Nedeljski Dnevnik

Človek, ki je postal sinonim za izdajalca

Beseda kvizling, sinonim za izdajalca, je nastala v začetku druge svetovne vojne – Povod zanjo sta bila norveški politik Vidkun Quisling in njegovo izdajalsko delovanje v času nemške okupacije Norveške

- Dragana Stanković

Beseda kvizling je še danes sinonim za narodnega izdajalca. Prvič so jo v tem pomenu uporabili pri britanskem časniku The Time, in sicer že leta 1940, ko so v uvodniku zapisali: »Kvizlingi so povsod.«

Norveški častnik, fašist in politik Vidkun Quisling je na današnji dan leta 1942 postal predsednik vlade kraljevine Norveške in se na tej funkciji obdržal do konca druge svetovne vojne, čeprav so okupirano državo dejansko vodili Nemci. V tem času si je zaradi paktiranja z Adolfom Hitlerjem prislužil sloves narodnega izdajalca.

Rodil se je 18. julija 1887 v kraju Fyresdal na jugu Norveške v družini pastorja norveške evangeliča­nske cerkve. Kot otrok je bil tih in sramežljiv, vendar priden in prijazen. Kot so kasneje na podlagi najdenih zasebnih pisem ugotavljal­i zgodovinar­ji, je bila njegova družina ljubeča in močno povezana. V srednji šoli je Vidkun pokazal izredno zanimanje za humanistič­ne vede, zlasti zgodovino, in naravoslov­ne vede. Leta 1905 se je vpisal na norveško vojaško akademijo, kjer je na sprejemnih izpitih med 250 kandidati dosegel najvišje število točk. Tudi diplomiral je z najvišjo oceno v dotedanji skoraj stoletni zgodovini akademije, za kar je bil nagrajen s sprejemom pri norveškem kralju Haakonu VII.

Diplomat in humanitare­c

V vojsko je stopil leta 1911. Norveška je bila sicer med prvo svetovno vojno nevtralna, toda Quisling se s tem ni najbolj strinjal in je preziral tedanja mirovniška gibanja. Leta 1918 so ga kot vojaškega atašeja poslali v Sankt Peterburg, kjer je občudoval Leva Trockega in njegov način mobilizaci­je Rdeče armade. V začetku leta 1922 se je na povabilo norveškega politika, humanitarc­a, polarnega raziskoval­ca ter Nobelovega nagrajenca Fridtjofa Nansena odpravil v ukrajinski Harkov, da bi pomagal pri humanitarn­em delu v okviru Lige narodov. Tam si je ustvaril tudi svoj prvi mednarodni sloves, ko je z vztrajnost­jo in odločnostj­o v obubožano pokrajino, kjer je vladala ekstremna lakota, pripeljal obsežno humanitarn­o pomoč.

Leta 1922 se je poročil z Rusinjo Aleksandro Andrejevno Voronino. Toda iz njegovih pisem, ki so jih kasneje našli sorodniki, je bilo zaznati, da se je z Aleksandro poročil zgolj zato, da jo je rešil hude revščine. V letu 1923 je nadaljeval s svojim humanitarn­im delom, Nansen ga je pogosto opisoval kot nepogrešlj­ivega sodelavca. Tega leta se je zapletel z Rusinjo Marijo Vasiljevno Pasečnikov­o. Kasneje je govoril, da se je z njo tudi poročil, čeprav zgodovinar­ji niso našli nobenih uradnih dokumentov o njegovi drugi poroki.

Leta 1927, v času ohladitve diplomatsk­ih odnosov med veliko Britanijo in Rusijo, so Quislinga kot norveškega diplomata poslali v Moskvo, kjer je zastopal (tudi) britanska stališča in interese.

Toda zaradi vse trše sovjetske politike, ki je zavračala njegove poskuse reševanja armenske in ukrajinske krize, za kar si je prizadeval skupaj z Nansenom, se je začel odmikati od boljševist­ičnih idej. Leta 1929 se je vrnil na Norveško in v začetku 30. let deloval kot minister za obrambo v vladah Pedra Kolstada in Jensa Hundseida. Ne prav dober sloves si je pridobil, ko je junija 1931 v Menstadu nasilno zatrl veliko stavko 2000 delavcev podjetja za proizvodnj­o aluminija Norsk Hydro. Po Kolstadovi smrti je leta 1932 izstopil iz vlade in ustanovil fašistično stranko Narodna zveza, s katero se je zavzemal za zatiranje komunizma, vendar mu v norveški parlament ni uspelo priti. Leta 1934 se je v Montreuxu udeležil fašistične konference, po srečanju z nacistični­m ideologom Alfredom Rosenbergo­m pa si je svojo politiko zamislil kot mešanico italijansk­ega fašizma in nemškega nacizma. Mnogi njegovi nasprotnik­i so ga imenovali norveški Hitler, predvsem zaradi njegove antisemits­ke drže, njegova stranka pa je vse bolj prevzemala značilnost­i nemške nacistične stranke. Trdil je, da britansko-ruska naveza Norveški ne bo omogočila neodvisnos­ti, pač pa mora podporo iskati v nacistični Nemčiji. Prelomnica sta bila sestanek s Hitlerjem decembra 1939 in poziv k okupaciji Norveške, ki naj bi potem postala nemška pomorska baza, hkrati pa naj bi Nemčija finančno podprla Quislingov­o stranko. Hitler mu je med drugim obljubil tudi posredovan­je v primeru britanskeg­a napada na takrat še neodvisno Norveško.

Nemška okupacija Norveške

Ko so 8. aprila 1940 britanske sile minirale kanal med Norveško in njenimi otoki, po katerem je potekal transport železove rude iz Švedske za potrebe nemškega gospodarst­va, so Nemci to izkoristil­i kot povod za invazijo, ki se je zgodila dan kasneje. Quisling je le nekaj ur po invaziji na državnem radiu povedal, da je izvedel državni udar. Samega sebe je razglasil za predsednik­a vlade in ukazal ustavitev oboroženeg­a odpora. Med ljudstvom priljublje­n kralj Haakon VII., ki je kmalu zatem skupaj z vlado in državnimi zlatimi rezervami z britansko vojaško ladjo prek Švedske pobegnil v London in tam sestavil vlado v izgnanstvu, je Quislingov ukaz odločno zavrnil ter podprl oborožen upor norveškega ljudstva, ki se je nato nadaljeval skozi vsa leta vojne. A tudi Nemci Quislinga niso podprli in njegov režim je tako neslavni konec doživel že po nekaj dneh.

Hitler je medtem za komisarja na Norveškem imenoval enega najbolj krutih nacistični­h voditeljev Josefa Terbovena, ki je nato dejansko vodil državo, Quislingov­a marionetna vlada pa je bila namenjena zgolj izvajanju nemških ukazov. Terboven je med drugim na Norveškem ustanovil štiri taborišča za politične nasprotnik­e in vojne ujetnike, v katerih je umrlo več kot 13.000 sovjetskih, jugoslovan­skih in poljskih vojnih ujetnikov, bodisi zaradi usmrtitve bodisi zaradi izčrpanost­i, lakote ali bolezni. Tudi življenje civilnega prebivalst­va se je močno poslabšalo, primanjkov­alo je osnovnih potrebščin, hrane. Več kot 50.000 Norvežanov je med okupacijo pobegnilo v sosednjo nevtralno Švedsko.

Zaradi izdajstva obsojen na smrt

Sodelovanj­e z okupacijsk­o vlado je Quislingu 1. februarja 1942, dve leti po vzpostavit­vi nemške civilne uprave, ki je v resnici vodila Norveško do konca vojne, vendarle prineslo uradno imenovanje za predsednik­a vlade, sodelavce pa je imenoval iz vrst svoje desničarsk­e stranke. V norveško družbo, cerkev, šolstvo, med mlade se je trudil vpeljati nacistične principe in prakso. Organizira­l je pregone Judov in obračunava­l s pripadniki odpora ter kraljevimi podporniki. Vse to je močno vznemirjal­o gorečo norveško opozicijo. Bil je odgovoren za smrt okoli tisoč Judov, ki jih je poslal v koncentrac­ijska taborišča na Poljskem.

Po osvoboditv­i Norveške so Quislingu in članom njegove nacionalis­tične stranke sodili; sojenje je trajalo od 20. avgusta do 10. septembra. Njegov zagovor je temeljil na trditvah, da si je prizadeval za popolno osamosvoji­tev Norveške. Toda sodišče je bilo odločno – spoznalo ga je za krivega hude izdaje naroda in drugih zločinov ter ga obsodilo na smrt s streljanje­m. Na sodbo se je pritožil, a neuspešno. Sodišče je odločilo, da je sodba primer pravičnost­i. Ustreljen je bil 24. oktobra 1945 v utrdbi Akershus v Oslu. Njegove zadnje besede so bile: »Obsojen sem bil po krivici, umrl bom nedolžen.« Beseda kvizling je po njegovi smrti postala sinonim za narodnega izdajalca in to je še danes. Prvič so jo v tem pomenu uporabili pri britanskem časniku The Time, in sicer že leta 1940, ko so v uvodniku zapisali: »Kvizlingi so povsod.«

 ?? Foto: Getty Images ?? Vidkun Quisling v nacistični opravi /
Foto: Getty Images Vidkun Quisling v nacistični opravi /
 ?? / Foto: Getty Images ?? 14. februar 1942, Vidkun Quisling in Adolf Hitler
/ Foto: Getty Images 14. februar 1942, Vidkun Quisling in Adolf Hitler

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia