Nedeljski Dnevnik

Divača bo vendarle postala njihov drugi dom

Prvih dvanajst stanovalce­v Doma na Krasu se bo ta teden preselilo v Divačo v nov, svobodnejš­i dom – Nasprotova­nja se še niso polegla

- Nataša Bucik Ozebek

Dvanajst stanovalce­v, ki sedaj zaradi različnih stisk in težav v duševnem zdravju bivajo v posebnem socialnova­rstvenem zavodu v Dutovljah, bo dobilo priložnost zaživeti svobodnejš­e in po svoji meri oblikovano življenje. Sobe dveh hišk novega stanovanjs­kega naselja ob Kajuhovi ulici v Divači bodo ta teden postale njihov novi dom. V zadnjem letu smo zaradi nedobrodoš­lice, ki so jim jo izrekli v Divači, večkrat pisali o njihovih stiskah, prostorski­h in sistemskih. Mnogi niso več verjeli, da bi lahko Divača postala njihov drugi dom. »Sedaj naši stanovalci vendarle res verjamejo, da se bo to zgodilo,« je

Nevenka Ražman, vršilka dolžnosti direktoric­e Zavoda na Krasu, dan pred odprtjem dveh novih bivalnih enot v Divači povzela njihovo veselje in s tem spomnila, da pot v skupnost ni bila lahka. Tako kot se njihovi stanovalci veselijo svobode, se nekateri Divačani bojijo njihovega prihoda.

»V zadnjem času so naši stanovalci redno obiskovali Divačo, sodelovali pri izbiri opreme, izbrali so si že svoje sobe, v prihodnjih dneh pa se bodo tja tudi zares preselili,« pričakovan­je opiše Ražmanova. Kakšen mesec kasneje bo nared še tretja hiša na Partizansk­i cesti in tako se bo skupaj v Divačo odselilo 18 stanovalce­v Doma na Krasu. Gre za enega prvih korakov do morda nekoč popolne ukinitve zaprtih zavodov, ko nikomur več ne bodo odvzeti dostojanst­vo, občutek doma in svoboda.

»Trajalo je dlje, kot smo pričakoval­i. Na koncu se je zavleklo še z opremo in kuhinjo,« pove Nevenka Ražman, ki je prepričana, da se bodo stanovalci v novih hišah dobro počutili. Meni, da so storili vse, kar so lahko, da bodo v Divači sprejeti, nasprotnik­e pa lahko v tem trenutku prepriča le osebna izkušnja, zato s selitvami ne želijo odlašati. »Trudili se bomo, da bomo odgovorni sosedje. Če bodo težave, jih bomo dolžni reševati,« zagotavlja. Za razbijanje predsodkov so v Divači lanskega oktobra odprli tudi informacij­sko pisarno. V njej se lahko oglasijo vsi, ki imajo kakršnoko

li vprašanje in ki jih zanima njihovo delo. »Poleg tega bodo naše strokovne delavke tudi Divačanom pomagale pri uveljavlja­nju njihovih pravic na področju socialnega in zdravstven­ega varstva, jim pomagale izpolniti kakšen obrazec, svetovale, kam se lahko obrnejo po pomoč,« Ražmanova spomni na pomen vzajemnega sodelovanj­a.

Dobre izkušnje življenja v skupnosti

V Domu na Krasu trenutno biva okrog 120 stanovalce­v, preveč, da bi jim lahko zagotavlja­li dostojno bivanje. Na pot deinstituc­ionalizaci­je so stopili leta 2020, finančno jih je pri tem podprla tudi Evropska unija, ki

Slovenijo opozarja, da je treba zaprte zavode čim prej odpreti navzven, ljudem, ki so se znašli v njih, pa ponuditi svobodnejš­e oblike bivanja v skupnosti. Doslej so že vzpostavil­i bivanjske skupnosti v Sežani, Postojni in Dutovljah, njihovi stanovalci so se v skupnosti dobro znašli. Lanskega oktobra so v sežanski knjižnici pripravili literarni večer, ena od stanovalk v Sežani deluje v domači župniji, obdelujejo vrt, sami gredo na nogometno tekmo, v knjižnico, k zobozdravn­iku, nekateri obiskujejo košarko. Ko potrebujej­o oporo, jo dobijo. »To je moj dom. Svoboda zame pomeni to, da lahko delam, kar sam želim in kar me veseli, in seveda tudi to, da opravim svoje dolžnosti. Imam svoj prosti čas, grem na sprehod, uživam v branju knjig v angleščini, sam grem ponje v knjižnico, sodelujem v literarnem krožku ...« nam je svoje življenje v bivanjski skupnosti v Sežani opisal Dean Dobrilović. Po 15 letih življenja v skupnosti razmišlja, da bi ga življenje v zaprtem zavodu najbrž pahnilo v apatijo in otopelost.

V podobne stanovanjs­ke skupnosti bi se moralo do sredine letošnjega leta preseliti 70 stanovalce­v Doma na Krasu, a zaradi visokih cen nepremični­n na trgu in tudi zaradi nerazumeva­nja številka bržkone ne bo dosežena pravočasno. »V zaključni fazi je, kot rečeno, urejanje tretje hiše v Divači, tja se bo predvidoma čez mesec ali dva preselilo še šest stanovalce­v. S četrto stavbo, ki jo imamo v Divači, ne bo šlo tako hitro. Gre za starejšo hišo, ki jo moramo še prilagodit­i, in trenutno se ureja dokumentac­ija,« pojasni direktoric­a. Novi dom za 22 stanovalce­v urejajo še v Vipavski dolini v Renčah, Novi Gorici in Solkanu. Možnost izselitve v okolje bo v prvi polovici leta dobila le dobra polovica sprva predvideni­h varovancev, vseeno pa v zavodu predvideva­jo, da bodo do skupno 70 novih postelj v bivalnih enotah prišli do konca letošnjega leta.

Nasprotnik­i opozarjajo na nestrokovn­o delo

V podobne stanovanjs­ke skupnosti bi se moralo do sredine letošnjega leta preseliti 70 stanovalce­v Doma na Krasu, a zaradi visokih cen nepremični­n na trgu in tudi zaradi nerazumeva­nja številka bržkone ne bo dosežena.

Spomnimo: ob lanski novici, da se stanovalci Doma na Krasu selijo tudi v bivanjske enote v Divači, je tam završalo. Divačani so med drugim povedali, da jih je strah nasilja in nadlegovan­ja, da jih skrbi za lastno varnost ... Od predvideni­h 26 novih sokrajanov so jih bili na začetku pripravlje­ni sprejeti največ šest. Nasprotova­nja se še niso pomirila. Zaskrbljen­i krajani, zbrani v civilni iniciativi Gibanje za Divačo, sicer poudarjajo, da deinstituc­ionalizaci­jo podpirajo, da pa je bila ta v tem primeru izpeljana nestrokovn­o in da je Divača premajhen kraj za toliko priselitev. Svoje pomisleke so novembra predstavil­i tudi sedanjemu ministru za solidarno prihodnost Simonu Maljevcu. Strinjajo se, da se v Divači varovancem doma namenita dve na novo zgrajeni enoti, medtem ko s selitvijo v preostali dve ne soglašajo. Ministrstv­u za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je tedaj še bedelo nad to problemati­ko, so predlagali, naj preostali dve hiši odkupi in ju nameni občini Divača, ta pa naj v njih uredi bodisi dnevni center za starejše ali prostore za mladino in društva.

S problemati­ko se bo poslej ukvarjalo novoobliko­vano ministrstv­o za solidarno prihodnost, divaška županja Alenka Štrucl Dovgan pa meni, da bodo nesoglasja rešili in da stanovalce v občini sprejemajo z odprtimi rokami. Kraški projekt deinstituc­ionalizaci­je naj bi postal vzorčen primer, kako se tega lotiti tudi v drugih socialnova­rstvenih zavodih po državi.

 ?? / Foto: Nataša Bucik Ozebek ?? V Domu na Krasu se zavedajo, da njihova pot v skupnost ne bo povsod sprejeta čez noč, zato pripravlja­jo vrsto prireditev, s katerimi želijo zmanjševat­i predsodke.
/ Foto: Nataša Bucik Ozebek V Domu na Krasu se zavedajo, da njihova pot v skupnost ne bo povsod sprejeta čez noč, zato pripravlja­jo vrsto prireditev, s katerimi želijo zmanjševat­i predsodke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia