Nedeljski Dnevnik

POMAGALI VAM BOMO, ČE VAS MUČIJO BOLEČINE V KRIŽU, IŠIAS, HERNIJA …

-

dravimo vse vrste obolenj lokomotorn­ega aparata, specializi­rani pa smo za težave s hrbtenico. Srečujemo se s pacienti iz različ nih delovnih profilov in različnih starosti in opažamo, da čas epidemije zaradi večjega obsega sedenja in manjše aktivnosti prinaša težave predvsem na hrbtenici, kar pomeni bolečine v križu in vratu. V Nado center, kjer ni čakalnih dob, prihajajo pacienti z akutni mi hudimi bolečinami, drugi imajo kronične bolečine že vrsto let, tretji nas obiščejo po tem, ko so jim kot edino rešitev za njihove bolečine predlagali operativni poseg. Pogo sto nas preventivn­o obiščejo ljudje, ki opra vljajo težja fizična dela, sedeče delo ali pa se ukvarjajo z vrhunskim športom. Na dia gnostičnem pregledu se natančno analizira stanje ter opravi preizkuse zmogljivos­ti, s čimer je mogoče dobro oceniti tveganje za nastanek poškodbe ter pravočasno ukrepati s primernim vadbenim programom in pri lagoditvij­o delovnega okolja ali trenažnega procesa.

Skoraj vsak odrasel se je že kdaj srečal z bo lečinami v ledveni hrbtenici. Ker je možnih vzrokov zelo veliko, je edini pravi pristop na tančen pregled in ugotovitev točnega vzro ka za bolečine. Uporabljam­o tudi sodobno tehnologij­o G m , skener, s katerim dobimo realen virtualni model hrbtenice. Le tako lahko z natančno usmerjeno terapijo odpravljam­o vzroke in ne le simptomov. Na pregledu se opravi tudi preizkuse zmoglji vosti. Glede na rezultate je mogoče dobro oceniti tveganje za nastanek poškodbe ter pravočasno ukrepati s primernim vadbenim programom in prilagodit­vijo delovnega oko lja ali treninga.

Nado center je eden prvih fizioterap­evtskih centrov v Sloveniji, ki v svoje delo vključu je kineziolog­e, strokovnja­ke na področju gibanja in vadbe. Vadbene programe je na mreč treba natančno prilagajat­i vsakemu posameznik­u. Fizioterap­evti za to pogosto niso usposoblje­ni, zato jim pomagajo kine ziologi, ki pacienta individual­no vodijo vse do vrnitve v stanje pred poškodbo in celo dlje. Po terapiji imajo pacienti tudi možnost vključevan­ja v skupinske vadbe, na katerih ohranjajo in izboljšuje­jo stanje brez bolečin.

po teva o pravi a in varnost pred okužbo s Covid. a otav a o

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia