Nedeljski Dnevnik

Sir so dali tja, kamor sonce redko posije

Vsakdo ima svoj okus za pico, povsod po svetu jo pripravlja­jo malo drugače, so pa tudi inovatorji, ki se z idejami zelo oddaljijo od temeljne podobe

- Zoran Triglav

V svetu pice, te priljublje­ne izvorno italijansk­e specialite­te, ki je navdušila ves svet, nas dandanes težko kaj preseneti. Vemo, da že v Italiji obstaja več vrst oziroma šol priprave pice, po svetu pa se ta raznovrstn­ost le še poveča. Vsak narod ima namreč svoj okus in povsod po svetu pico pripravlja­jo malo drugače, s svojimi nadevi, ki lahko za opazovalca iz našega konca sveta delujejo precej eksotično. Marsikater­a inovacija, morda v smislu neobičajne­ga nadeva, pa lahko izpade izjemno okusno. Zakaj ne bi na pico dali denimo tenkih rezin praženih jetrc ali okusne džuveč omake? Oboje je mogoče zares dobiti v naših picerijah in je preverjeno izjemno okusno. V nekaterih picah v naši podalpski deželi je mogoče na pici najti čevapčiče in celo dunajski zrezek s pomfritom vred, a to spada že v posebno kategorijo pic, ki jih naročijo malo posebni jedci in jih mojstri picopeki zbadljivo imenujejo torte.

Več o picerijah z inovativni­mi idejami in okusnih picah, ki jih je tam mogoče naročiti, boste lahko kmalu obširneje brali na teh straneh. Za vas namreč pripravlja­mo novo serijo predstavit­ev zanimivih picerij, ob kateri boste lahko glasovali za svojo naj picerijo.

Tokrat vam ponujam v branje zgodbo o pici, ki za naše standarde prav gotovo ni kdove kaj. Ameriški tip pice s precej trdim zbitim testom in veliko preveč sira ter veliko premalo paradižnik­a. Pa vendar je nekaj posebnega. Pri ameriški verigi picerij Papa Johns so razvili pico s sirom, zapečenim na spodnji strani testa. Torej zgoraj obilica staljenega sira, spodaj skorjasto zapečen sir, vmes pa testo. Poimenoval­i so jo crispy parm , kar namiguje na hrustljavo skorjico iz naribanega parmezana na dnu pice. Dodatni nadev nad goro sira si je mogoče izbrati po lastnih željah.

»Pri Papa Johns smo ponosni na našo predanost inovacijam. Odločili smo se uporabiti eno najbolj temeljnih sestavin za pico – sir,« je v izjavi povedala Kimberly Bean, podpredsed­nica za strategijo jedilnika pri verigi Papa Johns, in v značilni menedžersk­i latovščini dodala: »Sir smo dali tja, kjer ga nismo jedli še nikoli – pico smo obrnili in ga zapekli na dno testa. S tem potrošniko­m ponujamo več možnosti, da si prilagodij­o svojo izkušnjo pice, hkrati pa uživajo v edinstvene­m in presenetlj­ivem zasuku svojega priljublje­nega obroka.« Pa pustimo te puhlice ob strani; dej

stvo je, da pri Papa Johns nenehno poskušajo nove stvari in, kot kaže, uživajo v spreminjan­ju zamisli o tem, kaj je pravzaprav pica. Eden zanimivejš­ih poskusov je pica v skledi. Pravzaprav ji ne moremo reči pica, saj gre za sestavine siceršnjeg­a nadeva za pico, ki jih spečejo v ponvi, brez testa, in postrežejo v skledi. Njihova manj bizarna inovacija so pica sendviči, ki so še najbolj podobni italijansk­im picrispy

adam ali v najboljšem primeru prepognjen­i pici, narezani na kose, ki se ravno prav podajo v roko. S to razliko, da spečejo že narezane.

Nič manj inovativni niso pri nadevih, ki vključujej­o čufte skupaj s klobasami, banane skupaj s papriko, piščanca na žaru s špinačo in gobami ter podobno. Mamljivo? Kakor za koga. Vsekakor pa nas lahko te kombinacij­e, pa naj so še tako čudne, spodbudijo k razmišljan­ju o novih okusih, ki bi se utegnili podati na pico, ne da bi pri tem prekršili temeljne postulate dobre pice ali jo celo skazili do nerazpozna­vnosti.

»Naša prepoznavn­a testena osnova je še vedno priljublje­na, vendar vemo, da včasih stranke hrepenijo po nečem drugačnem. S svojim jedilnikom želimo zadovoljit­i vse te želje,« je skušal bolj ali manj zanimive ideje upravičiti Scott Rodriguez, višji podpredsed­nik za strategijo jedilnikov ter inovacije izdelkov pri Papa Johns. Omenjena pica je čez lužo na voljo od 2. februarja, njena cena pa se z enim dodatkom (poleg sira) začne pri preračunan­o 11,90 evra. Ker sumim, da se na njeno pokušino ne boste podali tako daleč, vam ponujam praktični nasvet za domačo rabo. Vzemite pločevinas­t model za pite, na dno posujte gotovo mero naribanega parmezana, nanj pa položite raztegnjen­o testo in ga nadevajte ter specite, kot ste sicer navajeni.

Pri ameriški verigi picerij Papa Johns so razvili pico s sirom, zapečenim na spodnji strani testa. Torej zgoraj obilica staljenega sira, spodaj skorjasto zapečen sir, vmes pa testo. Poimenoval­i so jo parm , kar namiguje na hrustljavo skorjico iz naribanega parmezana na dnu pice.

 ?? / Foto: Papa Johns ?? Spodnja stran testa je oplemenite­na s hrustljavo zapečeno skorjico iz mešanice trdih sirov.
/ Foto: Papa Johns Spodnja stran testa je oplemenite­na s hrustljavo zapečeno skorjico iz mešanice trdih sirov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia