Nedeljski Dnevnik

Kmetijski nasveti Mah na zelenici

Odgovarja in svetuje mag. Uroš Benec, univ. dipl. inž. agronomije

-

Opazil sem, da se je na vrtu med travo pojavil mah. Maha je kar veliko in me skrbi, da bo popolnoma zadušil travo. Kako lahko to saniram?

Vjekoslav, e-pošta

Odgovor na vaše vprašanje bomo razdelili na dva dela, ker moramo v prvi fazi mah na zelenici odpraviti, v drugi pa odpraviti težave, ki so pravzaprav pripomogle, da se je mah tako razbohotil. V primernih pogojih za rast maha se namreč ta zelo razraste in vaš strah, da bo izpodrinil travo, je zato več kot upravičen.

Mah se največkrat pojavi na severni strani hiše. Pogosto ga najdemo tudi pod krošnjami večjih dreves oziroma povsod, kjer so tla dovolj vlažna. Odstranimo ga lahko na različne načine. Če so zaplate manjše, ga lahko odstranimo ročno. To lahko storimo tako, da travo pregrabimo z močnejšimi, najbolje železnimi grabljami. Uporabimo lahko tudi lopato in mah poberemo z zemljišča. V bolje založenih vrtnih centrih lahko kupite tudi posebna gnojila in različne pripravke, ki vam bodo pomagali odstraniti mah. Ker mah uspeva na zemljiščih z nižjo pH vrednostjo tal, ga lahko odstranimo tudi tako, da pH tal dvignemo. To lahko storimo tako, da tla apnimo. Tudi take pripravke boste lahko kupili v vseh bolje založenih vrtnih centrih. Naj tu opozorimo, da po vseh ukrepih za odstranjev­anje maha ostanejo prazne zaplate zemlje, ko ga odstranimo. Zato moramo na te prazne zaplate po izvedenih ukrepih tudi dosejati travo, sicer se nam bo tu razmnožil plevel.

Zdaj, ko smo odstranili mah, pa moramo odpraviti tudi vzroke, ki so pripomogli k intenzivni rasti maha. Če je težava nizek pH tal, bomo težavo uspešno rešili že z apnenjem. Če se mah pojavlja na tleh, kje rada zastaja voda oziroma so tla težka in zbita, moramo tla prerahljat­i. V ta namen zemljo prekopljem­o ter dodamo pesek in kompost, ki bosta pripomogla, da bodo tla bolj zračna in bo voda hitreje odtekala. Na razširjeno­st maha na trati vpliva tudi prenizka košnja. Zaradi nizke košnje trava slabše raste, zato se lahko na takih tleh hitreje pojavi mah. Prav tako trava slabše raste, če nima na voljo dovolj hranil. Zato je pomemben ukrep v boju zoper mah tudi redno gnojenje travne ruše. Le normalno prehranjen­a travna ruša namreč lahko lepo raste in s tem tudi konkurira mahu.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia