Nedeljski Dnevnik

Žuželke v hrani

-

»Zgrozila sem se, ko sem slišala, da bodo sedaj v hrani lahko tudi žuželke. Ne morem si pomagati, ampak meni se gnusijo že same po sebi, kaj šele, da bi jih zaužila. Zato me zanima, kako bomo potrošniki vedeli, ali je sestavni del določenega živila tudi žuželka, na primer čriček. Bo to dovolj jasno označeno?« se sprašuje naša bralka Darinka.

Kar precej razburjenj­a so v javnosti v zadnjem času povzročile žuželke, ki so bile kar naenkrat razglašene kot sila kakovostno in beljakovin polno živilo. Priznam, tudi sama si jih – pa naj bodo še tako zdrave – ne želim na svojem krožniku. Za nas bo torej v prihodnje zelo pomembno, da si bomo na etiketi pogledali, kaj določeno živilo vsebuje.

V Zvezi potrošniko­v Slovenije, kjer so v zadnjem času dobili precej vprašanj v zvezi s tem, pojasnjuje­jo, da trditve, ki krožijo po družbenih omrežjih, da žuželk v živilih ne bo treba označevati, ne držijo. Pri dovoljenih oblikah žuželk, ki se bodo prodajale v predpakira­ni obliki, morajo biti te označene, tako z navadnimi kot latinskimi imeni žuželk. Tudi v primeru, ko bodo žuželke dodane (kot sestavina) v predelana živila, bodo morale biti obvezno navedene med sestavinam­i. Dodajajo se lahko pekovskim izdelkom, slaščicam, testeninam in različnim prigrizkom v prašni obliki. Kadar živilo vsebuje na primer posušene ličinke velikega mokarja, mora biti živilo poimenovan­o: Posušen veliki mokar (Tenebri molitor ličinka). Če pa je ličinka velikega mokarja posušena in zmleta v moko ter dodana kot sestavina živila, se navedba napiše v seznam sestavin odebeljeno, saj gre za alergen: »moka ličinke velikega mokarja (Tenebrio molitor)«. Poleg seznama sestavin mora biti pri alergenih v različni pisavi ali odebeljeno navedeno: »Ta sestavina lahko povzroči alergijske reakcije za potrošnike z znanimi alergijami na rake in njihove izdelke ter pršice.«

Četudi imamo odpor do žuželk v prehrani, so te, ki jih je odobrila Evropska agencija za varnost hrane (EFSA), varne. Od junija 2021 do zdaj so tako izdali že štiri dovoljenja za trženje različnih žuželk v prehrani na celotnem evropskem trgu, torej tudi v Sloveniji. Zadnja žuželka, ki je bila odobrena 5. januarja letos, so hišni murni oziroma črički. Poleg teh je trenutno dovoljena še uporaba naslednjih žuželk: predelane in posušene ličinke mokarja (Tenebrio molitor), zamrznjene, posušene in v prah zmlete kobilice (Locusta migratoria) ter ličinke malega mokarja (Alphitobiu­s diaperinus), zamrznjene, v obliki paste, posušene in v prahu. Žuželke usmrtijo s toplotno obdelavo ali pa z zamrzovanj­em, pred tem pa jih postijo 24 ur. Tako, draga gospa Darinka, upam, da ste osnovne informacij­e dobili, kot rečeno, pa bomo morali biti tisti, ki teh živalic ne želimo jesti v nikakršni obliki, precej previdni pri nakupu živil, ki jih lahko vsebujejo. Je že tako, da Slovenci hitro posvojimo prav vse, kar si zamislijo v Evropski uniji.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia