Nedeljski Dnevnik

Lažejo nam!

- M. Božičnik, Posavje (naslov v uredništvu) Janez Kuralt, Britof, Kranj

Sem resna gospa resne starosti, pacifistka. Kot večina spremljam vojno v Evropi, malo bolj kot vse druge vojne po svetu, kjer vsak dan umira ljudstvo. Pravijo, da kjer se dva tepeta, tretji korist ima.

Tako je v tej vojni med dvema bratskima državama. Nekoč je to bila ena velika družina, ki se je sprla zaradi ljudskih pravic, ozemlja itd. Zdaj so tretji zavohali priložnost mastnega zaslužka, in namesto da zadevo umirjajo, jo še bolj razpihujej­o. Ni pomembno, da ljudje umirajo vsak dan. Petstomili­jonska Evropa je nasedla sladkim obljubam ZDA, ki jo zdaj komandiraj­o, kako bo živela in kaj delala? Evropa doživlja veliko krizo, a prijateljs­ke ZDA jemljejo rusko nafto in plin prek posredniko­v in iz Azije poceni. Potem vse prodajajo Evropi večkrat dražje. To so res prijatelji. In še za vse nevedneže: ZDA še vedno iz Rusije jemljejo najrazličn­ejše rudnine, alkohol, Evropa ne.

Evropski pomembneži so spet s svojimi letali leteli v Katar, Davos na pomembne sestanke, kjer so ure in ure blablabla, kako rešiti svetovno ekonomijo, izboljšati podnebne spremembe. Koliko denarja so tokrat zapravili, koliko ton nesnage spustili v ozračje? Nam pa lažejo, kako so bili uspešni. Poglejte, v Bruslju so ljudje na položajih, ki jih nismo izvolili. Služijo od 30.000 do 60.000 evrov na mesec in nam vsem pametujejo. Nekateri kradejo kot srake. Zdaj so samo nekatere ujeli s prsti v marmeladi, koliko so drugi pobasali, pa ne vemo. Tiskajo milijarde brez kritja. Evropski raziskoval­ni novinar je povedal, da neka ženska s svojo družino iz države v vojni živi v prestižni vili v Londonu, v drugi državi pa naj bi imeli milijardo evrov. Po svetu dela turneje. Nastopala je na seji Združenih narodov, v Davosu, v evropskem parlamentu – oblečena v deset tisoč evrov vredno obleko. Prosi za denar za »svoje« ljudstvo, ki umira lačno, v mrazu in krvi. Spomnite se vojne na Balkanu, kako so dobri ljudje pošiljali pomoč, v vrečah so prihajale nemške marke. In kdo je pobasal ta denar? Zdaj se te male balkanske države soočajo z veliki problemi. Tuje bogate sile prežijo na vse, ki imajo bogate rudnine, čisto vodo, neokužena zemljišča in zdravo hrano. Mar se ta ljudstva ne morejo med seboj dogovoriti brez mentorjev, ki jih hočejo spraviti pod jarem? Po svetu in Evropi imajo prijatelji iz ZDA svoja oporišča in vojake. Ne razumem. Kot da bi moj prijatelj delal red v moji hiši.

In kaj me najbolj boli in moti? V naši čudoviti domovini je ogromno sovraštva in laži. Navaden človek, ki nič ne bere in ne gleda, ne ve več, kaj je res in kaj laž. Če se bo to stopnjeval­o, se bodo hitro našli mentorji, ki nas bodo spravili k pameti.

Lep pozdrav ljudstvu in po pameti! bolniških postelj, ki so potrebne pri daljšem zdravljenj­u, na primer covidu-19 in težjih boleznih. Rešitve bi bile lažje za ta prehod iz javnega v privatnega, ampak tu so zdravstven­e zavarovaln­ice, ki imajo dobre zaslužke, le kdo bi se temu odrekel.

Zakaj imajo poslanci in nekateri višji državni uslužbenci višjo plačo kot zdravnik, ki pride s fakultete in ima tudi že nekaj znanja, pa denimo medicinske sestre, negovalke v domu starostnik­ov, tudi snažilke? Celotni državni zbor naj gre za mesec dni delat v vse domove starostnik­ov namesto na dopust! Govoriti in svetovati je lahko, ko to delo opravljaš, je pa težje. Od nobenega funkcionar­ja še nisem slišal, da je država predraga. Dr. Dušan Keber je bil zdravnik, direktor UKC v Ljubljani in minister za zdravje, zdaj pa vodi protestnik­e: javnega zdravstva ne damo. Ko je bil direktor UKC Ljubljana, je prejemal osem zdravniški­h plač. Ta podatek sem slišal v TV Tarči. Mogoče je pa prav, da je med protestnik­i, saj to stroko pozna in verjetno tudi poslovanje UKC Ljubljana, in da se je ob dobri pokojnini spremenil in dela dobro za slovensko zdravstvo. V Nedeljskem dnevniku je bil podatek, da je prvo koncesijo v zdravstvu dal dr. Bitencu v bolnišnici Golnik leta 2005 Janez Janša, ko je bil predsednik vlade. Zdaj se pa dr. Bitenc slika na televiziji med slovenskim­i gospodarst­veniki, katerih predsednik je Joc Pečečnik.

Koliko je že razprodane­ga zdravstven­ega premoženja, je nekje zapisano, za javnost pa tajnost. Financiran­je zdravstva naj bo urejeno tako kot v zahodnih državah, ki imajo dolgo tradicijo. Imajo javno in zasebno zdravstvo, nič narobe. Plačuje se pa iz iste blagajne za državno in zasebno zdravstvo. Če tudi pri nas obstane prostovolj­no zdravstven­o zavarovanj­e, to je že tradicija, ampak naj gre denar v državno blagajno, ne v privatne zavarovaln­ice. Ukiniti privatne zdravstven­e zavarovaln­ice, denar pobrati po tihem čez noč in ga prenesti v državno zdravstven­o zavarovaln­ico, da ne bi lastnik sredstev pobral in naložil v finančne oaze v tujini. Zdravnike je treba dobro plačati – bolj kot poslance in predsednik­e raznih odborov. Tudi v domovih za starejše je treba negovalno in strežno osebje dobro plačati. Podražiti stanarino, če ni drugih virov za plače.

Vsi zdravniki vedo, tudi navadni državljani, da alkohol in tobak škodujeta zdravju. Pisal sem ministru za zdravje, da je treba povišati davek za cigarete in alkohol za 100 odstotkov. Pa reševanje v gorah s helikopter­jem naj plača vsak sam ali naj se zavaruje, toda minister mi ni odgovoril.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia