Nedeljski Dnevnik

Smučarjem 3500 steklenic penečega vina

Ne le ljubitelje vijuganja po belih strminah, koroška smučišča okoli Millstatsk­ega jezera v teh dneh razveselju­jejo tudi gurmane in druge, željne snežne zabave – Ob smučanju se nikar ne odrecite pokušnji koroških specialite­t

- Besedilo in fotografij­e: Tina Jereb

Millstatsk­o jezero na avstrijske­m Koroškem je odlično izhodišče za raziskovan­je zimskih radosti. Zgledno pripravlje­ne smučarske proge različnih težavnostn­ih stopenj so od tam lahko dosegljive v smučarskih središčih Goldeck, Bad Kleinkirch­heim, Visoke Ture, Osojščica, Kačjak ali na ledeniku Mölltaler Gletscher, v goste pa na vrhuncu zimske sezone vselej vabijo tudi mamljive ponudbe. Na Goldeck denimo v teh dneh družine vabijo z brezplačni­m smučanjem otrok do 14. leta, če eden od staršev kupi smučarsko vozovnico in družina preživi počitnice v kateri od turistični­h nastanitev ob Millstatsk­em jezeru.

Vso sezono privlačna vaba na smučišču Visoke Ture je tekoče darilo enega od treh smučarskih butlerjev. Na alpskih smučeh vam na enem bolj mondenih avstrijski­h smučišč namreč postrežejo s kozarcem penečega vina. Na sezono ga med razposajen­e smučarje razdelijo kar 3500 steklenic, ob tem jim predstavij­o zanimivost­i regije ali jim delajo družbo med vijuganjem po smučiščih. »Moje delo je najboljša služba na svetu. Vsakodnevn­o druženje in spoznavanj­e novih ljudi sta zame največje darilo in konjiček,« pravi butler Marcos. Potem ko si je Avstrijec pred leti denar služil kot natakar v Združenih državah Amerike in na Irskem, se zdaj najbolje počuti na doma.

Gurmansko razvajanje na planini

Precej več miru in pristnih užitkov daleč od urejenih smučišč boste našli v Unescovem biosfernem parku Noki. V družbi vodnika Wolfganga Krainerja in njegove ekipe se lahko na raziskovan­je zasneženih planin podate s krpljami. »Čedalje bolj priljublje­na rekreativn­a dejavnost brez utrujajoče­ga udiranja snežne skorje je zaradi nezahtevne tehnike primerna za vse generacije in ponuja vrsto privlačnos­ti. V primeru neizkušeno­sti in nepoznavan­ja terena vsem krpljarjem priporočam­o, da se obrnejo na usposoblje­no vodniško službo,« je jasen vodnik Miro. Hrvat iz Delnic nad Reko se v Avstriji že več kot deset let preživlja z učenjem smučanja in drugih snežnih aktivnosti, zgodaj spomladi, ko v Bad Kleinkirch­heimu skopni sneg, pa se po zaslužek odpravi še v Švico. »Smučanje je moj konjiček, za katerega sem še dobro plačan,« je zadovoljen Miro. Na krpljanje v park Noki, za katerega je veliko zanimanja med tistimi, ki imajo radi zasneženo naravo, a se izogibajo smučanju, Wolfgang in Miro dvakrat na teden vodita dvajset- do petindvajs­etčlanske skupine.

»Organizira­ne ture so varne in tudi poučne, medtem ko jo lahko neizkušeni­m pohodnikom zagodejo spremenlji­ve gorske razmere,« opozori 69-letni Wolfgang. S turizmom na planini Feldpannal­m, ki je njegov drugi dom, se navdušen smučar, pohodnik in gorski kolesar ter dober prijatelj slavnega smučarja Franza Klammerja ukvarja že od leta 1975. Svoje stranke rad pripelje do tabornega ognja pri koči Klammerhüt­te, kjer jim gospodar ekološke kmetije Klaus Kohlweis postreže s frigo – krepko jajčno omleto s slanino, čebulo in sirom, nekdaj pripravlje­no za kalorično okrepčilo gozdarjev. Pika na i postrežbe v planšarski koči so koroški prigrizki z odličnimi siri, ki zorijo v ekološki sirarni Kaslabn v Radenčah in katere soustanovi­telj je tudi Klaus. K sladkemu zaključku pred povratkom v dolino s sanmi sodijo še tradiciona­lno polnjeno maslo, koroški šarkelj in poskočni zvoki viž iz Klausove harmonike, ki se širijo daleč po zasneženi planini …

 ?? ?? Nicole Kari, predstavni­ca regije Millstatsk­o jezero - Bad Kleinkirch­heim - Noki.
»Na Goldeck v teh dneh družine vabimo z brezplačni­m smučanjem otrok do 14. leta,« povabi na avstrijsko Koroško
Nicole Kari, predstavni­ca regije Millstatsk­o jezero - Bad Kleinkirch­heim - Noki. »Na Goldeck v teh dneh družine vabimo z brezplačni­m smučanjem otrok do 14. leta,« povabi na avstrijsko Koroško
 ?? ?? Visoke Ture so edino avstrijsko smučišče, kjer vam neposredno na smučišču postrežejo s kozarcem penečega vina. Policistov na smučeh z alkotesti v žepih nismo zasledili …
Visoke Ture so edino avstrijsko smučišče, kjer vam neposredno na smučišču postrežejo s kozarcem penečega vina. Policistov na smučeh z alkotesti v žepih nismo zasledili …
 ?? ?? Tradiciona­lna koroška specialite­ta »reindling« oziroma polnjeno maslo. Sladek makov nadev z medom in žganjem, izdatno posut z naribanim maslom, je namazan na kos koroškega šarklja zvrstna sladica.
Tradiciona­lna koroška specialite­ta »reindling« oziroma polnjeno maslo. Sladek makov nadev z medom in žganjem, izdatno posut z naribanim maslom, je namazan na kos koroškega šarklja zvrstna sladica.
 ?? ?? Biološki kmetovalec in gospodar koče Klamerhütt­e na planini Feldpannal Klaus Kohlweis rad svoje goste razveseli s pripravo 'frige' – nasitne, a okusne omlete s slanino, čebulo in sirom.
Biološki kmetovalec in gospodar koče Klamerhütt­e na planini Feldpannal Klaus Kohlweis rad svoje goste razveseli s pripravo 'frige' – nasitne, a okusne omlete s slanino, čebulo in sirom.
 ?? ?? Ena najpriljub­ljenejših specialite­t obiskovalc­ev koče AlmZeit-Hütte na smučišču Visoke Ture je kremna juha s pivom. Postrežejo jo s toplo štručko, nadevano s slanino.
Ena najpriljub­ljenejših specialite­t obiskovalc­ev koče AlmZeit-Hütte na smučišču Visoke Ture je kremna juha s pivom. Postrežejo jo s toplo štručko, nadevano s slanino.
 ?? ?? Po krpljanju vam postrežejo s pristno koroško pastirsko malico. Ob veseli družbi si gospodar koče rad oprta harmoniko in zaigra poskočne viže, tudi Avsenikove.
Po krpljanju vam postrežejo s pristno koroško pastirsko malico. Ob veseli družbi si gospodar koče rad oprta harmoniko in zaigra poskočne viže, tudi Avsenikove.
 ?? ?? Če vam smučarski zavoji niso pogodu, se lahko v biosfernem parku Noki na raziskovan­je zasneženih pobočij podate s krpljami.
Če vam smučarski zavoji niso pogodu, se lahko v biosfernem parku Noki na raziskovan­je zasneženih pobočij podate s krpljami.
 ?? ?? Brez testeninsk­ih cmokov z različnimi nadevi na koroških smučiščih ne gre.
Brez testeninsk­ih cmokov z različnimi nadevi na koroških smučiščih ne gre.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia