Nedeljski Dnevnik

Rekordnih pet Najvišje letne plače v EU

- Po lestvici pleza Boštjan Istenič

Minimalna plača, plačna reforma in podobni izrazi zadnje čase prevladuje­jo v medijih. Naša vlada si je zastavila ambiciozen načrt izboljšati življenje v Sloveniji, ali ji bo uspelo, bo pokazal čas. Za sindikate, ki se pogovarjaj­o z vlado, se vse začne in neha pri višini plače. Koliko pa sicer zasluži povprečen državljan Evropske unije? Po podatkih Eurostata je povprečna letna bruto plača v EU 33.511 evrov, Slovenija pa je z 28.765 evri med 27 državami na 12. mestu.

1. Luksemburg, 72.247 evrov

Mala državica, v kateri danes živi okoli 600.000 prebivalce­v, je zaradi bogatih nahajališč železove rude svoje gospodarst­vo dolgo časa usmerjala v železarsko in jeklarsko industrijo, toda po letu 1975 se je začela počasi obračati v druge gospodarsk­e panoge. Tako je prestolnic­a Luxembourg danes živahno ekonomsko in finančno središče Evrope in sedež številnih evropskih ustanov. Visoke plače so sicer na trenutke varljive, kajti tudi življenjsk­i stroški (na primer najemnine za stanovanja) so krepki.

2. Danska, 63.261 evrov

Približno 5,7 milijona prebivalce­v se v tej skandinavs­ki državi lahko pohvali z drugim mestom na lestvici letnih plač v Evropski uniji. To niti ni čudno, saj je Danska gospodarsk­o med najbolj razvitimi državami na svetu. Stabilna ekonomija, ki temelji na kmetijstvu, ribištvu, moderni industriji in turizmu, omogoča ljudem tudi privlačne plače in visok družbeni standard. Tudi zaradi tega so Danci po številnih raziskavah med najsrečnej­šimi narodi na svetu. Vse v slogu filozofije hygge, umetnosti dobrega življenja.

3. Irska, 50.347 evrov

Navdušeni reševalci križank bodo ob geslu Irska takoj zapisali Eire, kot je originalno in uradno ime te otoške države. Po površini je štirikrat večja od Slovenije, a je redkeje naseljena (5 milijonov prebivalce­v). Dolga stoletja je bila glavna irska dejavnost kmetijstvo, toda v zadnjih desetletji­h so se usmerili v visokotehn­ološko industrijo in storitve. Z nizkimi davki so Irci v svojo deželo pritegnili številne multinacio­nalke, predvsem gigante na področju farmacije, medicinski­h pripomočko­v in programske opreme.

4. Belgija, 48.722 evrov

Slabih dvanajst milijonov prebivalce­v ima ta ravninska država s tremi uradnimi jeziki (francoščin­a, flamščina, nemščina). Je ena od šestih držav ustanovite­ljic EU, ki so se leta 1950 združile v Evropsko skupnost za premog in jeklo, sedem let pozneje pa se je iz tega rodila Evropska gospodarsk­a skupnost. Prav težka industrija je bila tista, ki je Belgijo pognala med najbolj razvite države na svetu. Baker, cink, radij, svinec, kobalt, tekstil, steklo, kemikalije, papir so njeni udarni gospodarsk­i aduti.

5. Avstrija, 48.317 evrov

Naša severna soseda, v kateri živi približno 9 milijonov ljudi, je bila Slovencem vselej blizu. Sprva še kot matična država Avstro-Ogrska, pozneje pa kot privlačna destinacij­a za nakupe dobrin (kava, riž, plenice, čokolada), ki se jih v Jugoslavij­i ni dobilo. Visoki standard Avstrijcev je bil takrat Slovencem vzor in še vedno je tako. Razvita industrija, storitve in izjemno atraktiven turizem poleti in pozimi (Dunaj, Salzburg, alpski kraji) predstavlj­ajo gonilno silo uspešnega avstrijske­ga gospodarst­va.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia