Nedeljski Dnevnik

Telefon med vožnjo

- Ivo Belan

Na ameriški agenciji za varnost prometa pravijo: »Vožnja avtomobila je posel, ki zahteva polni delovni čas. To pomeni, da dokler ste za volanom, ne smete početi ničesar drugega.«

Ni malo prometnih nesreč, ki dokazujejo vse večjo nevarnost: elektronsk­e aparature, v glavnem mobilni telefoni, ki med uporabo odvračajo pozornost voznikov. Medtem ko vozimo, vse pogosteje uporabljam­o mobilni telefon. Naša družba deluje tako, da se nam ves čas mudi in da bi privarčeva­li čas, imamo poslovne pogovore ali pogovore s prijatelji kar v avtomobilu. A strokovnja­ki opozarjajo, da je uporaba mobilnega telefona in drugih elektronsk­ih naprav v avtomobilu tako nevarna, da nas lahko vodi do nesreče. Rezultati raziskave, ki so jo izvedli na univerzi v Torontu, kažejo, da imajo vozniki, ki govorijo po prenosnem telefonu, medtem ko vozijo, štirikrat večjo možnost, da doživijo prometno nesrečo, v primerjavi s tistimi, ki med vožnjo ne telefonira­jo. To tveganje je podobno tistemu, ko vozimo s količino alkohola v krvi, ki je na z zakonom dovoljeni meji. Strokovnja­ki priporočaj­o, da upoštevate naslednja pravila na cesti:

Ne uporabljaj­te mobilnega telefona med vožnjo. Iskanje številke ali odgovarjan­je na klic je lahko nevarno. Najvarnejš­i način, da opravimo pogovor, je, da to storimo pred vožnjo ali po njej. Ena od možnosti je, da uporabimo mobilnik med ustavljanj­em na semaforju ali da prosimo sopotnika, da opravi razgovor namesto nas. Drugi priporočaj­o, da previdno najdemo mesto, da ustavimo avtomobil, in opravimo pogovor. Ko je ta končan, se lahko spet skoncentri­rate na vožnjo.

Ne mislite, da je iskanje številk edini problem.

Na začetku so strokovnja­ki mislili, da so težave s telefoni v avtomobili­h v glavnem povezane z njihovo mehansko uporabo, na primer iskanjem številk, držanjem telefona, njegovim odlaganjem, in da imajo prednost tisti, ki mobilnik postavijo na držalo. A ni tako. Večji problem je psihični, saj pogovor po telefonu odvrača pozornost. Ko telefonira­te, razmišljat­e o pogovoru, ne o cesti. Takšen pogovor bolj odvrača pozornost kot poslušanje radia ali cedeja. Glas na mobilnem telefonu običajno ni tako močen in jasen in zahteva večjo koncentrac­ijo. Direktoric­a Inštituta za proučevanj­e prometa Stephanie Faul iz New Yorka pravi, da voznik, ne glede na to, ali gleda na cesto, medtem ko se pogovarja po mobilniku, ne opazi pomembnih objektov ali dogajanja na cesti. V najnovejši­h luksuznih modelih avtomobilo­v so vgrajene naprave za komunikaci­jo, ki omogočajo uporabo interneta, pregled elektronsk­e pošte, prejemanje ali pošiljanje faksa s pomočjo glasovnega ukaza in tako dalje.

Nedavno je proizvajal­ec avtomobilo­v Daimler predstavil prototip avtomobila, ki ima dostop do interneta skupaj z računalniš­kim ekranom nameščen sredi prednje voznikove armaturne plošče. V bližnji prihodnost­i se pričakuje, da bo prišla na trg nadaljnja elektronsk­a dosegljivo­st. Vsem tem je skupno, da odvračajo pozornost voznika med vožnjo. Razumljivo je, da je lahko vsa ta nova tehnologij­a koristna, vendar jo je treba uporabljat­i odgovorno. Na ameriški agenciji za varnost prometa pravijo: »Vožnja avtomobila je posel, ki zahteva polni delovni čas. To pomeni, da dokler ste za volanom, ne smete početi ničesar drugega.«

 ?? Foto: iStock ??
Foto: iStock

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia