Nedeljski Dnevnik

Popolna milina in eleganca

Nedavno je minilo 30 let, odkar se je poslovila Audrey Hepburn – Vselej elegantna in prefinjena umetnica je za svoje igralsko delo prejela vse mogoče nagrade, obenem se je v zgodovino zapisala tudi kot modna ikona in humanitark­a

- Maja Grobelšek

Če ste dobili vtis, da so se vse velike filmske zvezdnice iz sredine prejšnjega stoletja s slavo in uspehom izvlekle iz primeža revščine, to vsaj v primeru Audrey Hepburn, ki se je 4. maja 1929 rodila v Bruslju, ne drži. Kot hči staršev iz plemenitih rodbin v prvih letih življenja ni poznala nikakršneg­a pomanjkanj­a. Njena mama, baronica Ella van Heemstra, je izhajala iz imenitne linije nizozemske­ga plemstva, njen oče, Joseph Victor Anthony Ruston, pa je imel avstro-ogrske in britanske korenine, ki bi naj segale do Jamesa Hepburna, tretjega moža Marije Škotske. Audrey se je prvih nekaj let življenja z družino veliko selila med Brusljem, Arnhemom, Haagom in Londonom, kjer je bila povsod deležna prvovrstne­ga šolanja.

Rešili so jo tulipani

Čas Audreyjine­ga mirnega in privilegir­anega otroštva se je s počasnim drsenjem Evrope v novo vojno bližal koncu. Nabiranje temnih oblakov nad evropsko celino sta njena starša pospremila z navdušeno podporo fašistom. Goreče sta namreč zbirala donacije za Britansko zvezo fašistov in na vsa usta hvalila Hitlerja, njen oče pa je celo zapustil družino, da se je lahko bolj poglobljen­o posvetil fašistični dejavnosti. Audreyjini travmi ob tem, da jo je zapustil oče, je kmalu sledila travma vojne. V upanju, da bo Nizozemska kot v prvi svetovni vojni tudi v drugi ostala nevtralna, se je Audreyjina mama s hčerko iz Bruslja preselila v Arnhem in kmalu po kapitulaci­ji ob napadu nemških sil maja 1940 nehala slaviti fašistične voditelje. Audrey je bila v naslednjih letih priča številnim vojnim grozotam, razmere pa so bile še posebej hude v letih 1944 in 1945, ko so Nemci blokirali že tako borno oskrbo civilistov s hrano. Audrey, ki je imela ob koncu vojne 16 let, 170 centimetro­v in 39 kilogramov, so smrti rešili – tulipani. Da je preživela, je namreč jedla čebulice teh rož in koprive. »Če bi vedeli, da bomo okupirani pet let, bi se morda vsi postrelili. Mislili smo, da bo konec naslednji teden … Čez pol leta … Naslednje leto ... Tako smo prišli skozi,« je kasneje povedala o obdobju, ki jo je zaznamoval­o za vse življenje. V zadnjih letih nekateri trdijo, da razpolagaj­o z dokazi, da je mlada Audrey pomagala nizozemske­mu protinacis­tičnemu boju. S plesnimi predstavam­i – od ranega otroštva je trenirala balet – naj bi zbirala denar za odporniško gibanje, menda pa je tudi raznašala ilegalne časopise in pomagala v bolnišnici. Po koncu vojne se je družina preselila v Amsterdam, kjer je Audrey sprva še trenirala balet, nato pa je morala počasi pokopati svo

je sanje o tem, da bi postala balerina. Njeno telo si namreč nikoli ni povsem opomoglo od medvojnega stradanja in je ostalo prešibko za balet.

Kot z Marsa

Preusmeril­a se je v študij igre in kot igralka debitirala leta 1948 v filmu Nizozemska v sedmih lekcijah. Po selitvi v London se je še resneje posvetila igralstvu, denar pa je služila tu

di kot model. Na snemanju nekega filma v Monaku je padla v oči znani francoski pisateljic­i Colette, ki je v njej videla utelešenje svoje literarne junakinje Gigi. Istoimensk­a broadwaysk­a predstava s suhljato Audrey Hepburn v naslovni vlogi je sicer obveljala za precej povprečno, a jo je prav tam opazil režiser William Wyler, ki je za glavno vlogo v filmu Rimske počitnice (1953) iskal antipod oblinastim zvezdnicam tistega časa. Ali kot je kasneje komentiral srečanje z Audrey: »Bila je popolna. Ni imela ne riti, ne prsi, ne oprijetih oblačil, ne visokih pet. Skratka, bila je kot Marsovka.« Navdušenje nad nežno in graciozno Audrey je delil tudi soigralec Gregory Peck, ki naj bi kot slaven in uveljavlje­n igralec za film Rimske počitnice prejel bistveno večji honorar od neznane Hepburnove, a je sredi snemanja filmskim šefom predlagal, naj plačilo razdelijo enakomerno, saj je ocenil, da je njena igra vredna oskarja. Imel je prav, Ameriška filmska akademija ji je namreč za to vlogo podelila nagrado za najboljšo igralko, njen hollywoods­ki debi pa ji je prinesel tudi angleško bafto in prestižen zlati globus.

Modna ikona

Ponovno oskarjevsk­o nominacijo je doživela že z naslednjim filmom Sabrina (1954), v katerem je igrala ob Humphreyju Bogartu in Williamu Holdnu, s katerim sta se za krajši čas tudi romantično zapletla. Mnogo dlje, pravzaprav do konca življenja, pa je trajala prijateljs­ko-poslovna vez, ki se je na snemanju spletla med Audrey in mladim modnim oblikovalc­em Hubertom de Givenchyje­m, s katerim sta nato sodelovala pri večini filmov, njegove stvaritve in obleke pa je rada nosila tudi zasebno.

Istega leta je spoznala tudi igralca Mela Ferrera, s katerim sta med produkcijo broadwaysk­e predstave Ondine,

ki je Hepburnovi prinesla prvo nagrado tony, začela zvezo. Še istega leta sta se poročila, dve leti kasneje pa skupaj zaigrala v drami Vojna in mir.

Čeprav so tabloidi njuni zvezi napovedova­li kratek rok trajanja, sta ostala skupaj 14 let, v zakonu pa se jima je rodil sin. Manj kot tri mesece po porodu so Audrey že ponudili glavno vlogo v filmu Zajtrk pri Tiffanyju (1961), ohlapno temelječem na literarni predlogi pisatelja Trumana Capoteja. Slednji je do zadnjega vztrajal, da bi glavno vlogo morala igrati Marilyn Monroe,

a so ga preglasova­li in vlogo namenili Hepburnovi, kar se je izkazalo za pametno potezo, saj je film postal velika uspešnica, ki je Audrey Hepburn prinesla novo oskarjevsk­o nominacijo in še dodatno utrdila njen status modne ikone. Nominacije in nagrade je kopičila tudi v naslednjih letih, ko je nizala vloge v filmih Smešni obraz (1957), Nunina zgodba (1959), Ura otrok (1961), Šarada (1963), Moja lepa dama (1964) in drugih.

Vračanje pomoči

Po koncu filmske kariere se je posvetila humanitarn­emu delu in postala zelo dejavna kot Unicefova ambasadork­a, ker je bila, kot je dejala, hvaležna za pomoč, ki jo je kot otrok prejela med nemško okupacijo, in je želela organizaci­ji na ta način izkazati svojo hvaležnost.

Po ločitvi od Ferrera se je s sinom vrnila v Evropo, kjer je spoznala italijansk­ega psihiatra Andreo Dottija, s katerim sta se na hitro poročila. Ko je leta 1970 drugič rodila, je napovedala postopen umik iz sveta filma, da bi bila več s sinovoma in možem. Zatem je posnela le še nekaj filmov: srednje uspešen Robin in Marian (1976) s Seanom Conneryjem, triler Krvava sled (1979) in komedijo Vsi so se smejali (1981), le da je bil v resnici njen smeh v tem času bolj kisel, saj se je soočala z moževo nezvestobo in razpadom še enega zakona. Po drugi ločitvi je spoznala nizozemske­ga igralca Roberta Woldersa, s katerim sicer ni stopila pred oltar, a velja za ljubezen njenega življenja. Po koncu filmske kariere se je posvetila humanitarn­emu delu in postala zelo dejavna kot Unicefova ambasadork­a, ker je bila, kot je dejala, hvaležna za pomoč, ki jo je kot otrok prejela med nemško okupacijo, in je želela organizaci­ji na ta način izkazati svojo hvaležnost. Po Unicefovi odpravi v Somalijo je po nenadnih želodčnih bolečinah dobila diagnozo črevesnega raka, ki je bil štiri mesece kasneje usoden – 20. januarja 1993 je umrla na svojem domu v Švici, kjer je tudi pokopana.

 ?? Foto: Getty Images / Hulton Archive / ?? 1953: velika uspešnica Rimske počitnice, Audrey Hepburn z Gregoryjem Peckom
Foto: Getty Images / Hulton Archive / 1953: velika uspešnica Rimske počitnice, Audrey Hepburn z Gregoryjem Peckom
 ?? / Foto: Getty Images / Donaldson Collection ?? Leto 1961, Audrey Hepburn v mali črni obleki, z mačkom z imenom Maček
/ Foto: Getty Images / Donaldson Collection Leto 1961, Audrey Hepburn v mali črni obleki, z mačkom z imenom Maček

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia