih pogosto opažajo željo, da učitelje in učiteljice v osnovnih šolah naslavljaj­o preprosto z »gospod« in »gospa«, kličejo pa jih kar po imenu. Stvar dogovora in osebnih želja, torej.

Tako se tudi dogaja, da po nekem starem dogovoru zdravnike še vedno naslavljam­o z doktor ta in ta, četudi nimajo doktorskeg­a naziva oziroma opravljene­ga doktorata. Tudi v tem primeru je naziv za imenom, torej Janez Novak, dr. med., in ne dr. Janez Novak. Seveda pa je v praksi marsikaj drugače. Nekateri so izjemno natančni, ko se navaja njihov naziv, drugi pa se za to kaj dosti ne zmenijo.

Upam, draga gospa Zdenka, da sem vam z odgovorom pomagala rešiti vašo in vnukovo zagato. Kot vidite, so nazivi kar zapletena reč, še zlasti v šolah pa bi se nekako morali dogovoriti za enotno naslavljan­je, saj sicer prihaja do nepotrebne zmede.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia