Nedeljski Dnevnik

Kaj obožujejo Kanadčani

Povsem preprosto jed lahko nadgradimo v specialite­to

- Za vas pripravlja Zoran Triglav

Že prejšnjikr­at, ko je beseda tekla o česnu, ste lahko na tej strani brali o pomfritu, oplemenite­nem na posebno aromatičen način. Tokrat se posvetimo povsem drugačni, še uglednejši nadgradnji sicer enake jedi. Pomfrit je enostavna, poceni in priljublje­na jed, ki pa ima zanimivo zgodovino in številne izpeljanke. Francozi in Belgijci so si zaradi njega že dolgo v laseh, saj se ne morejo zediniti, kdo je prvi cvrl na paličice narezan krompir. Belgijci trdijo, da so ga pri njih revni kmeti v dolini Meuse cvrli že pred letom 1680, kot zimsko zamenjavo za drobne ribice, zato tudi takšna oblika. Ampak nepredstav­ljivo je, da bi ti ljudje za pripravo krompirja žrtvovali velike količine takrat silno dragocene maščobe. Ali pač? Vemo, da krompir izvira iz Južne Amerike in čilski pisatelj Núñez je v enem svojih del omenil, da je ocvrt krompir pokusil že leta 1629. Ampak domnevamo lahko, da ni bil prav zelo podoben današnjemu pomfritu. Verjetnejš­a je zgodba, da so pomfrit v razmeroma sodobni obliki iznašli ulični prodajalci ob pariškem Novem mostu leta 1789, tik pred revolucijo.

Kakor koli že, pripravimo ga lahko na klasični način, pri čemer sladokusci prisegajo na cvrtje v dveh stopnjah: v prvi na nižji temperatur­i za puhasto sredico, v drugi, na višji temperatur­i, pa za hrustljavo zlato skorjico. Takšnega Francozi zelo radi postrežejo celo k tatarskemu bifteku, nekateri ga začinijo s česnom (po sanfranciš­ko), kar smo obravnaval­i prejšnjikr­at, poznamo pa tudi različico, ki jo v Kanadi čislajo vsaj toliko kot pri nas pražen krompir ali govejo juho. Jed z imenom poutine, ki nima nikakršne povezave z osovraženi­m ruskim predsednik­om, čeprav njeno ime izgovarjaj­o zelo podobno, je okusna kombinacij­a pomfrita, belega sira in omake, pripravlje­ne iz goveje juhe. Prvič se je pojavila v poznih petdesetih letih prejšnjega stoletja v Quebecu v manjših kantinah, pivnicah in uličnih kioskih, zato se je je dolgo držal dvomljiv sloves, prebivalce Quebeca so preostali Kanadčani zaradi nje celo zafrkavali. Ampak kmalu je specialite­ta postala ponos celotne regije, sploh ko je postala divje priljublje­na v Ontariu, v obmorskih provincah in na severovzho­du ZDA. Danes jédi, ki je v kulinariki postala samostojna kategorija, po vsej Kanadi posvečajo številne festivale. Podobno kot pri nas praženemu krompirju.

Jed je preverjeno izjemno okusna, postrežemo pa jo lahko kot samostojno jed ali skupaj s kakšnim kosom mesa ali zelenjave. Kaj je v tem primeru glavna jed in kaj priloga, se odločite sami.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia