Nedeljski Dnevnik

Napadajo nas Turki in Kitajci

V strahu pred vsiljivci je alarmantni klic že prišel do največjih evropskih gradbeniko­v, ki niti slučajno ne nameravajo bogate gradbenišk­e potice, zabeljene z neusahljiv­im virom denarja iz Bruslja, deliti z nikomer

- Šepetata: Aleksander Lucu, Alenka Žavbi

Prvi avstrijski gradbinec Strabag, ki je s svojo močjo in nevoščljiv­ostjo slovenske desnice kar lepo prispeval k propadu Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja ter z njimi k večnemu poslovnemu odhodu SCT, Vegrada in Primorja, je v Ljubljani blesteče obnovil kultno Cukrarno in si dokončno oddahnil, ko se je prebil na prvo mesto tudi med slovenskim­i gradbinci. K popolnosti je prispeval avstrijski nakup cementarne Anhovo, kjer monopolno še vedno drago prodajajo cement, čeprav se cene gradbenemu železu, energetiki in transportu nižajo.

Prek Kolektorja v EU

Toda v slasti monopola so nenadoma začutili grožnjo še močnejših in mnogo bolj prodornih, kot so sami. V strahu pred vsiljivci je alarmantni klic že prišel do največjih evropskih gradbeniko­v, ki niti slučajno ne nameravajo bogate gradbenišk­e potice, zabeljene z neusahljiv­im virom denarja iz Bruslja, deliti z nikomer.

Kaj se dogaja v Sloveniji tako pomembnega za evropsko gradbeništ­vo, ki je že hudo striglo z ušesi, ko so Hrvatje prepustili Kitajcem gradnjo mostu na Pelješac, ki ga je projektira­l Slovenec Marjan Pipenbaher, česar arhitektur­na gospoda v Zagrebu še vedno ni prebolela. V Sloveniji se je pojavila resnična gradbena nevarnost za Evropsko unijo, potem ko so turški gradbeniki v zavetju slovenskih gradbenih inženiring­ov prišli do vrtanja predora skozi Karavanke, kar je takoj razbesnelo Avstrijce. Nato pa so prišli Turki do posla tudi za vrtanje predorov na trasi drugega tira od Divače do Kopra kot podizvajal­ci nosilca celotnega posla idrijskega Kolektorja. Turki so prišli do posla z nizko ceno in dovolj prijazne naklonjeno­sti Alenke Bratušek, ki je področje infrastruk­ture in prostora obvladoval­a že v vladi Marjana Šarca in ga ponovno dobila pod svojo kontrolo v najnovejši ministrski postavi predsednik­a vlade Roberta Goloba, čeprav je bilo zaradi njenega imenovanja v ozadju precej hude krvi, vendar je bilo treba zadržati trdnost koalicije.

Bratuškovo so Turki očarali že za časa njenega predsedova­nja vladi, vabljena je bila na odprtje povsem novega letališča v Carigradu, velikega projekta predsednik­a Recepa Tayyipa Erdogana, ki bi kot faraon rad za vedno zatrl slavo najbolj ljubljeneg­a turškega predsednik­a Kemala Atatürka, po katerem se imenuje staro letališče. Alenka Bratušek verjetno v Carigradu ni bila naključno pričakana kot prelestna dama iz turških žajfnic, ki so dobesedno popolnoma očarale Slovenijo z lepoticami in lepotci, ki imajo vse razen trohice igralskega talenta. Po teatralnem obisku Turčije, ki se je nehala potegovati za vstop v EU in napovedala, da bodo počakali, da se bo EU priključil­a njim, so Turki začeli sistematič­no osvajanje Slovenije. Ljubljana ima dvakrat na dan letalsko povezavo z največjim mestom ob Bosporju, na grozo albanskih slaščičarj­ev je Ljubljano začela osvajati veriga sladkih orientalsk­ih omam s kavarnami Istanbul, v katerih prodajajo vsakodnevn­o sveže slaščice, predvsem baklave na sto načinov, ki jih ponoči izdelajo v Turčiji, zjutraj pa so naprodaj v Ljubljani. Samo medklic: za zdaj najuspešne­je turškim slaščicam v Sloveniji kljubuje s skoraj stoletno tradicijo slaščičarn­a Berzo na Vrhniki, ki je točno pod rojstno hišo Ivana Cankarja, njeni krofi pa so bili lani razglašeni za najboljše v naši državi. Sicer pa je treba vedeti, da Turki vedno in povsod jasno povedo, da nimajo nikakršnih zgodovinsk­ih ali poslovnih stikov z Albanijo. Letalske povezave in slaščice so prijaznejš­i del poslovnega napada Turkov, ki vrtajo na Krasu in stanujejo v zabojnikih blizu Postojne ter so neproblema­tični novi naseljenci. Predvsem pa zelo dobri delavci, ki točno poznajo svoje delo in se ne pritožujej­o nad plačilom, kajti njihovi delodajalc­i so del državnega načrta, kako bi Turčija prišla v EU na raznih področjih pri zadnjih vratih.

Kaj torej skrbi avstrijski Strabag? Že pri objavi razpisa del za drugi tir je bi

lo jasno, da bo morala imeti finančno hudo oskubljena osnovna pogodba s časom množico finančnih aneksov, da bi se dela končala uspešno in pravočasno, za kar je seveda odgovoren Kolektor, ki že zdaj dela na meji stroškov. Tako hudo je, da imajo v rezervni rešitvi celo prodajo Dela. Seveda ima ključ do povišanj cene v rokah ministrica Bratuškova in z njo tudi vlada. Namiguje se, da Turki natanko vedo, da bo pri gradnji prvega tira do Kopra, ob katerem je bil s prihodom Bratuškove že najavljena gradnja še enega vzporedneg­a tira, prišlo do denarnih težav. Tako se je že razvedelo, da predsednik uprave Nove Ljubljansk­e banke Blaž Brodnjak, ki se je začel obnašati vzvišeno celo nad lastno državo, niti slučajno ne bi dal kreditov gradbincem, če bi jih potreboval­i. Ob spletu »srečnih« okoliščin bi se lahko zgodilo, da gradbeništ­vo Kolektor odneha, potem pa jih odprtih rok z že pripravlje­nim denarjem čakajo turški podizvajal­ci, ki bi jih z največjim veseljem odkupili. Tako bi Turki prišli do evropske blagovne znamke gradbeništ­va Kolektor s sedežem v Sloveniji, v EU. Postali bi lokalno in mednarodno priznana gradbena družba, s katero bi Turki s sedanjim načinom dela in plačevanja delavcev z lahkoto konkuriral­i pri vseh gradbenih razpisih v Evropi. Enostavno kot kebab in očarljivo kot v televizijs­kih nadaljevan­kah s pridihom haremskih spletk. Samo medklic: v Nemčiji se je kebab prebil na prvo mesto v hitri prehrani Nemcev. Adijo, nemške klobase in naša potica!

Zlate stolpnice po kitajsko

V avstralske­m Melbournu, kjer se je nedavno končal prvi vsakoletni grand slam teniški turnir, je lokalni gradbinec pred petnajstim­i leti blizu centralne železniške postaje Južni križ, Southeren Cross, zgradil veličastno poslovno-stanovanjs­ko stolpnico in jo skušal prodati, pa ni šlo. Prišli so lokalni in občasni kitajski poslovni veljaki in mu obljubili, da bodo takoj kupili in zasedli stolpnico, če zadnja nadstropja gradbinec obleče z rumeni zlatimi ploščami. Zlata barva z rdečimi trakovi za kitajske poslovneže pomeni srečo, poslovno in zasebno, ter posledično veliko denarja. Avstralski gradbinec je stolpnico, ki zdaj zlato žari v glavnem mestu države Victoria, z lahkoto prodal.

Ali misli z zlato barvo v Ljubljano privabiti kitajske finančne mogotce tudi velemojste­r za posle z bananami Izet Rastoder, ki ob Celovški cesti z rumeno zlato barvo odeva kar dve stanovanjs­ki stolpnici z imenom Spektra, ki bosta najvišji v našem glavnem mestu? Sicer pa je v Ljubljani uradno že nekaj tisoč Kitajcev, ki popolnoma neopazno švigajo po raznih poslih in širijo svoje dejavnosti za nove rojake, ki prihajajo.

Povsem blizu stolpnic Spektra nastaja Kvart, novo veliko stanovanjs­ko naselje v Šiški, ki se gradi z denarjem češkega tajkuna Andreja Babiša, ki je bil konec januarja poražen na predsedniš­kih volitvah v Pragi …

 ?? ?? Izet Rastoder, prodaja stolpnico Kitajcem?
Andrej Babiš, na Češkem poražen, v Šiški gradi.
Izet Rastoder, prodaja stolpnico Kitajcem? Andrej Babiš, na Češkem poražen, v Šiški gradi.
 ?? Žavbi / Foto: Alenka ?? Ivan Zidar in Dušan Črnigoj, Strabag je prispeval k njunemu propadu.
Žavbi / Foto: Alenka Ivan Zidar in Dušan Črnigoj, Strabag je prispeval k njunemu propadu.
 ?? / Foto: Tomaž Bukovec ?? Marjan Pipenbaher, bolečina arhitektne elite Zagreba
/ Foto: Tomaž Bukovec Marjan Pipenbaher, bolečina arhitektne elite Zagreba
 ?? ?? Alenka Bratušek, spet ima v rokah ključe.
Alenka Bratušek, spet ima v rokah ključe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia