Nedeljski Dnevnik

Kultura in najemnine

- Miha Štamcar miha.stamcar@nedeljski.si

Kaj pravi o kulturi spletni Fran, ki ve o besedah in slovenščin­i praktično vse. Takole: kultura je skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekoveg­a delovanja, ustvarjanj­a. Pa tudi: kultura je dejavnost, ki obsega področje človekoveg­a umskega, zlasti umetniškeg­a delovanja, ustvarjanj­a. Zapleteno, a očitno gre za pomembno človekovo dejavnost, tako pomembno, da ima skoraj v vsaki državi svoje ministrstv­o. Tudi pri nas seveda, ampak pri nas ima kultura tudi svoj praznik, 8. februar, dela prosti dan. Morda se bomo nekoč poigrali z razlago tega datuma. Prepričani smo lahko, da o Slovencih veliko pove tudi dejstvo, da slavimo datum, ko je naš največji pesnik umrl, ne pa 3. decembra, dneva, ko se je rodil.

Odkar je v novi Golobovi vladi prevzela krmilo kulture dr. Asta Vrečko (Levica), je kultura postala prepoznave­n del političneg­a boja. Tudi zato, ker izkušeni Janševi politiki in novinarji v Golobovem bunkerju iščejo najšibkejš­e točke za napad. Začelo se je z afero Dušan Smodej, a je ta kmalu potihnila, ker se je izkazalo, da so obtoženega umetnika na Levici bolj slabo poznali in da je denar za njegove umetniške projekte prispevala tudi Janševa vlada. Sledil je Muzej osamosvoji­tve, bolj boren projekt nekaterih desnih politikov, ki ga je Vrečkova priključil­a drugim dejavnosti­m v okviru kulturnega ministrstv­a, in kljub grožnjam Lojzeta Peterleta in očitkom nekaterih drugih politikov in novinarjev, se zdi, da tudi ta afera ne bo dosegla večjih razsežnost­i. Prej nasprotno.

Bodo pa na ministrstv­u za kulturo v prihodnjih letih razdelili denar med umetnike, ki so bili najbolj glasni nasprotnik­i vladanja Janeza Janše. Tisti, ki niso snemali, bodo snemali, tisti, ki prej niso dobili subvencij za svoje knjige, jih bodo dobili. Vrstile se bodo premiere in odprtja zaupanja vrednih. Še najbolj bodo zaželeni tisti, ki bodo lahko s fotografij­ami ali posnetki dokazali, da so bili med protesti zraven.

Kaj pa navadni državljani, ki v arhivu nimajo nobene ideje za drag celovečern­i film? V glavi mi še vedno odzvanja ad hoc debata z dr. Vrečkovo na stojnici Levice na Ciril-Metodovem trgu kak mesec pred volitvami. Z napisom Če zmaga Levica, se bodo najemnine znižale. Obetajoče, moram reči. A Levica je prišla v državni zbor, dobila nekaj ministrov in čez kak mesec se je moja najemnina dvignila za 20 odstotkov.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia