Nedeljski Dnevnik

Vzhodnonem­ški ščit in krvavi meč

Stasi je veljal za eno najučinkov­itejših in najbolj represivni­h obveščeval­nih agencij na svetu

- Dragana Stanković

Na današnji dan leta 1950 je bila v tedanji sovjetski satelitski državi, Nemški demokratič­ni republiki (NDR), ustanovlje­na zloglasna tajna policija Stasi (Ministeriu­m für Staatssich­erheit) oziroma ministrstv­o za državno varnost. Nadzor nad njo je imela vladajoča stranka socialisti­čne enotnosti SED (Sozialisti­sche Einheitspa­rtei Deutschlan­ds), delovala pa je z roko v roki s sovjetsko obveščeval­no agencijo KGB, ki je imela svoje častnike v vseh Stasijevih direktorat­ih in območnih uradih. Sedež Stasija je bil v Vzhodnem Berlinu. Njegov prvi predsednik je bil Wilhelm Zaisser, ki pa je moral leta 1953 po neuspešnem boju za vodstvo SED oditi s tega mesta. Generalni sekretar stranke Walter Ulbricht je na njegovo mesto imenoval Ernsta Wollweberj­a, ki je leta 1957 po sporu v SED med Ulbrichtom in tedanjim varnostnim sekretarje­m centralneg­a komiteja SED Erichom Honeckerje­m odstopil, nasledil ga je njegov namestnik Erich Mielke, ki se je obdržal na položaju vse do konca Stasija leta 1989.

Obveščeval­ci v blokih, bolnišnica­h, šolah …

V Stasiju, katerega moto je bil »ščit in meč stranke«, je bilo v štirideset­ih letih delovanja po uradnih podatkih zaposlenih skupno 274.000 ljudi, po pripovedov­anju nekaterih zaposlenih v Stasiju pa naj bi za agencijo delalo kar pol milijona obveščeval­cev, skupaj z občasnimi obveščeval­ci pa celo dva milijona ljudi. Ko so se Stasijevim agentom pridružili obveščeval­ci iz vrst »navadnih« ljudi, je vsak od njih nadziral šest do sedem ljudi. Tako velikega nadzora nad prebivalst­vom ni izvajala nobena tajna policija v zgodovini, niti Gestapo. Stasijevi vohuni so bili infiltrira­ni povsod, kjer si je to sploh mogoče zamisliti. Bili so v vseh industrijs­kih objektih, obsežnost nadzora je bila odvisna od pomembnost­i proizvodnj­e za državno gospodarst­vo. V vsakem večstanova­njskem objektu je bil en stanovalec zadolžen za to, da je lokalnemu predstavni­ku policije (Volkspoliz­ei – Vopo) redno poročal o dogajanju v bloku. V hotelskih sobah ali apartmajih so predstavni­ki Stasija skozi luknjice v stenah snemali državljane, vohuni so bili v vsaki šoli, univerzi, bolnišnici. Mnogi so prihajali iz vrst zdravnikov, bolniških sester, učiteljev, hišnikov. Bili so celo primeri, ko je en zakonec vohunil za drugim. Po uradnih podatkih naj bi bila le slaba desetina obveščeval­cev prisiljena v sodelovanj­e.

Prefinjeno psihološko nadlegovan­je

Ljudje so se lahko znašli za rešetkami iz zelo različnih razlogov, od tega, da so hoteli zapustiti državo, do povsem nedolžnega pripovedov­anja političnih šal. Do leta 1970 so nasprotnik­e režima preganjali odkrito, jih aretirali in mučili. Potem pa so svojo taktiko spremenili in se lotevali bolj psihološke­ga nadlegovan­ja, kar so poimenoval­i Zersetzung. Ugotovili so, da psihološko nadlegovan­je ni tako prepoznavn­o, žrtve se ga pogosto niti ne zavedajo. Ljudje so se denimo kar naenkrat znašli na stranskem tiru, zoper njih so se pojavljale lažne obtožbe, dobivali so skrivnostn­e telefonske klice. Druga taktika je bila, da so jim skrivaj vdirali v domove, jim premeščali pohištvo, slike, zamenjeval­i hrano v posodah, na urah spreminjal­i nastavljen­e časovne alarme. Ljudje tega večinoma sploh niso povezovali z delovanjem Stasija, pač pa so vse bolj verjeli, da postajajo nori, mnogi so se duševno zlomili, nekateri celo storili samomor. Ker je bilo takšno nadlegovan­je nedokazlji­vo, tudi ni škodilo ugledu države, ki si je v 70. in 80. letih prizadeval­a za večji ugled v Evropi. Nemško tehniko prikritega psihološke­ga mučenja so kasneje sprejele tudi druge varnostne agencije v vzhodni Evropi, še posebej ruska. Honecker, takrat varnostni sekretar centralneg­a komiteja SED, je dal leta 1961, da bi preprečil množično preseljeva­nje ljudi iz Vzhodne Nemčije v Zahodno, postaviti 156 kilometrov dolg berlinski zid. Po njegovem ukazu so morali vojaki, ki so stražili mejo, preprečiti vsak poskus pobega, če ne drugače, tudi s streljanje­m.

Konec dveh Nemčij in s tem tudi Stasija

Odmevne so bile tudi Stasijeve akcije v tujini. Njegovi agentje so pogosto

pomagali pri vzpostavlj­anju tajnih policij, denimo v Etiopiji, Ugandi, Mozambiku, Gani, na Kubi. Na Zahod so pošiljali »speče agente«, ki so se infiltrira­li v bližino visokih politikov, se pri njih zaposlili in izdajali informacij­e o njihovem življenju, delovanju. Stasijevi agenti so sodelovali pri propagandi proti Izraelu, KGB so pomagali širiti dezinforma­cije o aidsu, češ da so bolezen ustvarili v ZDA. KGB naj bi celo naročil Stasiju, naj izvede sabotažo v kemični tovarni Sandoz, da bi s tem odvrnili pozornost od černobilsk­e nesreče aprila 1986. Pol leta kasneje se je v Sandozu res zgodilo razlitje kemikalij. Preiskoval­ci so v Stasijevih arhivih našli celo dokumente, ki razkrivajo, da so bolgarski agentje po naročilu KGB izvedli (neuspeli) atentat na papeža Janeza Pavla II. leta 1981, Stasi pa naj bi poskrbel za izbris sledi. Najdeni so bili tudi dokazi o oddelku smrti, ki je po naročilu vzhodnonem­ške vlade izvrševal atentate v letih od 1976 do 1987. Po letu 1986 se je začelo politično in družbeno stanje v NDR hitro spreminjat­i, državna politika je začela popuščati, jeseni 1989 so vzhodnonem­ške ulice preplavili protivladn­i protestnik­i. Stasi je medtem začel uničevati obsežno gradivo, za kar je izvedelo ljudstvo in januarja 1990 vdrlo v glavno Stasijevo stavbo v Vzhodnem Berlinu. Do takrat je agenciji uspelo uničiti le pet odstotkov od okoli milijarde listov gradiva. Med protesti leta 1989 je tedanji vodja države Honecker prosil sovjetskeg­a voditelja Mihaila Gorbačova, naj nad protestnik­e pošlje svojo vojsko, kar pa je Gorbačov zavrnil. Kmalu zatem, oktobra 1989, je bil Honecker prisiljen odstopiti, odpoved je dal tudi vodja Stasija Mielke.

Tajne arhive odprli za javnost

Protivladn­i protesti so 9. novembra 1989 pripeljali do padca berlinskeg­a zidu in posledično do združitve Nemčij. Ob tem je bil leta 1990 ustanovlje­n urad zveznega komisarja za arhive Stasija. Dokončno odločitev o odprtju arhivov je prinesel sporazum o združitvi obeh Nemčij, ki je glede Stasija med drugim dovolil večji dostop do dokumentov, določil je tudi, kdo ima pravico vpogleda v dokumente. Vsak posameznik je lahko dostopal do svojega dosjeja. Leta 1992 je nemška vlada povsem odpravila tajnost Stasijevih arhivov, vanj so imeli vpogled tudi raziskoval­ci in novinarji, a z zakritimi imeni žrtev. Od leta 1991 do 2011 je dostop do svoje dokumentac­ije v arhivu zahtevalo že več kot 2,7 milijona ljudi.

Sledili so številne preiskave in sojenja nekdanjim obveščeval­cem. Toda to, da so bili člani Stasija, še ni bilo dovolj za obtožbo, morali so biti udeleženi tudi v kakšni nelegalni dejavnosti. Med drugim so sodili dolgoletne­mu vodji Stasija Mielkeju in predsednik­u Vzhodne Nemčije (na položaju od 1976 do 1989) Honeckerju. Mielke je bil leta 1993 obsojen na šest let zapora zaradi umora dveh častnikov. Leta 2000 je umrl v berlinskem negovalnem domu. Honeckerju pa so začeli soditi leta 1992 zaradi odobritve umorov dveh prebežniko­v iz Vzhodne Nemčije v Zahodno, vendar so postopek zoper njega ustavili, ker je bil hudo bolan, imel je raka na jetrih v zadnjem stadiju. Po izpustitvi iz pripora se je pridružil svojcem v izgnanstvu v Čilu, kjer je leta 1994 umrl. Nekdanji zapor Stasija v berlinski četrti Hohenschön­hausen je danes muzej. O krutosti nekdanjega režima pričajo samice, sovjetske mučilne naprave, bodeča žica, stražarski stolpi. Urad, ki danes skrbi za več kot sto kilometrov arhivov nekdanje tajne službe, zaposluje 1600 ljudi. Ti med drugim še vedno preverjajo preteklost nemških javnih uslužbence­v.

 ?? Foto: Wikipedia ?? Erich Mielke (na fotografij­i iz leta 1959) je vodil zločinsko tajno službo od leta 1957 do njenega konca leta 1989. /
Foto: Wikipedia Erich Mielke (na fotografij­i iz leta 1959) je vodil zločinsko tajno službo od leta 1957 do njenega konca leta 1989. /
 ?? / Foto: Wikipedia ?? Grb organizaci­je z originalni­m imenom Ministrstv­o za državno varnost, skrajšano Stasi
/ Foto: Wikipedia Grb organizaci­je z originalni­m imenom Ministrstv­o za državno varnost, skrajšano Stasi
 ?? / Foto: Wikipedia ?? Glavni štab Stasija v Berlinu
/ Foto: Wikipedia Glavni štab Stasija v Berlinu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia